Μ. Εθέρινγκτον: «Ο τζόγος κατέστρεψε τη ζωή μου»

Μ. Εθέρινγκτον: «Ο τζόγος κατέστρεψε τη ζωή μου»

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξομολόγηση του πρώην ποδοσφαιριστή της Γουέστ Χαμ και της Στόουκ Σίτι Μάθιου Εθέρινγκτον, περί του εθισμού του στο στοίχημα, επανέφερε στην επικαιρότητα το διαπιστωμένο πρόβλημα που υπάρχει στην Αγγλία, όπου αρκετοί αθλητές του ποδοσφαίρου και του κρίκετ είναι εξαρτημένοι από τα τυχερά παιχνίδια.

Ο 34χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος αποσύρθηκε το 2014 από την ενεργό δράση λόγω τραυματισμού στη μέση, δηλώνει ότι νοσηλεύτηκε σε κλινική προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα του εθισμού στο στοίχημα και σήμερα έχει ενταχθεί στους «Ανώνυμους τζογαδόρους» για να μην υποτροπιάσει.

Η ιστορία του είναι χαρακτηριστική του πάθους που οδηγεί στην καταστροφή. Οπως ο ίδιος αποκαλύπτει, έχασε 1,5 εκατομμύριο αγγλικές λίρες στα τυχερά παιχνίδια, δημιούργησε χρέος 800.000 λιρών και οδηγήθηκε στον χωρισμό με τη σύζυγό του, η οποία δεν άντεξε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.

Την κατάσταση που βίωσε ο Εθέρινγκτον καταδεικνύει το γεγονός ότι οι μπουκμέικερ της εταιρείας «Romford Dogs» στην οποία έπαιζε, όταν πλέον είχε δημιουργηθεί χρέος, εμφανίζονταν στην προπόνηση της Γούεστ Χαμ και του ζητούσαν να το εξοφλήσει.

Μιλώντας τους Times περιέγραψε την περίοδο των «σκοτεινών ημερών»: «Εκείνη την περίοδο δεν μπορούσα να επωμιστώ καμία ευθύνη. Δεν μπορούσα να σταματήσω. Ελεγα συνεχώς ψέματα στην οικογένειά μου. Είχα φτάσει στο σημείο να ποντάρω πολύ μικρά ποσά πιστεύοντας ότι θα κερδίσω εκατομμύρια. Ηταν γελοίο, αλλά αυτό έκανα».

Ομως, πέρα από το προσωπικό δράμα, που εμπεριέχει την οικονομική καταστροφή και την πρόκληση οικογενειακής αστάθειας, το ενδιαφέρον σε όσα είπε ο Εθέρινγκτον προκύπτει και από την πεποίθησή του ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ έχουν εθιστεί στο στοίχημα, που κυριαρχεί στις ζωές τους.

Μιλώντας στο BBC υποστήριξε: «Τα τυχερά παιχνίδια είναι μια ασθένεια. Γνωρίζοντας το πρόβλημά μου, ατζέντηδες ποδοσφαιριστών μού τηλεφωνούσαν και μου ζητούσαν να μιλήσω στους ποδοσφαιριστές που εκπροσωπούσαν για να τους βοηθήσω να σταματήσουν».

«Δεν πρόκειται να δώσω συμβουλές για να σταματήσουν. Θα το κάνουν μόνοι τους. Ομως, αν θέλουν σε κάποιον να μιλήσουν, είμαι πρόθυμος να τους ακούσω», συμπλήρωσε ο Εθέρινγκτον και κατέληξε λέγοντας: «Μέχρι στιγμής δεν μου έχει τηλεφωνήσει κανένας ποδοσφαιριστής. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι έτοιμοι να σταματήσουν. Τα χρήματα που κερδίζουν οι ποδοσφαιριστές και ο χρόνος που τα έχουν στα χέρια τους είναι η συνταγή της καταστροφής».

Πράγματι, το πρόβλημα εθισμού αθλητών στα τυχερά παιχνίδια είναι οξύ στην Αγγλία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Αθλητών, που δημοσιεύτηκε πριν από έναν χρόνο, το 6,1% των μελών τους αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια. Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο της εμπιστευτικής συνέντευξης σε 350 αθλητές ποδοσφαίρου και κρίκετ. Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι παίκτες που είναι επιρρεπείς στον στοιχηματισμό είναι πιθανότερο να έχουν μειωμένη απόδοση, ενώ είναι πιο εύκολο να προσεγγιστούν προκειμένου να χειραγωγήσουν έναν αγώνα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 4% των παικτών στοιχηματίζουν κάθε μέρα και το 67% κάθε μήνα. Το μέτρο που ελήφθη για τον περιορισμό του φαινομένου από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήταν η απαγόρευση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια εντός ή εκτός Αγγλίας σε όλους τους παίκτες.

Σε προηγούμενες περιόδους έχουν τιμωρηθεί πολλοί ποδοσφαιριστές, ακόμα και διεθνείς. Για παράδειγμα, ο ποδοσφαιριστής της Τότεναμ Aντρος Τάουνσεντ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 18.000 λιρών και απαγόρευση συμμετοχής σε αγώνες για τέσσερις μήνες λόγω στοιχηματισμού, ενώ ο επιθετικός της Νόριτς Κάμερον Τζερόμ τιμωρήθηκε με 50.000 λίρες για παράβαση των κανόνων περί στοιχηματισμού, όταν αγωνιζόταν στη Στόουκ.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Νιούκασλ Μάικλ Τσόπρα έχασε εκατομμύρια λίρες στα τυχερά παιχνίδια, κυνηγήθηκε από μπουκμέικερ και του απαγορεύτηκε το ποντάρισμα σε ιπποδρομίες από την αρμόδια αρχή.

Ο πρώην τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ρόι Κάρολ έχει κατά καιρούς μιλήσει για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τον εθισμό στο στοίχημα, ενώ στην ίδια κατηγορία είναι και ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μπλάκμπερν και της Τότεναμ Ντέιβιντ Μπέντλι.

Οι τύποι του στοιχηματισμού στην Αγγλία διαφέρουν. Ερευνες έχουν δείξει ότι πριν από την επιβολή κανόνων απαγόρευσης του στοιχηματισμού πάνω από το 1/3 των ποδοσφαιριστών έπαιζε ποδοσφαιρικό στοίχημα.

«Επείγουσα ανάγκη»

Ο Μπρέντον Μπάτσον, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Αθλητών, έχει υποστηρίξει ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να σπάσει το απόστημα που συνδέεται με το πρόβλημα των τυχερών παιχνιδιών στον αθλητισμό. Οι αθλητές είναι “σε κίνδυνο” και η ομάδα τους αλλά και το σύνολο του επαγγελματικού αθλητισμού έχουν καθήκον να τους προστατεύσουν μέσω της εκπαίδευσης και της θεραπείας απέναντι στο πρόβλημα των τυχερών παιχνιδιών».

Ο γενικός γραμματέας Σάιμον Τέιλορ θεωρεί πολύ σημαντικό καθήκον τη φροντίδα προς τους παίκτες. «Χρειάζεται αποτελεσματική εκπαίδευση και θεραπεία για όσους την έχουν ανάγκη και ζητούν βοήθεια. Εμείς πρέπει να είμαστε κοντά τους ώστε να φύγει το στίγμα του εθισμένου με το στοίχημα, που καταστρέφει ζωές, καριέρες και τον ίδιο τον επαγγελματικό αθλητισμό», πρόσθεσε, για να καταλήξει υποστηρίζοντας ότι «ο επαγγελματικός αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με τα τυχερά παιχνίδια και τον στοιχηματισμό. Μάλιστα αρκετοί θεσμοί και πολλοί σύλλογοι έχουν συνήθως χορηγούς εταιρείες διοργάνωσης στοιχημάτων. Ο επαγγελματικός αθλητισμός χρειάζεται να επανεξετάσει την κουλτούρα των παικτών και ιδιαίτερα τη σχέση τους με το στοίχημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή