H μάχη της εξουσίας στην παγκόσμια αθλητική σκηνή

H μάχη της εξουσίας στην παγκόσμια αθλητική σκηνή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η πιο σημαντική δύναμη επιρροής στη διεθνή πολιτική στον χώρο του αθλητισμού, με τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στα διοικητικά όργανα. Είναι τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που έγινε από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Συνομοσπονδία Αθλητισμού της Δανίας την περίοδο 2013-15. Στόχος της ήταν η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο εκπροσωπείται κάθε χώρα στη διεθνή σκηνή, ενώ τα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία της βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας.

Οι αρμόδιες επιτροπές της Δανίας βαθμολόγησαν τη δύναμη των μελών των διεθνών και ευρωπαϊκών ομοσπονδιών κάθε Ολυμπιακού (και μη) αθλήματος. Τα μέλη της ΔΟΕ (Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής – IOC), της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής (EOC) και του Συνδέσμου των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC) συνέβαλαν επίσης στη συνολική κατάταξη των χωρών. Φυσικά, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι θέσεις εξουσίας στην αξιολόγηση των χωρών.

Σε γενικές γραμμές, δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων από ένα σύνολο 1.673 θέσεων σε 118 Ομοσπονδίες, με τον πρόεδρο της ΔΟΕ να βαθμολογείται με 10, την ώρα που ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε μία μη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μη Ολυμπιακού Αθλήματος να έχει συντελεστή 1.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης με 303 πόντους με εκπροσώπηση σε 309 Οργανισμούς. Η επιρροή τους αυξήθηκε, χάρη στην εκλογή του Ντέιβιντ Χάγκρτι στην προεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF) τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οποίος αντικατέστησε τον Ιταλό, Φραντσέσκο Ρίκι Μπίτι. Επίσης, επωφελήθηκαν από την άνοδο της Ανίτα ΝτεΦραντς στη θέση της εκτελεστικής διευθύντριας της ΔΟΕ.

Η Γαλλία ξεπέρασε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για να βρεθεί στη δεύτερη θέση με 211 πόντους, κερδίζοντας 14 πόντους την τελευταία διετία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις, την ώρα που το Λος Αντζελες, το Παρίσι και η Ρώμη διεκδικούν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024. Η Ουγγαρία που επίσης θέλει τις διοργανώσεις για λογαριασμό της Βουδαπέστης, βρίσκεται στην 23η θέση με 52 πόντους. Η Γερμανία χάρη στη «βοήθεια» του Τόμας Μπαχ, προέδρου της ΔΟΕ, πραγματοποίησε μεγάλη άνοδο φθάνοντας στην 5η θέση τον Καναδά με 185 πόντους. Οι Καναδοί προσπέρασαν τη Ρωσία, την Κίνα, την Ισπανία και την Αυστραλία στη σχετική κατάταξη, χώρες οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, από όπου υποχώρησε η Ελβετία. Ενα ακόμη βασικό συμπέρασμα της έρευνας αναφέρει ότι χώρες όπως το Κατάρ που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό διεθνών διοργανώσεων, δεν βελτίωσαν τη θέση τους την τελευταία διετία στη σχετική κατάταξη των κρατών με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή πολιτική στον χώρο του αθλητισμού.

Από την πλευρά της, η Δανία ανέβηκε από την 36η στην 28η θέση και γίνεται η χώρα που επιχειρεί να έχει την καλύτερη εκπροσώπηση σε θέσεις με μεγάλη επιρροή. Παρεμπιπτόντως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως η Δανία έχει ισχυρή παράδοση στον αθλητισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή