Το ποδόσφαιρο αντιστέκεται στον τρόμο

Το ποδόσφαιρο αντιστέκεται στον τρόμο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ικανότητα του ποδοσφαίρου να ενώνει υπογραμμίστηκε με έντονο τρόπο προχθές στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, στο φιλικό της Αγγλίας με τη Γαλλία τέσσερις μόλις μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ωστόσο, η ακύρωση δύο μεγάλων φιλικών αναμετρήσεων δημιουργεί ερωτήματα για το αν μπορεί η ποδοσφαιρική ζωή να επανέλθει στην ομαλότητα.

Η συγκίνηση στο Γουέμπλεϊ ήταν μεγάλη πριν και κατά την αναμέτρηση των άσπονδων γειτόνων Αγγλίας και Γαλλίας. Το ιστορικό γήπεδο φωτίστηκε στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, ενώ χιλιάδες ήταν οι «τρικολόρ» σημαίες που ανέμιζαν στα χέρια Αγγλων φιλάθλων.

Σημαντικότερες στιγμές ήταν η κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 129 νεκρών των επιθέσεων στο Παρίσι από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τους προπονητές των δύο ομάδων, αλλά κυρίως η προσπάθεια των Αγγλων φιλάθλων να τραγουδήσουν τον γαλλικό ύμνο κατά την ανάκρουσή του. Πρέπει να είναι η πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που υπήρξε τέτοια ομοψυχία μεταξύ των δύο εθνών.

Αντιθέτως, αρνητικότατη εντύπωση προξένησε σε όλη την Ευρώπη η στάση της τουρκικής εξέδρας στον αγώνα της Τουρκίας με την Ελλάδα προχθές στην Κωνσταντινούπολη, καθώς όχι μόνο πολλοί φίλοι των γηπεδούχων δεν τήρησαν τη σιγή του ενός λεπτού, αλλά κάποιοι από αυτούς φώναζαν στα αραβικά «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», όπως ακριβώς ούρλιαζε τουλάχιστον ένας εκ των εκτελεστών στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή. «Είναι ντροπή», έγραψε σχετικά η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Τη στάση των Τούρκων οπαδών (που ως συνήθως γιούχαραν και τον εθνικό μας ύμνο) στηλίτευσε και ο προπονητής της Τουρκίας, Φατίχ Τερίμ.

Αντιθέτως ο λεγόμενος «αγώνας της ελευθερίας», δηλαδή το φιλικό Γερμανίας – Ολλανδίας δεν έγινε ποτέ, χωρίς να δοθεί επαρκής εξήγηση για τον λόγο της ματαίωσής του. Κυκλοφόρησαν πληροφορίες για διάφορα ύποπτα πακέτα, ακόμη και για ένα παγιδευμένο ψεύτικο ασθενοφόρο έξω από το γήπεδο, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που επρόκειτο να είναι παρούσα στο ματς, είπε ότι ελήφθη η σωστή απόφαση για την ασφάλεια όλων, αλλά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ προκάλεσε κύμα ειρωνικών σχολίων λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει ακριβώς τον λόγο της ακύρωσης του αγώνα, «διότι μέρος της απάντησης ίσως κάνει τον κόσμο να μην αισθάνεται ασφαλής».

Ετσι, μετά τις ματαιώσεις των φιλικών Γερμανίας – Ολλανδίας και Βελγίου – Ισπανίας, φαίνεται ότι θα αργήσει να συνέλθει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από το κλίμα τρόμου. Ηδη, η Μονακό απαγόρευσε στην Αντερλεχτ να διαθέσει εισιτήρια στους οπαδούς της για τον επερχόμενο αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ το Πριγκιπάτο. Εξτρα μέτρα προβλέπονται πλέον για την Μπουντεσλίγκα αλλά και για το γαλλικό πρωτάθλημα.

Στα αγωνιστικά, οι πανηγυρισμοί συνεχίζονται στην Ουκρανία, που θα είναι παρούσα στην κλήρωση για τα τελικά του Euro 2016 στις 12 Δεκεμβρίου, αλλά την παράσταση έκλεψε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Εχοντας μόλις στείλει με δύο τέρματά του τη Σουηδία στα τελικά, είπε ότι «οι Δανοί έλεγαν ότι θα με κάνουν να αποσυρθώ. Τώρα έχω στείλει εγώ όλο τους το έθνος στην απόσυρση!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή