Πλησιάζει στην «κόκκινη ζώνη» η Ελλάδα

Πλησιάζει στην «κόκκινη ζώνη» η Ελλάδα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία επικρατεί στους ανθρώπους του αθλητισμού, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA). Η ελληνική πλευρά έχει περιθώριο μέχρις τις 17 Μαρτίου, αλλά πολλοί φοβούνται ότι, εάν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, τότε μπορεί να μην προλάβουμε την προθεσμία. Σε αυτή την περίπτωση, οι αθλητές μας κινδυνεύουν ακόμη και με αποπομπή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είμαστε σε αναμονή. Περιμένουμε να δούμε πότε θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή. Εάν ο χρόνος δεν φτάνει για να ψηφιστεί, πρέπει να το στείλουν στον παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ και να εξηγήσουν ότι η ψήφισή του αποτελεί μία τυπική διαδικασία για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια παράταση, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε να μείνουν οι αθλητές μας εκτός Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε στην «Κ» μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ.

Τον Νοέμβριο, η χώρα μας μπήκε στην «πορτοκαλί» ζώνη του WADA και πρέπει μέχρι τις 17 Μαρτίου οι εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ να έχουν λάβει την απόφαση για εναρμόνιση της νομοθεσίας, γιατί στις 18/3 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση και εκεί θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες θα μπουν στην «πράσινη» ζώνη ή στην «κόκκινη». Εάν δεν ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες, τότε θα αφαιρεθεί και η διαπίστευση του Εργαστηρίου Αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ.

Στο νομοσχέδιο προσδιορίζονται οι κανόνες του ΕΣΚΑΝ και προβλέπεται η υποχρεωτική εναρμόνιση με τους κανόνες αντιντόπινγκ σε όλα τα καταστατικά και τους κανονισμούς των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών. Αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση ή τη διατήρηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που δίνει λύσεις σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το ντόπινγκ.

• Την αγωνία του για τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο εξέφρασε με δηλώσεις του ο επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, Ντμίτρι Σλιάχτιν. Ο παράγοντας του ρωσικού αθλητισμού υπογράμμισε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα κριθεί εάν οι αθλητές του θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση της Βραζιλίας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, προς το παρόν, υπάρχει απαγόρευση συμμετοχής των Ρώσων αθλητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή