Ολυμπιακή κάλπη στη Γερμανία

Ολυμπιακή κάλπη στη Γερμανία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μήλον της Εριδος» αποτελούσε στο παρελθόν η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη σημερινή πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η κορυφαία αθλητική διοργάνωση τείνει να μετατραπεί σε… καυτή πατάτα. Πολλές πόλεις κάνουν δημοψήφισμα για την ανάληψη και, στις περισσότερες περιπτώσεις, ηττημένη βγαίνει η Ολυμπιακή Ιδέα. Στις 29 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ακόμη ένα δημοψήφισμα: αυτή τη φορά στο Αμβούργο και στο Κίελο. Οι κάτοικοι των δύο χανσεατικών πόλεων θα αποφασίσουν εάν θέλουν να διεκδικήσουν τους Ολυμπιακούς του 2024.

Η προεκλογική εκστρατεία καλά κρατεί και στις δύο πόλεις. Οι υπέρμαχοι κάθε άποψης επιστρατεύουν επιχειρήματα και προσπαθούν να πείσουν τους Γερμανούς να ψηφίσουν. Στο Αμβούργο υπάρχουν 1.300.000 εγγεγραμμένοι πολίτες και στο Κίελο 200.000. Για να είναι έγκυρη η διαδικασία πρέπει να ψηφίσει, τουλάχιστον, το 20% των κατοίκων. Και μπορεί τις περασμένες εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις να ήταν υπέρ της διεξαγωγής, τις τελευταίες ημέρες, όμως, δείχνει να κερδίζει έδαφος η ομάδα των «Nolympia Hamburg», η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 28.000 υπογραφές.

Πριν από λίγες ημέρες, στο πάρκο Στάντπαρκ του Αμβούργου, συγκεντρώθηκαν 6.211 υποστηρικτές του «ναι», με στόχο να σχηματίσουν τους ολυμπιακούς κύκλους, να γραφτούν στα ρεκόρ Γκίνες και να βγάλουν μία ωραία αεροφωτογραφία που θα προωθούσε την υποψηφιότητα. Ντύθηκαν στα ολυμπιακά χρώματα αλλά την ώρα που πετούσε το αεροπλάνο οι φίλοι του «Οχι» έγραψαν με λευκή μπογιά τη λέξη «No». H… αντικατασκοπεία, όμως, είχε κάνει καλά τη δουλειά της. Ετσι, υπήρχαν άνθρωποι ντυμένοι στα λευκά, οι οποίοι πήγαν γρήγορα δίπλα στο «Νο» σχημάτισαν ένα «W» και το «Νο» έγινε «Now» (τώρα). Στην προεκλογική μάχη, και υπέρ του «ναι», έχει μπει και ο διάσημος στη Γερμανία εικαστικός Μίχαελ Μπατζ. Σχεδίασε φωτεινές επιγραφές εκεί που προγραμματίζεται να χτιστεί το Ολυμπιακό Χωριό. Κορυφαία όλων είναι η «HH2024», η οποία αναμένεται να αποτελέσει και λογότυπο της υποψηφιότητας.

Η διεκδίκηση της διοργάνωσης του 2024 αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα του Τόμας Μπαχ. Ο Γερμανός πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έχει, ήδη, μία ήττα από δημοψήφισμα στο βιογραφικό του. Το 2013, ελάχιστες εβδομάδες μετά την εκλογή του, το 52% από τους κατοίκους του Μονάχου που ψήφισαν, είπε «όχι» στη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022.

Η διοργάνωση του 2022 δέχτηκε ένα… κύμα αρνήσεων. Προηγήθηκαν οι κάτοικοι του Νταβός και του Σεντ Μόριτς, η Στοκχόλμη αποσύρθηκε εξαιτίας του υψηλού κόστους, στο Μόναχο το δημοψήφισμα ήταν αρνητικό ενώ το ίδιο έγινε και στην Κρακοβία όπου το 70% των κατοίκων της καταψήφισε την πρόταση.

Το υψηλό κόστος μιας διοργάνωσης αποτελεί τη βασική αιτία των αρνήσεων. Σε ό,τι αφορά τους Αγώνες του 2024, η πρώτη που αποσύρθηκε ήταν η πόλη της Βοστώνης, διότι οι κάτοικοί της ήταν αντίθετοι ως προς την υποψηφιότητα. Στο παρελθόν, πολλές πόλεις έφταναν στο σημείο να δωροδοκήσουν τους «αθάνατους» για να αναλάβουν μία διοργάνωση. Η νέα οικονομική πραγματικότητα θα αναγκάσει τη ΔΟΕ να δώσει και… προίκα. «Θα συνεισφέρουμε 1.700.000 δολάρια σε μετρητά και υπηρεσίες για την επιτυχία των Αγώνων του 2024» έχει πει χαρακτηριστικά ο Τόμας Μπαχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή