ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε πρώτη ζήτηση τα σπορ της Ford

ford1

Αυξημένη κατά 40% θα είναι η παραγωγή των σπορ μοντέλων της Ford (Fiesta ST, Focus ST, Focus RS, Mustang και Ford GT) το 2016 λόγω της ανοδικής ζήτησης που παρουσιάζουν τα μοντέλα υψηλών επιδόσεων στην Ευρώπη.

Διαθέτοντας τον ισχυρότερο κινητήρα παραγωγής Ford EcoBoost όλων των εποχών –αποδίδει πάνω από 600 ίππους– σε συνδυασμό με επτατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων με χειριστήρια στο τιμόνι (paddles), το Ford GT είναι ένα supercar υπερυψηλών επιδόσεων που προβάλλει τις δυνατότητες της τεχνολογίας Ford EcoBoost μαζί με καινοτομίες στην αεροδυναμική και μία ελαφριά δομή αμαξώματος από ανθρακονήματα. Το πρώτο νέο supercar υπερυψηλών επιδόσεων Ford GT θα μπει στην παραγωγή για περιορισμένο αριθμό πελατών στην Ευρώπη στα τέλη του 2016. Η Ford Mustang διατίθεται με το 5.0L V8 κινητήρα της Ford που αποδίδει 421 ίππους και φτάνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση μέσα σε 4,8 δευτ., ή με τον πιο αποδοτικό 2.3L EcoBoost με μέγιστη ισχύ 317 ίππους και επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 5,8 δευτερόλεπτα. Εφοδιασμένο με ειδική έκδοση του νέου κινητήρα 2.3L EcoBoost της Ford που αποδίδει 350 ίππους το Focus RS είναι ένα από τα 12 νέα οχήματα υψηλών επιδόσεων που θα λανσάρει η Ford σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2020. Με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 4,7 δεύτερα, θα είναι το ταχύτερο σε επιτάχυνση Ford RS όλων των εποχών. Το νέο Focus RS διαθέτει το καινοτόμο σύστημα τετρακίνησης Ford Performance All Wheel Drive με Dynamic Torque Vectoring για αναβάθμιση της οδικής συμπεριφοράς, της πρόσφυσης και της ταχύτητας στις στροφές. Το νέο Ford Focus ST διατίθεται σε πεντάθυρες και wagon εκδόσεις με νέο κινητήρα 2.0L diesel 185 ίππων που αποδίδει ροπή 400 Nm από τις 2.000-2.750 σ.α.λ. δίπλα στον δοκιμασμένο βενζινοκινητήρα 2.0L EcoBoost 250 ίππων.

Μειώνει το βάρος η Nissan

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα μείωσης του βάρους των επιβατικών οχημάτων της Nissan που στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων και της κατανάλωσης καυσίμων. Το «Lightweighting Programme» θα παράγει πρωτοποριακή δομή από πρωτότυπα υλικά, ειδικά σχεδιασμένα για να χρησιμοποιηθούν για το πάτωμα των μελλοντικών οχημάτων της φίρμας. Η εφαρμογή θα λειτουργήσει και ως αντιστάθμισμα στο βάρος που προσθέτουν σε κάθε όχημα οι νέες τεχνολογίες. Η Nissan θα αντλήσει τεχνογνωσία από τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται τόσο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό όσο και στην αεροδιαστημική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των υλικών που χρησιμοποιούνται σε διαστημικά ταξίδια.

Σημειώνεται ότι η Nissan εφαρμόζει ήδη εκτεταμένο πρόγραμμα μείωσης της μάζας για τα οχήματά της, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη μείωση του βάρους κατά 90 και 40 κιλά αντίστοιχα στα X-Trail και Qashqai.