Η FIFA προτείνει την «εξόντωση» του Πλατινί

Η FIFA προτείνει την «εξόντωση» του Πλατινί

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εφ’ όρου ζωής αποκλεισμό του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, από το ποδόσφαιρο προτείνει η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA στην επιτροπή εκδίκασης της υπόθεσης πληρωμής 2 εκατ. ελβετικών φράγκων στον Γάλλο παράγοντα από τον πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Πλατινί.

Ο Τιμπό ντ’ Αλ δήλωσε συγκεκριμένα ότι η επιτροπή της FIFA παρέδωσε το τελικό της πόρισμα στη δικαστική επιτροπή της διεθνούς ομοσπονδίας προτείνοντας την εσχάτη των ποινών για τον επί 90 ημέρες προσωρινώς παυθέντα πρόεδρο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Η διαδικασία ακρόασης της υπόθεσης έχει αρχίσει από προχθές προ του δικαστή δεοντολογίας της FIFA Γιόακιμ Εκερτ, και είναι ξεχωριστή για τον κ. Πλατινί από αυτή για τον κ. Μπλάτερ. Οι δικηγόροι του Ελβετού (επίσης παυθέντος για 90 ημέρες) προέδρου της FIFA δήλωσαν άγνοια για αντίστοιχη πρόταση ποινής για τον πελάτη τους, αλλά λογικά θα είναι ταυτόσημη με αυτή για τον κ. Πλατινί.

«Η αυστηρότητα του αιτήματος της επιτροπής πραγματικά μας πείθει για την απόλυτη έλλειψη αξιοπιστίας της», σχολίασε ο δικηγόρος του κ. Πλατινί. «Δεν υπάρχει το παραμικρό απτό στοιχείο στην υπόθεση αυτή που μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις υποψίες», πρόσθεσε.

Η πλευρά του κ. Πλατινί αρνείται ότι έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα, μιλώντας για προφορική συμφωνία με τον κ. Μπλάτερ περί αποζημίωσης του κ. Πλατινί για υπηρεσίες προσφερθείσες από το 1998 έως το 2002. Ηδη έχει προσφύγει στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) για την ανατροπή της θέσης του Γάλλου παράγοντα σε προσωρινή διαθεσιμότητα.

Η πλευρά Μπλάτερ υποστηρίζει και αυτή πως υπήρχε προφορική συμφωνία, που προβλέπεται μάλιστα και από τον ελβετικό νόμο. Ωστόσο η FIFA δεν είχε νομική υποχρέωση να καταβάλει τα χρήματα μετά παρέλευση πέντε ετών από την ολοκλήρωση της συνεργασίας. Τα χρήματα πληρώθηκαν ύστερα από εννέα χρόνια, το 2011.

Κατά τον κ. Ντ’ Αλ, στόχος της επιτροπής της FIFA είναι να αποδείξει ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια συμφωνία μεταξύ των κ. Πλατινί και Μπλάτερ. «Προφανώς εμείς διαθέτουμε αποδείξεις για την ύπαρξη της συμφωνίας αυτής», ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του κ. Πλατινί. «Θα τις καταθέσουμε στο CAS, το οποίο και θα χειριστεί την υπόθεση μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Εκερτ αναμένεται να αποφανθεί για την υπόθεση εντός του Δεκεμβρίου, με δυνατότητα δευτεροβάθμιας εκδίκασης στην επιτροπή εφέσεων της FIFA αλλά και στο CAS. Εκπρόσωπος της επιτροπής δεοντολογίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν προτάθηκε ο εφ’ όρου ζωής αποκλεισμός του προέδρου της UEFA.

Πάντως, η όλη διαδικασία φθείρει ουσιαστικά, και όχι μόνο τυπικά, την υποψηφιότητα του κ. Πλατινί για την προεδρία της διεθνούς ομοσπονδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή