Χορό δισ. πίσω από το Κατάρ αποκαλύπτει η Αυστραλία

Χορό δισ. πίσω από το Κατάρ αποκαλύπτει η Αυστραλία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό στον… ωκεανό της διαφθοράς της FIFA, όπως αποκάλυψε ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης της Αυστραλίας που ασχολήθηκε με την αποτυχημένη υποψηφιότητα της χώρας να αναλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων αδύνατον να ανταγωνιστεί την επιρροή του Κατάρ, που υπερκέρασε και αυτή των Αμερικανών στο πλαίσιο της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

«Ηττηθήκαμε διότι αυτοί οι άνθρωποι (δηλαδή το Κατάρ) είχαν πολύ περισσότερο χρήμα στη διάθεσή τους για να παίξουν το παιχνίδι. Είχαν πολύ περισσότερη επιρροή από όση είχαμε εμείς», παραδέχθηκε στο ντοκιμαντέρ του ΑΒC ο απερχόμενος πρόεδρος της αυστραλιανής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Φρανκ Λόουι.

Οι Αυστραλοί δαπάνησαν 43 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (28,6 εκατ. ευρώ) για την υποψηφιότητά τους και εισέπραξαν μόλις… μία ψήφο από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της διεθνούς ομοσπονδίας, 50% των οποίων πλέον διώκονται για διαφθορά.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, αλλά και το FBI στις ΗΠΑ, διερευνούν τη διαδρομή των χρημάτων αυτών και κάποιοι στη αυστραλιανή Γερουσία ζητούν επίσημη έρευνα για το πώς δαπανήθηκε αυτό το ποσό. Ωστόσο, ο πολυεκατομμυριούχος κ. Λόουι απάντησε πως η επιτροπή διεκδίκησης έδωσε μόνο 6 εκατ. δολάρια Αυστρ. (4 εκατ. ευρώ) σε χορηγίες προς τουλάχιστον 12 χώρες, από τις οποίες ήλπιζε ότι θα λάμβανε κρίσιμες ψήφους στην εκτελεστική επιτροπή. Από αυτά, 500.000 δολάρια Aυστραλίας κατέληξαν στον προσωπικό λογαριασμό του κατηγορουμένου σήμερα για διαφθορά προέδρου της συνομοσπονδίας Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής Τζακ Γουόρνερ. Ο κ. Λόουι πίστευε ότι είχε την οικονομική δύναμη να επιβληθεί διεθνώς, όπως επιβλήθηκε στην Αυστραλία (τον διαδέχεται ο… γιος του στην προεδρία της ομοσπονδίας), όμως στο πλαίσιο της FIFA δεν ήταν παρά ένα μικρό ψάρι.

Τελικά η Αυστραλία βρήκε μόνο μία ψήφο στην κάλπη…

Τώρα ο κ. Λόουι καθώς και ο Ελληνοαυστραλός γερουσιαστής Νικ Ξενοφών ζητούν να καλύψει η FIFA τα 43 εκατ. που δαπάνησαν οι Αυστραλοί για το 2022. Εχουν άλλωστε «πάτημα» στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπλάτερ, πως είχε προαποφασιστεί να «μοιραστούν» τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022 Ρωσία και ΗΠΑ, αλλά η συμφωνία του τότε Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με το Κατάρ για την πώληση γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στο εμιράτο έστρεψε τέσσερις ψήφους στην επιτροπή υπέρ του Κατάρ, που ανέλαβε και τη διοργάνωση του 2022.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή