Περικοπές και κοινωνικός αναβρασμός στο Ρίο

Περικοπές και κοινωνικός αναβρασμός στο Ρίο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βραζιλία το ρολόι έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την έναρξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ… αντίστροφα μετράει και ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης. Σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξουν μειώσεις ακόμα και 30%, διότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα δεν είναι οι ίδιες με την εποχή που έγινε η ανάληψή τους.

Η οικονομική ύφεση προβληματίζει τόσο τους διοργανωτές όσο και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Για τον Τόμας Μπαχ θα είναι η πρώτη διοργάνωση που θα παρακολουθήσει ως πρόεδρος του Ολυμπιακού Κινήματος και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επιθυμεί αυτό να συνδυαστεί με την τέλεση άψογων Ολυμπιακών Αγώνων. Σε διαφορετική περίπτωση, τα… απόνερα της αποτυχίας θα έφταναν μέχρι τον ίδιο.

Με τη Βραζιλία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση από το 1930 και τον πληθωρισμό σε ανοδική τροχιά, το 2016 δεν αναμένεται να έχει στη «χώρα της σάμπας» τη λάμψη που αρμόζει σε ένα ολυμπιακό έτος. Ηδη, όπως έχει ανακοινωθεί, θα υπάρξουν περικοπές στα έξοδα για τις Τελετές Εναρξης και Λήξης ενώ οικονομικές, και άγνωστο πόσο ασφαλείς, λύσεις προωθούνται για την αποπεράτωση κάποιων από τα Ολυμπιακά Εργα.

Ελληνική μαρτυρία

Εκατοντάδες αθλητές έχουν βρεθεί τους τελευταίους μήνες στην «πόλη των αντιθέσεων» είτε για προετοιμασία, είτε για να πάρουν μέρος σε κάποια προολυμπιακή διοργάνωση. Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρωταθλητής των RSX, Βύρων Κοκκαλάνης: «Ημουν εκεί τον Αύγουστο και είδα ότι στη Μαρίνα έχουν γκρεμίσει όλες τις παλιές αποθήκες. Η πόλη έχει ρύπανση και σε κάποια σημεία δεν μπορείς να αναπνεύσεις από τη δυσοσμία αλλά το τοπίο είναι πανέμορφο. Υπάρχει φτώχεια διότι οι φαβέλες βρίσκονται μέσα στο Ρίο. Στους ίδιους δρόμους βλέπεις να κυκλοφορούν πολύ πλούσιοι και πολύ φτωχοί. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η αστυνομική παρουσία είναι ορατή παντού. Βέβαια, πρέπει να προσέχεις πού κυκλοφορείς και ιδιαίτερα το βράδυ. Αρκετοί ιστιοπλόοι υπήρξαν θύματα ληστείας» δήλωσε στην «Κ».

Η διοργάνωση του Ρίο αποτέλεσε αιτία για την… έξωση κάποιων από τις μεγαλύτερες φαβέλες της πόλης. Από τη μετεγκατάσταση των 22.059 οικογενειών έχουν περάσει έξι χρόνια, αλλά το θέμα απασχολεί ακόμα τα διεθνή ΜΜΕ. «Η τοπική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόσχημα της διοργάνωσης για να διαχωρίσει την πόλη. Οπου διεξάγονται Ολυμπιακοί Αγώνες δεν υπάρχει διαφάνεια» δήλωσε στην εφημερίδα «The Guardian» η διευθύντρια μιας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τερέσα Γουίλιαμσον, η οποία ασκεί πιέσεις για να αναγνωριστούν οι φαβέλες ως λύση στο πρόβλημα της στέγασης των κατοίκων.

Από το 2009 που άρχισε η μετεγκατάσταση, δεκάδες από τις οικογένειες που έμεναν στο κέντρο της πόλης μετακινήθηκαν ακόμα και 60 χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο της προηγούμενης διαμονής τους. Σε πολλά από τα νέα συγκροτήματα των κατοικιών των… ολυμπιακών μεταναστών ανθεί και η παρανομία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σε αυτό της Αλμάντα (στη Σάντα Κρουζ) όπου οι κάτοικοι αναγκάζονται να πληρώνουν σε μία τοπική πολιτοφυλακή από 8 έως 13 δολάρια τον μήνα προκειμένου να έχουν φυσικό αέριο, καλωδιακή τηλεόραση και προστασία. Οσοι δεν μπορούν να πληρώσουν απελαύνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή