Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η βουλγαρική άρση βαρών

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η βουλγαρική άρση βαρών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη… δίνη των απαγορευμένων ουσιών βρίσκεται για άλλη μία φορά η άρση βαρών. Η ομάδα της Βουλγαρίας, η οποία και στο παρελθόν έχει απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, για ανάλογα περιστατικά, δεν θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Ρίο καθώς στη χώρα είχε πέσει… επιδημία ντόπινγκ.

Πριν από εννέα μήνες, οκτώ άνδρες και τρεις γυναίκες από τη Βουλγαρία είχαν κάνει χρήση στανοζολόλης (winstrol), ουσία που έχει βρεθεί και σε Ελληνες αθλητές. Η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος (IWF) αποφάσισε να αποβάλει όλη την ομάδα. Μάλιστα, δεν σταμάτησε εκεί. Οι ιθύνοντες θέλοντας να πείσουν ότι στηρίζουν τον «καθαρό» αθλητισμό, καθώς έχει ακουστεί και για… έξωση του αθλήματος από το Ολυμπιακό Πρόγραμμα, αποφάσισαν να μην επιτρέψουν να αγωνιστούν στο Ρίο και αρσιβαρίστες από την Ονδούρα, τον Παναμά, τη Γουατεμάλα, τη Σιέρα Λεόνε και το Τατζικιστάν. Οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών δεν είχαν ενημερώσει το σύστημα των whereabouts (οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν συστηματικά πληροφορίες εντοπισμού ώστε να τους γίνονται έλεγχοι εντός και εκτός αγώνων).

Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία δεν είναι η πρώτη φορά που συμπληρώνει… ενδεκάδα ντοπαρισμένων αθλητών. Το 2008, ελάχιστους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, 11 αρσιβαρίστες και αρσιβαρίστριες δεν είχαν καταφέρει να περάσουν τους ελέγχους. Τότε, η ηγεσία της βουλγαρικής ομοσπονδίας αποφάσισε να αποσύρει την ομάδα από τη διοργάνωση της Κίνας. Η ουσία που είχε χρησιμοποιηθεί το 2008 ήταν η μεθαδόνη. Tο 1988, χρονιά που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά συστηματικός έλεγχος σε Ολυμπιακούς, δύο Βούλγαροι αρσιβαρίστες είχαν χρησιμοποιήσει φουροσεμίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή