«Ονειρική» οδηγική εμπειρία με το BMW i8

«Ονειρική» οδηγική εμπειρία με το BMW i8

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις οραματικές φιλοσοφίες κατασκευής οχημάτων, την εμπνευσμένη σχεδίαση και μία νέα εκδοχή της συνδυασμένης ή αμιγώς ηλεκτροκίνησης συμβολίζει η νέα σειρά μοντέλων BMW i. Το plug-in υβριδικό σπορ BMW i8, το δεύτερο όχημα μαζικής παραγωγής της σειράς BMW i, αποκαλύπτει την ευελιξία της σχεδιαστικής γλώσσας που καθιερώνεται ως αναγνωρίσιμο στοιχείο ταυτότητας των μοντέλων της σειράς.

Εξωτερική σχεδίαση: Το BMW i8 με μήκος 4,689 μ., πλάτος 1,942 μ. και ύψος 1,297 μ., είναι ένα πρωτοποριακό, σπορ μοντέλο 2+2 θέσεων με αρχιτεκτονική LifeDrive. Ο δυναμικός χαρακτήρας του αντικατοπτρίζεται στο μακρύ καπό, στα εντυπωσιακά αεροδυναμικά βοηθήματα, στους κοντούς προβόλους, στο μακρύ μεταξόνιο των 2,800 μ. και το φαρδύ μετατρόχιο (1,644 μ. στον εμπρός άξονα, 1,715 μ. πίσω). Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου της σειρά BMW i καθορίζονται από τις πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω σαν φτερά, τις καθαρές σπορ γραμμές, τη σχεδίαση των επιφανειών, τους προβολείς με πλήρη λειτουργικότητα LED.

Εσωτερική σχεδίαση: Η εξεζητημένη αισθητική του εσωτερικού παραπέμπει ευθέως σε κατεξοχήν σπορτίφ περιβάλλον. Η καμπίνα επιβατών Life «ντυμένη» από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP), η εργονομική διάταξη των χειριστηρίων, η πολλαπλών χρήσεων κεντρική κονσόλα, τα σπορ καθίσματα, η χαμηλή θέση οδήγησης και ο καινοτομικός πίνακας οργάνων, συμβάλλουν ώστε ο οδηγός να απολαμβάνει μια μοναδική οδηγική εμπειρία.

Αυτή επιτυγχάνεται λόγω της καινοτόμου τεχνολογίας του συστήματος κίνησης, της μπαταρίας υψηλής τάσης και των συστημάτων πλαισίου και παθητικής ασφάλειας που είναι ενσωματωμένα στην αλουμινένια μονάδα Drive. Τα στοιχεία αυτά έχουν δώσει μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή βάρους που αγγίζει τα 1.490 κιλά, ενώ ο αεροδυναμικός συντελεστής είναι Cd: 0,26. Παράλληλα η δομή και διάταξη των μερών έχουν δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο με πολύ χαμηλό κέντρο βάρους (κάτω από 460 χλστ. ) που προσφέρει τέλεια ισορροπημένη κατανομή βάρους.

Η υβριδική μονάδα: Τα στοιχεία που παράγουν το έργο της κίνησης στο +Plug-in υβριδικό σύστημα είναι:

• Ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας BMW TwinPower Turbo με κυβισμό 1.5 λίτρων, ισχύος 231 hp και μέγιστη ροπή 320 Nm. Η ισχύς μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω εξατάχυτου αυτόματου κιβωτίου.

• Ο υβριδικός ηλεκτροκινητήρας τεχνολογίας BMW eDrive ισχύος 131 hp, με μέγιστη ροπή 250 Nm. Η ισχύς μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου δύο σταδίων.

• Η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης με σύστημα υγρόψυξης και μικρή χωρητικότητα 7,1 kWh. Η μπαταρία επαναφορτίζεται με το όχημα σταματημένο σε οποιαδήποτε συμβατική οικιακή πρίζα, σε BMW i Wallbox ή σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Εχει εγγύηση οκτώ ετών ή για 100.000 χλμ.

Επιδόσεις: Ο συνδυασμός BMW TwinPower Turbo και τεχνολογίας BMW eDrive με ευφυή διαχείριση ενέργειας παράγουν συνδυασμένη ισχύ 362 ίππων και χαρίζουν στο BMW i8 χαρακτηριστικά επιδόσεων καθαρόαιμου σπορ μοντέλου (0-100 χλμ./ώρα σε 4,4”) σε συνδυασμό με κατανάλωση και ρύπους επιπέδου μικρού αυτοκινήτου (κατανάλωση Ε.Ε.: 2,5 l /100 χλμ.), εκπομπές CO2: 49 γρ./χλμ. Μέσω του διακόπτη Driving Experience Control ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ πέντε προγραμμάτων οδήγησης, έχοντας ως στοιχείο ότι έχει αυτονομία έως 37 χλμ. μόνο με ηλεκτροκίνηση και τελική ταχύτητα 120 χλμ./ώρα στην επιλογή eDrive, βέλτιστη ισορροπία μεταξύ δυναμικών επιδόσεων και απόδοσης, συνδυασμένη αυτονομία σε καθημερινές συνθήκες πάνω από 600 χλμ. στην επιλογή COMFORT mode, ενίσχυση της ισχύος από τον ηλεκτροκινητήρα και συστηματική ανάκτηση ενέργειας για την μπαταρία υψηλής τάσης στην επιλογή SPORT mode και πλήρη εκμετάλλευση του ηλεκτρικού και υβριδικού συστήματος στην επιλογή ECO PRO mode.

Το BMW i8 είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα με τιμή κοντά στα 175.950 ευρώ με αποκλειστικό πακέτο Pure Impulse.

Νέο ρεκόρ πωλήσεων και φέτος από τη Volvo Cars

«Το 2016 αναμένεται να είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που η Volvo Cars θα καταγράψει ρεκόρ πωλήσεων». Την πρόβλεψη έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής μάρκας Hakan Samuelsson, τονίζοντας ότι τα λειτουργικά κέρδη θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο λόγω της ταχείας ανάπτυξης της μάρκας στις βασικές αγορές (Κίνα, Ευρώπη, ΗΠΑ). Σημειώνεται ότι η Volvo τριπλασίασε το λειτουργικό της κέρδος για το 2015 στα 6,6 δισ. σουηδικές κορώνες, έναντι 2,13 δισ. το 2014.

Η Volvo το 2015 σημείωσε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων με 503.127 αυτοκίνητα. Είναι η πρώτη φορά στην 89χρονη ιστορία της που σπάει το φράγμα του μισού εκατομμυρίου πωλήσεων παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι το 2014 είχε καταγραφεί το πρώτο ρεκόρ πωλήσεων με 466.000 αυτοκίνητα. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εντυπωσιακή αύξηση έπαιξε το λανσάρισμα της ναυαρχίδας του στόλου των SUV μοντέλων της, του καινοτομικού XC90. Η αυξημένη ζήτηση για το συγκεκριμένο μοντέλο για το οποίο σημειωτέον μέχρι το τέλος του 2015 η εταιρεία είχε λάβει πάνω από 88.000 παραγγελίες, την «οδήγησε» να δημιουργήσει και τρίτη βάρδια στο εργοστάσιο της Torslanda στο Γκέτεμποργκ, για πρώτη φορά από το 2008, δημιουργώντας σχεδόν 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα έρχονται ως απόρροια υλοποίησης της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής της να επεκτείνει σε παγκόσμιο επίπεδο την παραγωγή premium αυτοκινήτων. Η στρατηγική αυτή έχει ως βασικό στόχο οι πωλήσεις έως το 2020 να ξεπεράσουν τις 800.000 μονάδες παγκοσμίως.

Η Volvo Cars προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στη Βόρειο Αμερική, όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για τα μοντέλα της, θεμελίωσε στη Νότια Καρολίνα νέα μονάδα παραγωγής επενδύοντας 500 εκατ. δολάρια.

Κι άλλος τίτλος για το Opel Astra

Την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των επτά φιναλίστ του φετινού θεσμού COTY («Car of the Year») συγκέντρωσε το Opel Astra κατακτώντας τον τίτλο: «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2016». Η κριτική επιτροπή των 58 εκπροσώπων του Ειδικού Τύπου από 22 ευρωπαϊκές χώρες απένειμε στο Astra συνολικά 309 βαθμούς, έναντι 294 που έδωσε στο Volvo XC90 και 202 στο Mazda MX-5. Σημειώνεται ότι περισσότερα από 40 νέα αυτοκίνητα, από σπορ roadsters μέχρι πολυτελή sedan και μοντέλα SUV, ήταν στην αρχική λίστα υποψηφιοτήτων. Το νέο Astra έχει ήδη κατακτήσει διεθνείς διακρίσεις όπως το SAFETYBEST 2015 και το 2015 Golden Steering Wheel από το περασμένο φθινόπωρο που λανσαρίστηκε. Επίσης βαθμολογήθηκε με πέντε αστέρια για την ασφάλειά του στα crash tests του Euro NCAP. Η φετινή νίκη ανεβάζει το συνολικό αριθμό τίτλων της Opel σε πέντε. Το Opel Kadett E ήταν το πρώτο μοντέλο της μάρκας που απέσπασε το βραβείο το 1985. Τα τελευταία χρόνια, η Opel έχει αναδειχτεί νικήτρια δύο φορές – με το Insignia το 2009 και το Ampera το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή