Σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην Ιταλία

Σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην Ιταλία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ασταμάτητη μηχανή παραγωγής σκανδάλων φαντάζει το ιταλικό ποδόσφαιρο, καθώς από χτες τη γειτονική χώρα συγκλονίζει μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής κορυφαίων παραγόντων, ποδοσφαιριστών και ατζέντηδων που αποκάλυψε η εισαγγελία της Νάπολης.

Συνολικά 64 άτομα, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι ποδοσφαιριστές (νυν και πρώην) όπως ο Εσεκίελ Λαβέτσι και ο Ερνάν Κρέσπο, και παράγοντες όπως ο εκτελεστικός διευθυντής της Μίλαν Αντριάνο Γκαλιάνο ενέχονται στην υπόθεση αποφυγής καταβολής φόρων σχετικά με τις πληρωμές μάνατζερ για μεταγραφές ποδοσφαιριστών.

Η εισαγγελική έρευνα με τον κωδικό τίτλο «Φουοριτζόκο» (δηλαδή «Οφσάιντ») εστιάζει σε υποψίες παράνομων συναλλαγών μεταξύ ατζέντηδων και παραγόντων των δύο μεγάλων κατηγοριών του ιταλικού ποδοσφαίρου που συνέθεταν μέγα σχέδιο λογιστικών αλχημειών και φοροδιαφυγής ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, παράγοντες, ποδοσφαιριστές και μάνατζερ φέρονται να συνεννοούνταν ώστε να πληρώνονται την παχυλή τους προμήθεια για κάθε μεταγραφή παίκτη από τους συλλόγους, όχι ως ατζέντηδες παικτών αλλά ως υπάλληλοι-σύμβουλοι μεταγραφών των συλλόγων. Με τον τρόπο αυτόν λογίζονταν ως έμμισθοι των συλλόγων και ο «μισθός» τους ήταν και νόμιμος και αφορολόγητος για τις ομάδες. Ετσι, οι σύλλογοι πετύχαιναν οι συχνά υπερβολικές προμήθειες των ατζέντηδων (μίζες) όχι μόνο να ξεπλένονται αλλά και να εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Gazzetta dello Sport, οι περισσότεροι από τους ατζέντηδες στην υπόθεση ήταν Αργεντινοί, όπως και αρκετοί από τους ύποπτους ποδοσφαιριστές. Το ρεπορτάζ προσέθετε ότι οι αστυνομικές αρχές προέβησαν σε ελέγχους χθες και η ιταλική εφορία έχει ήδη κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των εμπλεκομένων μάλιστα είναι και ο ατζέντης Αλεσάντρο Μότζι, γιος του Λουτσάνο Μότζι, του πρώην παράγοντα της Γιουβέντους που ήταν η πέτρα του σκανδάλου «Καλτσόπολι» από το οποίο η «Μεγάλη Κυρία» βρέθηκε στη δεύτερη κατηγορία.

Στους συλλόγους οι παράγοντες των οποίων κατηγορούνται για το νέο αυτό σκάνδαλο συγκαταλέγονται η Μίλαν, η Νάπολι και η Λάτσιο. Και οι τρεις έσπευσαν χθες να διαψεύσουν ότι είχαν τον ρόλο που τους αποδίδεται από τις αρχές στο κύκλωμα φοροδιαφυγής.

Η έρευνα χρονολογείται από το 2012 όταν η φορολογική αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της Νάπολι και κατέσχεσε το συμβόλαιο με το οποίο ο Λαβέτσι πωλήθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο ιδιοκτήτης της πρωτοπόρου του Καμπιονάτο Νάπολι, Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, δήλωσε ότι η έρευνα του εισαγγελέα είναι «τρίχες» και ο ίδιος είναι «εντελώς χαλαρός». Ως ύποπτοι φέρονται ακόμη ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο, ο πρώην πρόεδρος της Γιουβέντους Ζαν-Κλοντ Μπλαν, ο πρώην επιθετικός της Ιντερ Ντιέγο Μιλίτο και ο επιθετικός της Αταλάντα Χερμάν Ντένις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή