«Θετική» η Δεβετζή το 2007

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «μαύρο» σύννεφο των απαγορευμένων ουσιών του παγκόσμιου στίβου έφτασε επάνω και από τον ελληνικό στίβο. Το όνομα της Ολυμπιονίκη, Πηγής Δεβετζή, συμπεριλαμβάνεται μέσα στα 28 θετικά δείγματα, τα οποία είχαν προκύψει ύστερα από επανέλεγχο σε αυτά που είχαν ληφθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007 (Οζάκα). Εκεί, η πρωταθλήτρια του τριπλούν είχε έρθει τρίτη (15,04). Σύμφωνα με τους κανονισμούς, εφόσον το θέμα τελεσιδικήσει, θα της αφαιρεθεί το μετάλλιο.

Από το 2005, η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF) αποθηκεύει τα δείγματα των ελέγχων και, όταν εντοπιστεί νέα ουσία, κάνει επαναληπτικές αναλύσεις. Τον Απρίλιο του 2015, οι ερευνητές της Ομοσπονδίας χρησιμοποιώντας ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στον τομέα του αντιντόπινγκ έκαναν λόγο για 28 (μπορεί και 32) θετικά δείγματα κορυφαίων αθλητών από το παγκόσμιο της Οζάκα, ενώ υπήρχαν και πληροφορίες για ένα ελληνικό δείγμα.

«Επειτα από σχετική ενημέρωση της IAAF, το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας για τη Χρυσοπηγή Δεβετζή. Η IAAF ενημέρωσε το ΣΕΓΑΣ πως βρέθηκε θετικό δείγμα της αθλήτριας από επανέλεγχο, που έγινε σε δείγμα που είχε παρθεί το 2007. Υστερα από αυτή την εξέλιξη η ομοσπονδία θα προχωρήσει στις νόμιμες από τους κανονισμούς διαδικασίες» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ.

«Δεν γνωρίζω τίποτα. Δεν έχω καμιά ενημέρωση» δήλωσε στην «Κ» η Πηγή Δεβετζή. Από την Ομοσπονδία υποστηρίζουν ότι είχε ενημερωθεί. Η αθλήτρια θα παρουσιάσει τις απόψεις της στην αρμόδια επιτροπή και ο ΣΕΓΑΣ θα στείλει το πόρισμα στην ΙΑΑF. Η IAAF θα αποφασίσει εάν θα της αφαιρέσει το μετάλλιο από την Οζάκα, ενώ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα αποφανθεί εάν πρέπει να γίνει κάτι αντίστοιχο και για το χάλκινο του Πεκίνου.

Η Πηγή Δεβετζή είχε τιμωρηθεί στο παρελθόν από την IAAF με ποινή αποκλεισμού δύο ετών, διότι «απέτυχε να δώσει δείγμα» σε αιφνιδιαστικό έλεγχο το 2009.

SOS από ΣΕΓΑΣ

Η καταπολέμηση των απαγορευμένων ουσιών και η επαναφορά της διαδικασίας των εκτάκτων ελέγχων, περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του ΣΕΓΑΣ για τη νέα χρονιά. Η Ομοσπονδία προσπαθεί να στηρίξει τους πρωταθλητές της εν όψει των Ολυμπιακών, αλλά βρίσκει εμπόδια στην οικονομική κρίση και τις παραμελημένες εγκαταστάσεις. «Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Οι αθλητές δεν μπορούν να κάνουν προπόνηση. Η Πολιτεία πρέπει να δει το θέμα. Εχουμε το έγκλημα της Παιανίας, αλλά και το πρόβλημα με το κεντρικό του Ολυμπιακού σταδίου, όπου ο ελαστικός τάπητας είναι χάλια και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε εκεί το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Πρέπει η πολιτεία να συντηρήσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και όχι να φτιάχνει νέες» δήλωσε ο γ.γ. του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή