Στα «χαρακώματα» ΕΠΟ – Κοντονής

Στα «χαρακώματα» ΕΠΟ – Κοντονής

14' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοίνωση – απάντηση κατά του Σταύρου Κοντονή εξέδωσε η ΕΠΟ, κάνοντας λόγο για πραξικοπηματική προσπάθεια ανατροπής της σημερινής διοίκησης. Νωρίτερα ο κ. Κοντονής, σε συνέντευξή του στον Sport FM, είχε επιτεθεί στην ΕΠΟ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει για την αυτοκάθαρση της Ομοσπονδίας και ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, ακόμη κι αν έρθει διεθνής ποδοσφαιρικός αποκλεισμός της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

«Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η φίλαθλη κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη τη δραστηριότητα του Υφυπουργού Αθλητισμού και διαπιστώνει με θλίψη τον τρόπο με τον οποίο αυτός αντιλαμβάνεται τον θεσμικό του ρόλο σε σχέση με το άθλημα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Γίναμε, δυστυχώς, πάλι – για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του έτους-  μάρτυρες μίας σειράς απερίσκεπτων ενεργειών και δηλώσεών του, που με αποκλειστική, δική του ευθύνη δημιούργησαν και κλιμάκωσαν ξανά μία τεραστίων διαστάσεων  κρίση στις σχέσεις της χώρας μας με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, η οποία πλέον απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Η συνολική συμπεριφορά του μαρτυρά πλήρη άγνοια της φύσης και της ιδιαιτερότητας του οργανωμένου ποδοσφαίρου, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με βάση το ισχύον διεθνές νομικό πλαίσιο και γίνεται σεβαστό σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με ένα μόνιμο ανεπίτρεπτο παρεμβατισμό σε ουσιώδη εσωτερικά ποδοσφαιρικά ζητήματα, χωρίς καμία διάθεση σεβασμού θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται από την έννομη τάξη και θα έπρεπε ο ίδιος, ως μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, να εγγυάται και να προστατεύει.  

Η FIFA και η UEFA με την από 21/3/2016 κοινή επιστολή τους, κάλεσαν τον Υφυπουργό Αθλητισμού να αναθεωρήσει, έως την 1η Απριλίου 2016, την απόφαση οριστικής  διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδας, διότι ήταν εμφανώς δυσανάλογη των γεγονότων που είχαν συμβεί στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και συγχρόνως συνιστούσε  απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα του ποδοσφαίρου, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Καταστατικού της FIFA. Του κατέστησαν σαφές ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων και την αποβολή του από την διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα. Ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι  έπρεπε να λάβει αυτή την απόφαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της βίας, προφασιζόμενος γενικά και αόριστα λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Στις 31/3/2016 ακολούθησε επίσκεψη κοινής αντιπροσωπείας εκπροσώπων των διεθνών και τοπικών ποδοσφαιρικών αρχών  στον Υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος, προς κατάπληξη όλων των παρευρισκομένων, έθεσε ως όρους διεξαγωγής του Κυπέλλου, όχι κάποιο μέτρο αντιμετώπισης της βίας, αλλά την αποχώρηση από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όλων των πρόσωπων που μετέχουν στην διοίκηση αυτής και εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις καθώς και την αντικατάσταση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της Ομοσπονδίας.

Με τον τρόπο αυτό, η αυλαία του δήθεν ειλικρινούς ενδιαφέροντος  του Υφυπουργού για τη δημόσια τάξη και την αντιμετώπιση της βίας, σηκώθηκε, αποκαλύπτοντας το πραγματικό θεατρικό έργο που θα παρακολουθούσαμε στη συνέχεια: Την πραξικοπηματική απόπειρα ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τον Υφυπουργό με στόχο τον πλήρη έλεγχο από τον ίδιο και κάποιους άλλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.  Το έργο αυτό, το οποίο έγραψε, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Υφυπουργός, δυστυχώς τελειώνει με την καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι εκπρόσωποι των FIFA και UEFA άκουσαν με προσοχή τις απαιτήσεις του Υφυπουργού. Του κατέστησαν σαφές ότι οι όροι που έθετε συνιστούσαν στην πραγματικότητα νέες, ευθείες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα του ποδοσφαίρου.  Ότι δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με το φαινόμενο της βίας ως απειλής για την δημόσια τάξη και ασφάλεια, λόγο για τον οποίο είχε υποτίθεται διακόψει οριστικά το Κύπελλο. Του πρότειναν εναλλακτικούς τρόπους συνέχισης και ολοκλήρωσης του διακοπέντος θεσμού, που θα απέκλειαν πλήρως την τέλεση βιαίων συμβάντων (αγώνες χωρίς θεατές, με παιδιά κλπ).

Ο Υφυπουργός απέρριψε τις προτάσεις αυτές, απαξιώντας να εξηγήσει τον λόγο. Κατά την αποχώρηση τους οι εκπρόσωποι του επανέλαβαν, κατά τρόπο που δεν κατέλειπε πλέον κανένα περιθώριο παρανόησης, ότι η συγκεκριμένη παρεμβατική του ενέργεια, εάν δεν αρθεί,  θα έχει ως μοναδική συνέπεια τον διεθνή αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με την απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA, που εστάλη προσωπικά στον Υφυπουργό στις 5/4/2016, επαναλήφθηκε η παραπάνω αυστηρή προειδοποίηση. Του δόθηκε επιπλέον τελική προθεσμία έως τις 15/4/2016 για την ανάκληση της απόφασης οριστικής διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδας, ειδάλλως το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ετίθετο αυτόματα εκτός της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας, με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες, που ο καθένας εύκολα μπορεί να αντιληφθεί.

Ο νόμος, στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, προσδιορίζει με σαφήνεια τόσο το περιεχόμενο όσο και το εύρος των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργού. Οι περιορισμοί στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας καθώς και η έκπτωση από το σχετικό αξίωμα νόμιμα εκλεγμένων μελών  είναι συγκεκριμένοι και προκύπτουν μόνο σε περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις, είτε με βάση διάταξη νόμου, είτε – το σημαντικότερο- με βάση διατάξεις του καταστατικού της Ε.Π.Ο., αλλά σίγουρα όχι σύμφωνα με τις εκβιαστικά διατυπωμένες επιθυμίες του Υφυπουργού.

Ο Υφυπουργός κατασκευάζει εκ των προτέρων ενόχους προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων, τα οποία και με τον τρόπο αυτό επιχειρεί απροκάλυπτα να επηρεάσει παραβιάζοντας βάναυσα την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, που αποτελεί θεμέλιο λίθο του κράτους δικαίου.

Σε καμία  σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να αποτελέσει ηθικά ή θεσμικά αποδεκτή κυβερνητική πρακτική η εξώθηση σε παραίτηση κάποιου που έχει εκλεγεί νόμιμα, απλώς και μόνο επειδή έχει ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη, πριν δηλαδή αυτός δικαστεί ( αν δικαστεί) για την πράξη που κατηγορείται από τον φυσικό του δικαστή. Το τεκμήριο αθωότητας ( άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) δεν αποτελεί απλά ένα ευχολόγιο, αλλά θεμελιώδη κανόνα ουσιαστικού δικαίου και μία από τις μέγιστες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι προβλεπόμενες για το επόμενο χρονικό διάστημα εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες με αποκλειστικό υπεύθυνο, όπως σαφώς η FIFA και η UEFA τον κατέστησαν τόσο στη διάρκεια της συνάντησης όσο και με την επιστολή τους, τον Υφυπουργό.

Από τις δικές του αποκλειστικά πράξεις θα κριθεί το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και ίσως και του ελληνικού αθλητισμού, ως ενεργού και ισότιμου μέλους της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας».

Νωρίτερα, ο Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 είχε τονίσει:

-για τον κίνδυνο του Grexit:

«Όσο περνά ο καιρός και η ΕΠΟ δεν παίρνει τα μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και της διαφάνειας, οι πιθανότητες για Grexit αυξάνονται. Η κυβέρνηση έχει δώσει το στίγμα της, αλλά δεν μπορεί η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κάθαρση. Αν χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι αυτό το σημείο, θα φτάσουμε».

-για το αν τίθεται ζήτημα «κωλοτούμπας» από την ΕΠΟ:

«Η κωλοτούμπα σε φέρνει πάλι στην ίδια θέση που βρισκόσουν. Εμείς έχουμε πει και δηλώσει με ποιον τρόπο μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα του ελληνικού ποδόσφαιρο».

-για το αν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω η κυβέρνηση:

«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Εμείς έχουμε μιλήσει με σαφήνεια και έχουμε οριοθετήσει το πλαίσιο, όταν μιλήσαμε με τη FIFA και την ΕΠΟ. Η υπόθεση είναι στα χέρια της ΕΠΟ, να πάρει γενναίες αποφάσεις αν ενδιαφέρεται για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μπορεί κάποιοι να ενδιαφέρονται για άλλα πράγματα που αφορούν σε προσωπικές τους καταστάσεις».

-για την αυτοκάθαρση της ΕΠΟ, που επιθυμεί η κυβέρνηση:

«Πρέπει να τεθούν σε αναστολή από τα καθήκοντά τους όσοι εμπλέκονται με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, καθώς αυτό ισχύει σε όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες και δεν το ακολουθεί η ΕΠΟ. Αυτό είναι παντελώς παράτυπο. Αυτά ενοχλούν και τις διεθνείς ομοσπονδίες, που πρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και κάποια στιγμή να επέμβουν και να ελέγξουν. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από τον εναρμονισμό καταστατικού και λειτουργία της ΕΠΟ με βάση τις διεθνείς επιταγές. Δεν γίνεται να ξηλώνεται ο Πλατινί και ο Μπλάτερ και εδώ να υπάρχουν στο απυρόβλητο με ειδικές διατάξεις πάρα πολλοί που εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις. Αυτοί πρέπει να κρίνονται από την επιτροπή δεοντολογίας, που έχει κι αυτή πλέον τακτικούς δικαστές».

-για το αν γνώριζαν στη FIFA τις περιπέτειες στελεχών της ΕΠΟ με τη δικαιοσύνη:

«Είδα μια έκπληξη. Διαπίστωσα ότι δεν το γνώριζαν. Συγχρόνως είπαν ότι κάποιοι έχουν τεθεί στο απυρόβλητο με κάποια προκλητική διάταξη στον κανονισμό δεοντολογίας. Η ΕΠΟ αντέδρασε με τη σιωπή της, όπως πάντοτε».

-για το αν προσωποποιείται η απαίτηση για παραιτήσεις στο πρόσωπο του Γιώργου Γκιρτζίκη:

«Όσοι εμπλέκονται με κακουργηματικές πράξεις θα πρέπει να θέσουν τον εαυτό τους στο περιθώριο για ένα χρονικό διάστημα, αν αγαπάνε το ποδόσφαιρο όπως μας λένε. Μιλήσαμε συνολικά, όχι για ένα πρόσωπο. Θεωρούμε να φορτωθούν όλες οι αμαρτίες σε ένα πρόσωπο θα είναι λάθος. Εμείς αποπροσωποποιούμε το πρόβλημα. Αυτή η κίνηση θα είναι ένα σήμα προς τη φίλαθλη κοινή γνώμη πως ένα καθεστώς που προκαλούσε την καχυποψία παύει να ισχύει. Δεν είναι πολύ ηθικό να φορτωθούν οι αμαρτίες πολλών στην πλάτη ενός κι εμένα δεν μου αρέσουν αυτά τα πράγματα».

-για το αν άφησε «παράθυρο» για κανονική διεξαγωγή του Κυπέλλου:

«Είναι πολύ άδικο. Παρακαλώ πολύ λειτουργούς του Τύπου να μη βάζουν στις προθέσεις μου και τους στόχους πράγματα για τα οποία δεν έχουμε μιλήσει. Ό,τι θέλει να πει η κυβέρνηση το λέει ευθαρσώς και δημόσια. Αν βρεθεί λύσει με αυτά που έχουμε θέσει ως προϋποθέσεις, τότε θα μελετήσουμε από εκεί και πέρα αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών ή με ξένους διαιτητές το Κύπελλο».

-για το αν θα προσφύγει η κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση Grexit:

«Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα για να δούμε αν αυτή η απόφαση είναι νόμιμη. Υπάρχει μια απόφαση που ήταν διάδικος η FIFA για ένα σχετικό θέμα και υπήρχε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προς την κατεύθυνση αυτή. Ειλικρινά όμως δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Υπάρχει ο χρόνος για να αντιληφθούν οι διεθνείς ομοσπονδίες το σοβαρό πρόβλημα για να κάνουν αυτό που τους είχαμε ζητήσει πέρσι και μας είχαν υποσχεθεί: να παρακολουθούν στενά ό,τι γίνεται στην Ελλάδα. Είναι προκλητικό, γιατί αυτή την ώρα στη FIFA και την UEFA ανοίγουν το φάκελο του 2006. Εκεί πώς ψάχνουν πίσω δέκα χρόνια;».

-για τις φήμες πως την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση θα κάνει πίσω:

«Όλοι αυτοί που εκφράζουν εικασίες θα πρέπει να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους, γιατί θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Η κυβέρνηση μένει απολύτως σταθερή σε όσα έχει πει. Οι ίδιοι έλεγαν πέρσι όταν είχα φέρει το νόμο πως θα πάρει πίσω η κυβέρνηση τις διατάξεις για τους τακτικές δικαστές κλπ. Πάλι οι ίδιοι τα λένε. Δεν έχουν κουραστεί να γελοιοποιούνται;».

-για την προσφυγή της ΕΠΟ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη ματαίωση του Κυπέλλου:

«Η ΕΠΟ πρέπει να προχωρήσει στην αυτοκάθαρσή της. Υπάρχει μια εκκρεμοδικία στο ΣτΕ και είναι θέμα σεβασμού στο ανώτατο δικαστικό όργανο. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που προσέφυγε η ΕΠΟ. Εμείς αυτή τη δίκη δεν τη φοβόμαστε».

-για τη μη εκδίκαση της προσφυγής της ΕΠΟ για τη ματαίωση του Κυπέλλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας:

«Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο παρά μόνο τούτο: μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο δίνει άδεια ο δικηγορικός σύλλογος. Πρόσφατα δόθηκε άδεια στην υπόθεση με τον Παναθηναϊκό. Την ημέρα που ήταν η εκδίκαση της ΕΠΟ, δόθηκε άδεια σε άλλους δικηγόρους. Απορώ ποια είναι τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία δίνονται άδειες ή όχι. Γιατί δεν δίνει άδεια για ένα μείζον ζήτημα κι έναν θεσμό, όπως το ποδόσφαιρο, που παρακολουθεί μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού».

-για το αν η ίδια η ΕΠΟ δεν ήθελε να εκδικαστεί η υπόθεση:

«Έχω εικόνα της κατάστασης και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Αν ισχύει, το πρόβλημα είναι του δικηγορικού συλλόγου κι όχι της ΕΠΟ».

-για το αν υπολογίζει τις συνέπειες του ποδοσφαιρικού Grexit:

«Υπάρχει ένα πρόβλημα ετών στο ποδόσφαιρο. Αυτό το πρόβλημα έχει φτάσει σε οριακό σημείο σήμερα. Η κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει, να μην το αντιμετωπίσει; Ο κάθε πολίτης έχει αξιολογική κρίση για να αντιληφθεί τα προβλήματα. Η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη για να περιφρουρήσει κοινωνικά δικαιώματα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Είδατε τις μεθοδεύσεις χρησιμοποιούσαν κάποιοι για να μας οδηγήσουν σε πνιγμό. Μέχρι και πιστωτικό γεγονός να κατασκευαστεί! Αυτά είναι τα πολύ σημαντικά, μην τα βάζει ο κόσμος όλα στο ίδιο τσουβάλι. Είναι σημαντικά και τα θέματα του αθλητισμού, αλλά μπροστά στα θέματα της οικονομίας εκείνα είναι πολύ πιο σημαντικά».

-για την πρωτοβουλία Πανόπουλου για τη Super League:

«Μίλησα χθες στη Βουλή γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Δείχνει την αγωνία κάποιων ομάδων για όσα συμβαίνουν. Η κυβέρνηση την επικροτεί, είναι μια βάση για συζήτηση και σε λογικά πλαίσια».

-για τη ματαίωση της συνάντησης με τους «μεγάλους»:

«Όπως υπάρχουν κύκλοι που λειτουργούν με έναν τρόπο καταστροφικό για το ποδόσφαιρο, υπάρχουν και δυνάμεις που θέλουν την ανάπτυξή του. Δεν θέλω να προσδιορίσω τις δυνάμεις αυτές, αλλά σε όλους τους χώρους υπάρχουν. Εμείς είχαμε γίνει αποδέκτες από πολλούς κύκλους ποδοσφαίρου να πάρουμε μια πρωτοβουλία να γίνει μια συνάντηση, ώστε να βρεθούν λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα. Παρακινηθήκαμε από πολλούς παράγοντες. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία και καλέσαμε τις ομάδες. Ο Ολυμπιακός μάς ενημέρωσε κάποια στιγμή ότι μπορεί ο πρόεδρός του σε αυτή τη συζήτηση των μετόχων να πάρει μέρος. Ποτέ δεν θα είχα διανοηθεί να ζητήσω από τον εισαγγελέα κάτι εγγράφως. Ήμουν στη Βουλή εκείνη την ώρα και πληροφορήθηκα τηλεφωνικώς. Εμείς είχαμε θέσει το πρόβλημα, είχαμε την πληροφόρηση από τον Ολυμπιακό ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τον εισαγγελέα και θα ήταν παρών».

-για το αν γίνονται επαφές συνεργατών του με ανθρώπους των «μεγάλων» για να γίνει συνάντηση:

«Δεν ισχύει. Το διάβασα. Συζητήσεις, βέβαια, γίνονται. Είναι αντικειμενικά δύσκολο, αφού υπάρχει μια εκπεφρασμένη άποψη της εισαγγελίας εφετών».

-για το αν υπάρχει κόντρα με τον Παναθηναϊκό:

«Στη συνάντηση αυτή είχαμε τη συγκατάθεση όλων των μεγάλων, μετά ήρθε η άρνηση του Παναθηναϊκού, αφού μεσολάβησε ο αγώνας με τον Ολυμπιακό. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια για προσωπικές αντιπαραθέσεις και κόντρες. Το Υπουργείο είναι ανοιχτό σε όλους, είτε έχουμε συγκρουστεί είτε έχουν καταφερθεί κάποιοι εναντίον μας και δυστυχώς κάποιοι το έχουν κάνει με απαξιωτικές, ακόμη και χυδαίες επιθέσεις».

-για τις αιχμές που άφησε για τον Παναθηναϊκό μετά τη θέση της ΠΑΕ για τα επεισόδια στη Λευκάδα:

«Δεν είναι εποικοδομητικό να μπαίνουμε σε στείρα αντιπαράθεση. Όταν η πολιτεία αποκαλύπτει κυκλώματα βίας και τραμπουκισμών, τότε είναι καλό οι ομάδες να συμπαρίστανται σε αυτή την προσπάθεια. Έχει τιμωρηθεί μόνο ο Παναθηναϊκός; Δεν είναι δυνατό να κρίνουμε την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της αποσπασματικά και με βάση τη στιγμή. Πρέπει να την κρίνουν από το αν υπάρχει ισονομία».

-για το πώς κρίνει ότι η FIFA ζήτησε τώρα αλλαγές σε παλιούς νόμους επειδή κρίνουν ότι παραβαίνουν το αυτοδιοίκητο:

«Ποτέ δεν μας είχαν πει ότι οι διατάξεις αυτές παραβαίνουν το αυτοδιοίκητο. Μου κάνει και εμένα εντύπωση. Μου φαίνεται περίεργο ένας νόμος του 1999 να εξετάζεται το 2016. Επίσης ένας νόμος που ψηφίστηκε πέρσι και ήταν προϊόν διαβούλευσης να τίθεται ξανά υπό αμφισβήτηση. Τις απόψεις των διεθνών ομοσπονδιών και τις παρατηρήσεις τους τις έχουμε εγγράφως».

-για τον ισχυρισμό της ΕΠΟ ότι δεν γίνεται ξένοι διαιτητές να διευθύνουν ελληνικούς αγώνες:

«Από ό,τι μας είπε η FIFA γίνεται. Εγώ λέω να πιστέψουμε τη FIFA. Όταν κάποιος λέει κάτι ότι δεν γίνεται κι έρχεται η προϊστάμενη αρχή και λέει πως γίνεται, εκτίθεται».

-για τις αναφορές περί συμπλοκής μπράβων στη Ζάκυνθο, στο περιθώριο των εκλογών της ΕΠΣ Ζακύνθου:

«Επικοινώνησα με τον αστυνομικό διευθυντή της Ζακύνθου για το αν υπάρχει εμπλοκή ανθρώπων στο χώρο του ποδοσφαίρου και μου είπε ότι δεν έχει σχέση».

-για τις καταγγελίες για μεθοδεύσεις στις εκλογές της ΕΠΣ Ζακύνθου:

«Αν κατατεθούν επισήμως αυτές οι καταγγελίες πρέπει να εξεταστούν, για να αποδειχτεί αν υπάρχουν αξιόπoινες πράξεις. Καλό είναι αυτές οι καταγγελίες να γίνονται εν τη γενέσει αυτών των καταστάσεων κι όχι εκ των υστέρων».

-για το κλείσιμο της Θύρας 13:

«Έγιναν αυτής της έκτασης τα επεισόδια από μια συγκεκριμένη κερκίδα, που είχε προκαλέσει και πέρσι επεισόδια. Έχει κληθεί σε απολογία ο ΠΑΟΚ για τέτοια τα επεισόδια. Θα ήταν περίεργο να έχω εγώ κάτι προσωπικό με τον Παναθηναϊκό. Αν, πάντως, εγώ υποστήριζα μια ομάδα δεν θα αποφάσιζα με βάση αυτό. Γιατί θα ήμουν ανάξιος της εμπιστοσύνης».

-για το αν θα παραμείνει κλειστή η Θύρα 13 στα playoffs:

«Όχι. Παρακαλώ τους φίλους του Παναθηναϊκού να διαβάζουν με πάσα ακρίβεια τις αποφάσεις. Είχε προταθεί από τη ΔΕΑΒ να κλείσει η Θύρα 13 και για τα playoffs κι εγώ επέμεινα να κλείσει μόνο μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου. Αυτό δεν θα έπρεπε να το ξέρουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού;».

-για τις κατηγορίες πως θέλει να παρεμβαίνει στα της ΕΠΟ:

«Εγώ θα σεβαστώ απολύτως το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να επέμβει στα του αθλητισμού, αλλά θα επεμβαίνει όταν τίθενται ζητήματα δημόσιας τάξης και κίνδυνοι για τη δημόσια οικονομία. Θέλω το ποδόσφαιρο και οι θεσμοί του ποδοσφαίρου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, γι’ αυτό τους έχουμε καλέσει να προχωρήσουν σε αυτά που ορίζουν οι κανονισμοί των διεθνών ομοσπονδιών».

-για τις αιχμές Γκιρτζίκη περί ελέγχων στην ΕΠΟ ως μέσο εκβιασμού:

«Δεν ξέρω απολύτως τίποτα. Τι κλιμάκιο δηλαδή; Από σας το ακούω. Ας μας πει και ο κ. Γκιρτζίκης κάτι παραπάνω. Αν έχει γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών κάτι δεν μπορώ να το ξέρω. Ούτε είχα τέτοια ενημέρωση. Εγώ φυσικά και δεν έστειλα κάποια υπηρεσία για έλεγχο».

-για τις παρεμβάσεις από κύκλους της για ακύρωση των νόμων:

«Υπήρχε μια προσπάθεια από ορισμένους παράγοντες της ΕΠΟ να ενεργοποιηθούν οι ομοσπονδίες και μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή. Αυτά τα έκαναν οι προηγούμενοι από μας. Ήθελαν να επέμβουν οι διεθνείς ομοσπονδίες και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ακυρώσουν τη διαδικασία. Όσοι επιχειρούν να ακυρωθεί ο νόμος, να ξέρουν ότι θα συνομιλούν με την κυβέρνηση χωρίς τη διεθνή προστασία».

-για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν σε ενδεχόμενο Grexit:

«Δεν συμφωνώ με μια δραματοποίηση αυτού ισχυρισμού. Δεν μπορεί το ποδόσφαιρο να αιμορραγεί κάθε Σαββατοκύριακο στα ελληνικά γήπεδα. Δεν μπορούμε να έχουμε νεκρούς, να πηγαίνουμε σε συμπεριφορές αγριότητας και βαναυσότητας. Δεν μπορεί ένας πατέρας όταν το παιδί του φεύγει για το γήπεδο να μην ξέρει τι θα το βρει. Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά προέχει η ασφάλεια και τα γήπεδα να είναι χώροι χαράς για τους φιλάθλους κι όχι αλληλοεξόντωσης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή