Το Ρίο αποτυγχάνει στα τεστ

Το Ρίο αποτυγχάνει στα τεστ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακοπές ρεύματος, ελαττωματικοί προβολείς, υπερθερμασμένες πισίνες και ανεπαρκή κλιματιστικά συστήματα ήταν κάποια από τα προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια από τις δοκιμαστικές διοργανώσεις, γνωστές ως «τεστ ιβέντς», στις εγκαταστάσεις όπου τον Αύγουστο θα φιλοξενηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, δείχνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για τους διοργανωτές τρεις μόλις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Ωστόσο οι διεθνείς ομοσπονδίες της γυμναστικής, της κολύμβησης και της σκοποβολής, καθώς και η οργανωτική επιτροπή του Ρίο 2016, επιμένουν ότι οι δοκιμαστικές διοργανώσεις «πήγαν γενικώς καλά» και όλα θα είναι έτοιμα για τους Αγώνες.

Ο Αντρέ Γκέισμπιλερ, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, δήλωσε ότι πέντε διακοπές ρεύματος, διάρκειας 15 έως 90 λεπτών η καθεμιά, προκάλεσαν καθυστερήσεις τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες. Μία από τις διακοπές που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προπόνησης «έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αθλητών» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Αλλη διακοπή ρεύματος συνέβη λίγο πριν αγωνιστούν οι γυναικείες ομάδες ενόργανης γυμναστικής της Γαλλίας και του Βελγίου. «Ποτέ μου δεν έχω ξαναδεί τέτοια καθυστέρηση σε Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», δήλωσε μέλος της γαλλικής αποστολής. «Εντέλει τα κορίτσια βγήκαν χωρίς προβλήματα, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο όταν η προπόνηση χρονομετρείται και έχεις ορίσει την είσοδο σε μια δεδομένη ώρα στο κορμί και το μυαλό σου», πρόσθεσε.

Η διακοπή ρεύματος οφειλόταν σε καλώδιο που κόπηκε λόγω των συνεχιζόμενων έργων στις εγκαταστάσεις, εξήγησε ο αθλητικός διευθυντής του Ρίο 2016, Ροντρίγκο Γκαρσία.

Την ημέρα του τελικού των 50 μέτρων ελεύθερο στη διοργάνωση της κολύμβησης, όπου ο Βραζιλιάνος αστέρας Σέζαρ Σιέλο αποκλείστηκε, η διακοπή λειτουργίας των προβολέων προκάλεσε καθυστέρηση σχεδόν μιας ολόκληρης ώρας. Παρόμοια ηλεκτρολογικά προβλήματα είχαν σημειωθεί και κατά τη διάρκεια αγώνων καταδύσεων τον Φεβρουάριο. Η διακοπή αποδόθηκε σε υπερθέρμανση μιας γεννήτριας.

«Ο κίνδυνος να επαναληφθεί κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μηδενικός, διότι θα διαθέτουμε διπλό σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο κ. Γκαρσία, προσθέτοντας πως μέχρι τώρα υπήρχε μόνο μία γεννήτρια, ώστε να περιοριστούν τα έξοδα. Με τη Βραζιλία βυθισμένη σε βαθιά οικονομική ύφεση, περίπου 20% του επιχειρησιακού προϋπολογισμού του Ρίο 2016 έχει περικοπεί.

Να σημειωθεί επίσης ότι επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες στα κατώτερα επίπεδα του κέντρου υγρού στίβου, με τις συνθήκες να θυμίζουν κάτι σαν σάουνα. «Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα είναι εντελώς διαφορετικές, καθώς (στο νότιο ημισφαίριο) θα είναι χειμώνας», επισήμανε ο κ. Γκαρσία. Η μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο στο Ρίο ανέρχεται στους 25 βαθμούς Κελσίου, έναντι ενός ασυνήθιστα θερμού Απριλίου με 30 βαθμούς κατά μέσον όρο.

«Το κέντρο υγρού στίβου είναι εξ ολοκλήρου σκεπασμένο, και είναι σημαντικό να υπάρχει τεχνητή ροή αέρα στα κατώτερα επίπεδα», δήλωσε το εκτελεστικό στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (FINA), Κορνέλ Μαρκουλέσκου. «Μιλήσαμε με τον δήμαρχο του Ρίο, Εντουάρντο Πάες, ο οποίος μας είπε πως θα το φροντίσει. Εμείς θα ελέγχουμε, θα ερχόμαστε εδώ και θα είμαστε σε επαφή με τους διοργανωτές», πρόσθεσε. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το γραφείο του δημάρχου θέλει να περιορίσει τα έξοδα και αρνείται να χρηματοδοτήσει επιπλέον εξοπλισμό.

«Επέλεξα να έρθω νωρίς για να προπονηθώ σωστά, αλλά απογοητεύθηκα, διότι το σκοπευτήριο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ούτε οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του αθλήματος είναι ακόμη έτοιμες», είπε με πικρία η Ντελφίν Ρο, η Γαλλίδα που ανέβηκε δύο φορές σε ολυμπιακό βάθρο.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκοποβολής ανέφερε στους διοργανωτές τα προβλήματα, υπογραμμίζοντας «τις ημιτελείς κατασκευές, την έλλειψη κλιματισμού και τα προβλήματα φωτισμού», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας, Φραντς Σράιμπερ.

«Κλιματισμός δεν υπήρχε και όλοι μας υποφέραμε στη ζέστη του Ολυμπιακού Πάρκου του Ντεόντορο», είπε ο Βραζιλιάνος σκοπευτής Φελίπε Γου. «Μια Κινέζα ολυμπιονίκης, η Ντου Λι, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον αγώνα. Ενιωσε στομαχικές ενοχλήσεις και ζαλάδα, και την πήραν με ασθενοφόρο», είπε ο Γου. «Βεβαίως, καλύτερα να γίνουν αυτά στα τεστ ιβέντ, για να είναι όλα καλά μετά», τόνισε

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή