Ο Κλοπ, η Λίβερπουλ και ο τίτλος

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Λίβερπουλ προσέλαβε τον Γιούργκεν Κλοπ αντί του Μπρένταν Ρότζερς, θεωρήθηκε ένα ισχυρό βήμα για πρόοδο. Από τότε, δύο εκδηλώσεις του νέου της προπονητή φέρουν ακόμη μεγαλύτερο βάρος.

Η Λίβερπουλ έμοιαζε με ομάδα που είχε χάσει την ταυτότητα και την έμπνευσή της υπό τον κ. Ρότζερς, τον προπονητή που κόντεψε να της χαρίσει το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 24 χρόνια, περίπου 18 μήνες πριν από την απόλυσή του.

Μπαίνοντας στο Ανφιλντ, ο κ. Κλοπ αναζωογόνησε τη Λίβερπουλ. Η εντός έδρας ήττα από την Κρίσταλ Πάλας ήταν μια ένεση ρεαλισμού, όμως οι εκτός έδρας νίκες επί των Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι αποτελούν τις σαφείς εκδηλώσεις πρόθεσης του 48χρονου Γερμανού προπονητή και ενδείξεις των ικανοτήτων του.

Ο κ. Ρότζερς δούλεψε πολύ καλά στη Λίβερπουλ και θα τον θυμούνται πάντα εκεί ως τον άνθρωπο που παρά ένα γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ έφερε τον τίτλο πίσω στο Ανφιλντ, κάτι που αν γινόταν θα του χάριζε δικό του κεφάλαιο στη χρυσή βίβλο της ομάδας.

Φέτος όμως η Λίβερπουλ, υπό τον κ. Ρότζερς, έδειχνε βαρετή και ανίκανη. Ακόμη και η αυτοπεποίθηση και η θετική προσέγγιση του προπονητή είχαν χαθεί, καθώς είχε γίνει πιο συντηρητικός και προσεκτικός σαν να φοβόταν την ήττα.

Ο κ. Κλοπ, με πλούσιο παρελθόν επιτυχιών στην Μπουντεσλίγκα με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, άρχισε να βάζει τις δικές του πινελιές. Η νίκη στο Μάντσεστερ επί της Σίτι αλλά και η νίκη επί της Τσέλσι τον Οκτώβριο έφεραν τη σφραγίδα του. Η Λίβερπουλ πίεσε τη Σίτι από το εναρκτήριο σφύριγμα, προκαλώντας στις εξέδρες του Ετιχαντ Στέιντιουμ ανησυχία, και στους αντιπάλους αναστάτωση. Αυτό την καθιστά πολύ επικίνδυνη εκτός έδρας, ταλαιπωρώντας από το δικό τους ήμισυ τους αντιπάλους που θέλουν να επιτεθούν και χτυπώντας τους με ταχύτητα στην αντεπίθεση.

Δεν είχε εύκολη αρχή στο Ανφιλντ ο Γερμανός, αλλά μακριά από το Λίβερπουλ τα πήγε πολύ καλά με ένα απαιτητικό πρόγραμμα αγώνων. Αρχισε την καριέρα του στους «Ρεντς» με μια λευκή ισοπαλία στην έδρα της Τότεναμ, αλλά οι νίκες στις έδρες της πρωταθλήτριας Τσέλσι και του φαβορί για τον τίτλο, της Μάντσεστερ Σίτι, φανέρωσαν εύγλωττα πως έχει εμφυσήσει αυτοπεποίθηση σε μια ομάδα που τους τελευταίους 18 μήνες πριν από τον ερχομό του είχε χάσει τον δρόμο της. Κόντρα στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες ο κ. Ρότζερς είχε πετύχει μόνο μία νίκη σε 12 αγώνες. Ο κ. Κλοπ έχει δύο στα δύο, και μάλιστα εκτός έδρας.

Ο Γερμανός έχει φήμη ενός εκ των κορυφαίων τεχνικών στην Ευρώπη, κι αυτό από μόνο του προσδίδει αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Μια από τις πρώτες επιτυχίες ήταν ότι μπόρεσε να το μεταδώσει αυτό στους παίκτες, ενώ τους έλειπε τόσο πολύ.

Η ήττα από την Πάλας και η ισοπαλία με τη Σαουθάμπτον στο Ανφιλντ λειτούργησαν ως προειδοποιήσεις για να μην παρασυρθεί κανείς. Ακόμη και τώρα, μετά τη θριαμβευτική νίκη επί της Σίτι, η τελευταία αναμφίβολα διαθέτει μεγαλύτερη ποιότητα και βάθος στο ρόστερ της όταν όλοι οι παίκες της είναι ετοιμοπόλεμοι. Ομως η Λίβερπουλ είναι σαφώς σε θέση να εκμεταλλευθεί την αστάθεια των ομάδων στο πάνω μισό της Πρέμιερ Λιγκ για να πιέσει ώστε να μπει στην πρώτη τετράδα.

Η άμυνα των «Ρεντς» φαίνεται ακόμη ευάλωτη στην πίεση και τις στημένες φάσεις, ενώ ο κ. Κλοπ απάντησε «είστε τρελός;» όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν η Λίβερπουλ μπορεί να πάρει τον τίτλο. Καλά θα κάνει ο Γερμανός να περιορίσει τις προσδοκίες που αυξάνονται, καθώς τα χαμόγελα επιστρέφουν πια στο Ανφιλντ.

Η φιλοσοφία του

Ο Γιούργκεν Κλοπ επανέφερε τη θετική ενέργεια στη Λίβερπουλ, βγάζοντας ζωτικότητα από τον πάγκο, σπρώχνοντας τους παίκτες μπροστά, χειροκροτώντας τις καλές ενέργειες και αντιδρώντας έντονα στις κακές. Οι παίκτες του αναπαρήγαγαν τη στάση του προπονητή τους κόντρα στη Σίτι, με μόνιμη κίνηση, θετική σκέψη και πρωτοβουλία.

Επιπλέον, ο κ. Κλοπ έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του Φιλίπε Κουτίνιο, που άρχισε ξανά να αναστατώνει τους αντιπάλους και να σκοράρει τα γκολ που κάνουν τη διαφορά τόσο κατά της Σίτι όσο και στην έδρα της Τσέλσι. Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο, ο Βραζιλιάνος που ο κ. Ρότζερς είχε φέρει προς 29 εκατ. λίρες από τη Χόφενχαϊμ, ήταν πάντα από τους αγαπημένους του κ. Κλοπ. Η πίστη του τεχνικού, που τον προτίμησε για το Στάμφορντ Μπριτζ και το Ετιχαντ Στέιντιουμ, του έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του. Τα αποτελέσματα δείχνουν τη σοφία αυτή της επιλογής.

Ο κ. Κλοπ γνώριζε και τον Εμρέ Τσαν αφότου αγωνιζόταν στην Μπάγερ Λεβερκούζεν κι έκανε τη σχετικά απλή επιλογή να τον βάλει να παίξει στην καλύτερή του θέση στη μεσαία γραμμή. Ο Τσαν δυσκολευόταν στη θέση του δεξιού μπακ-χαφ και σε άμυνα τριών αμυντικών. Κι αυτό γιατί δεν είναι ούτε δεξί μπακ ούτε σέντερ μπακ. Μέσος είναι κι ο κ. Κλοπ τον τοποθέτησε στη θέση του. Ο Τσαν απέδειξε την κλάση του και τη διορατικότητά του με ένα εκπληκτικό τακουνάκι που επέτρεψε στον Κουτίνιο να στρώσει στον Φιρμίνο για το τρίτο γκολ της Λίβερπουλ.Ετσι, ενώ ο νέος τεχνικός όχι μόνο αποτελεί μια μεγάλη προπονητική προσωπικότητα στη Λίβερπουλ, αλλά έχει εφαρμόσει και την απλή  λογική. Τα δύο αυτά κάνουν έναν πολύ ισχυρό συνδυασμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT