Ξανά στο προσκήνιο τα «στημένα»

Ξανά στο προσκήνιο τα «στημένα»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαπίστωση κωλυμάτων στα 83 πρόσωπα που στις 15 Απριλίου θα δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ως κατηγορούμενοι στο πλαίσιο της επονομαζόμενης υπόθεσης των «στημένων αγώνων» της περιόδου 2008-2011, διαβίβασε χθες στην ΕΟΕ, την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΕΑ, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που κατηγορούνται και έχουν σήμερα σχέση με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, είναι ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, του Αστέρα Τρίπολης και α΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Μποροβήλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και πρόεδρος του Πανθρακικού, Δ. Τσελέπης, ο εκ των μεγαλομετόχων του Αστέρα Τρ., Δ. Μπάκος και ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Μ. Κουντούρης.

Ο κ. Κοντονής ζητεί να εντοπιστούν τα κωλύματα από τυχόν συμμετοχή τους σε Δδιοικητικά συμβούλια όπως προβλέπεται από τον αθλητικό νόμο σε περίπτωση ύπαρξης τελεσίδικων παραπεμπτικών βουλευμάτων.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιθυμεί για μια ακόμα φορά να υπογραμμίσει ότι η πορεία εξυγίανσης του ελληνικού αθλητισμού, σε όλα τα επίπεδά του, καθώς και η προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς -μέσω του διαρκούς  ελέγχου όλων των εμπλεκομένων θεσμικών φορέων και οργάνων διοίκησης-,  και την επιβολή της διαφάνειας και της νομιμότητας, βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη, και θα συνεχιστούν καθημερινά και αταλάντευτα, με στόχο τον εκδημοκρατισμό και την εμπέδωση περιβάλλοντος δικαίου και ισονομίας  για το σύνολο του αθλητικού συστήματος της χώρας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, η πλευρά του ποδοσφαίρου δίνει τη δική της ερμηνεία, θεωρώντας πώς δεν υπάρχει κώλυμα, διότι οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε πρόσωπα που έχουν σήμερα θεσμικές θέσεις στο ποδόσφαιρο, είναι για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο προκαθορισμός αποτελέσματος αγώνα μετετράπη από πλημμέλημα σε κακούργημα το 2012, ενώ οι περιπτώσεις της συγκεκριμένης δικογραφίας αφορούν αδικήματα που τελέστηκαν έως το 2011.

Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γ. Μποροβήλος, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι εξ αυτού του λόγου δεν υπάρχει κώλυμα στο πρόσωπό του, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης, σε προκαθορισμένη συνάντηση που είχε με τον κ. Κοντονή, είπε ότι διαβίβασε το βούλευμα στη νομική υπηρεσία και περιμένει γνωμοδότηση.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού θεωρεί ότι από τη στιγμή που υπάρχει παραπομπή σε δίκη με τελεσίδικο δικαστικό βούλευμα, χωρίς όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος να διευκρινίζεται αν αφορά μόνο κακούργημα ή αφορά και πλημμέλημα, συντρέχουν τα κωλύματα  του νόμου.

Σύμφωνα με τον νόμο, «πρόσωπο στο οποίο συντρέχει οποιοδήποτε κώλυμα χάνει αυτοδικαίως την ιδιότητά του. Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης εκδίδεται από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών αφότου έλαβε γνώση. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, η διαπιστωτική πράξη εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή