Eνα 2016 πλούσιο σε γεγονότα

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρωμα Ολυμπιακών Αγώνων έχει το 2016, με την κορυφαία αθλητική διοργάνωση παγκοσμίως να φιλοξενείται το ερχόμενο καλοκαίρι στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Φιλοδοξία των διοργανωτών;

Να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που φιλοξενήθηκε στη Βραζιλία το καλοκαίρι του 2014, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τη δυναμική που δημιουργεί σε πολλά επίπεδα μια τόσο κολοσσιαία διοργάνωση. Δύσκολο στοίχημα για μια χώρα που έχει ακόμα αρκετά θέματα να λύσει, αλλά αν κερδηθεί, θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της και θα αυξήσει θετικά την επιρροή της στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Ρίο από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου, σε κλιματολογικές συνθήκες αρκετά καλές μιας και εκείνη την εποχή είναι χειμώνας στη Βραζιλία, χειμώνας όμως που θυμίζει άνοιξη για τα δεδομένα των χωρών του βορείου ημισφαιρίου. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα (7 έως 18 Σεπτεμβρίου) και με περίπου τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες θα φιλοξενηθούν στην ίδια πόλη και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Στο μεσοδιάστημα και στο πλαίσιο της προετοιμασίας των διοργανωτών για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, θα γίνουν στο Ρίο πολλοί δοκιμαστικοί αγώνες σε διάφορα αθλήματα.

Ως είθισται, σε ολυμπιακή χρονιά οι περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις έχουν χαρακτήρα προετοιμασίας ή και πρόκρισης των ομάδων και των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού. Εξαίρεση αποτελεί μόνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που θα γίνει από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου σε 9 πόλεις της Γαλλίας, απούσης της εθνικής μας ομάδας. Είναι μια διοργάνωση με τη δική της τεράστια δυναμική που της εξασφαλίζει πλήρη αυτονομία. Ουδόλως εμπλέκεται με τους Ολυμπιακούς, όπου το ποδόσφαιρο σε σχέση με τα άλλα αθλήματα είναι σαφώς πιο υποβαθμισμένο.

Αντίθετα με το ποδοσφαιρικό Euro, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου στο Αμστερνταμ, έχει χαρακτήρα τελικής πρόβας των κορυφαίων Ευρωπαίων αθλητών πριν από το μεγάλο ραντεβού στο Ρίο. Το ίδιο ισχύει και με τις μεγάλες διοργανώσεις όλων των άλλων αθλημάτων, που δεν είναι και λίγες άλλωστε.

Τον Ιανουάριο ξεχωρίζουν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του πόλο, όπου θα πάρουν μέρος και οι εθνικές μας ομάδες (10-23/1, Βελιγράδι). Από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου, οι κορυφαίοι αθλητές του στίβου θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του κλειστού (Πόρτλαντ ΗΠΑ).

Ο Απρίλιος περιλαμβάνει τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα άρσης βαρών (10-16/4, Νορβηγία), τζούντο (21-24/4, Ρωσία) και το παγκόσμιο της ξιφασκίας (25-27/4, Βραζιλία). Πολλές είναι οι διεθνείς διοργανώσεις και τον Μάιο.

Ξεχωρίζουν τα ευρωπαϊκά κωπηλασίας (6-8/4, Γερμανία), υγρού στίβου (9-22/5, Λονδίνο) και ενόργανης ανδρών (25-29/5, Βέρνη). Λίγες ημέρες μετά (1-5/6), θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Ελβετίας και η αντίστοιχη διοργάνωση των γυναικών. Από τις 20-25/6 θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ξιφασκίας. Η χρονιά θα κλείσει με το παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας (6-11/12, Καναδάς).

Οι ανοικτές ποινικές υποθέσεις και ο νέος νόμος

Στο ελληνικό αθλητικό καλεντάρι του 2016 ξεχωρίζουν οι προσπάθειες πρόκρισης ομάδων και αθλητών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με… σημαιοφόρο την εθνική μας μπάσκετ, η οποία θα διεκδικήσει μια θέση στο Ρίο μέσω ενός εκ των τριών προολυμπιακών τουρνουά, από τα οποία προκρίνεται μόνο η πρώτη ομάδα. Σε επίπεδο μπάσκετ, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η προσπάθεια του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού να κατακτήσουν το τρόπαιο στην Ευρωλίγκα, όπως και η μεταξύ τους μονομαχία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τον Φεβρουάριο ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει και το Κύπελλο, με αντίπαλο τον Φάρο Κερατσινίου από την Α2, στην τελευταία χρονιά του Δημήτρη Διαμαντίδη, όπως ο ίδιος έχει ανακοινώσει. Το 2016 ίσως αποδειχθεί κομβικό για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η FIBA αναμένεται να ανακοινώσει τον Οκτώβριο την (υπό την αιγίδα της) δημιουργία δεύτερης διοργάνωσης, επισημοποιώντας το «σχίσμα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με απρόβλεπτες συνέπειες. Στο ποδόσφαιρο, ξεχωρίζουν το διπλό ραντεβού του Ολυμπιακού με την Αντερλεχτ τον Φεβρουάριο για τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ και η αρχή της προσπάθειας (τον Σεπτέμβριο) της εθνικής μας ομάδας να προκριθεί στο Μουντιάλ του 2018 που θα γίνει στη Ρωσία.

Αυτή η χρονιά κρίνει και σημαντικά θέματα για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, μιας και το 2016 αναμένονται εξελίξεις στις ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του ποδοσφαίρου. Στις 20 Ιανουαρίου, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων θ’ αρχίσει η συζήτηση της έφεσης των τεσσάρων πλέον από τους πέντε καταδικασθέντες αφού ο Μ. Ψωμιάδης απεβίωσε (Θ. Μητρόπουλου, Κ. Ριαβόγλου, Δ. Κωτούλα και Π. Αμανατίδη) για έξι στημένους αγώνες του 2009. Στις 16 Απριλίου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έχει προγραμματιστεί να αρχίσει η δίκη με 85 κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, για την επονομαζόμενη υπόθεση των «στημένων αγώνων» της περιόδου 2008-2011.

Μέσα στο 2016 αναμένεται να προχωρήσει η υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» του ποδοσφαίρου στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί από τον ανακριτή διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδη, βαριές κατηγορίες, καθώς και περιοριστικοί όροι σε 35 φυσικά πρόσωπα. Κατηγορούμενοι είναι η ηγεσία της ΕΠΟ την περίοδο 2012-2014, πρόεδροι ΠΑΕ και διαιτητές της Σούπερ Λίγκας, μέλη πειθαρχικών οργάνων και υπάλληλοι της ΕΠΟ, μέλη της ΚΕΔ, ποδοσφαιριστές κ.ά. Εξελίξεις αναμένονται και στην υπόθεση της «κάρτας υγείας» για την οποία, από τον ίδιο ανακριτή, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για απιστία σε 23 μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, από το 2005 έως σήμερα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πρόεδρος, Γ. Γκιρτζίκης, Αναμένεται, επίσης, ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε παράγοντες και υπαλλήλους της ΕΠΟ για την υπόθεση των «πλαστών ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων» που αποκαλύφθηκε το 2011.

Εντός του έτους είναι προγραμματισμένες και δύο εκλογικές αναμετρήσεις: τον Οκτώβριο για πρόεδρο και Εκτελεστική Επιτροπή (πρώην Δ.Σ.) της ΕΠΟ και το καλοκαίρι για πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας. Τέλος, αναμένεται η κατάθεση νέου αθλητικού νόμου, που θα κωδικοποιεί και θα αναθεωρεί την από το 1999 υφιστάμενη αθλητική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή