Aπό το Κύπελλο Εκθέσεων στη σημερινή διοργάνωση

Aπό το Κύπελλο Εκθέσεων στη σημερινή διοργάνωση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και παραμένει στη σκιά του Τσάμπιονς Λιγκ από πλευράς δημοσιότητας, συμμετοχών, αγωνιστικού ενδιαφέροντος και οικονομικών κινήτρων, το Γιουρόπα Λιγκ χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνει επίπεδο και γίνεται ολοένα και περισσότερο ελκυστικό στα μάτια φιλάθλων, χορηγών και συλλόγων. Αρκετές από τις ομάδες που συμμετέχουν είναι από τα ψηλότερα ράφια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και πυκνά–συχνά κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι βελτιώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο σύστημα διεξαγωγής του ανέβασαν την ποιότητα και το ενδιαφέρον, προσελκύοντας νέους χορηγούς και περισσότερους φιλάθλους, που με τη σειρά τους εκτόξευσαν σημαντικά τα οικονομικά κίνητρα για τις ομάδες. Το Γιουρόπα Λιγκ δεν είναι πια η διοργάνωση της παρηγοριάς για όσες ομάδες δεν κατάφερναν να «τρυπώσουν» στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ένας ελκυστικός προορισμός και σημαντικός στόχος.

Το Γιουρόπα Λιγκ είναι η μετεξέλιξη δύο προγενέστερων διοργανώσεων, του Κυπέλλου Εκθέσεων που ξεκίνησε το 1955 και μετονομάστηκε, με σημαντικές αλλαγές στη δομή του, σε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1971.

Ανάλογα με την κατάταξη κάθε χώρας στην ειδική βαθμολογία της UEFA, μετείχαν σ’ αυτές από μία έως τέσσερις ομάδες που βρίσκονταν πίσω από την πρωταθλήτρια κάθε χώρας και δεν είχαν πάρει το Κύπελλο. Με την κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στο ΟΥΕΦΑ αγωνίζονταν από το 1999 και οι κυπελλούχοι κάθε χώρας, μαζί με όσες ομάδες αποκλείονταν από τον γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και όσες έρχονταν στη φάση των «32» ως τρίτες των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης.

Με την παρουσία περισσότερων καλών ομάδων, η ποιότητα και το ενδιαφέρον άρχισαν να ανεβαίνουν αισθητά, γεννώντας την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής του, με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων φιλάθλων και χορηγών. Η μετεξέλιξη του Κυπέλλου UEFA σε Γιουρόπα Λιγκ, την περίοδο 2009-10, δεν είχε να κάνει μόνο με την αλλαγή του ονόματος. Αλλαξε όλη η δομή της διοργάνωσης πλησιάζοντας κατά πολύ το μοντέλο του Τσάμπιονς Λιγκ, με τα αποτελέσματα του «λίφτινγκ» να είναι άμεσα ορατά. Το Γιουρόπα Λιγκ κερδίζει συνεχώς σε αίγλη και δυναμική, προσφέροντας ισχυρά κίνητρα στις ομάδες να το αντιμετωπίζουν ως σοβαρό στόχο και όχι σαν μια διέξοδο… διαφυγής μετά μια αποτυχία εισόδου ή για κάτι καλύτερο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι ομάδες που κυριαρχούν στην εξάχρονη ιστορία του Γιουρόπα Λιγκ είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Σεβίλλη, η τελευταία, μάλιστα, με δύο συνεχόμενες κατακτήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Οι Σεβιγιάνοι θα έχουν την Τετάρτη κόντρα στη Λίβερπουλ την ευκαιρία να κάνουν ένα ιστορικό ρεκόρ τριών συνεχόμενων κατακτήσεων και να κρατήσουν το αυθεντικό κύπελλο για πάντα, όπως προβλέπεται για όποιες ομάδες κάνουν τρεις σερί κατακτήσεις ή πέντε συνολικά. Η Σεβίλλη είναι πολύ κοντά και στις δύο κατηγορίες, καθώς έχει κατακτήσει άλλες δύο φορές το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και με συνολικά τέσσερα τρόπαια σε κάθε μορφή της διοργάνωσης είναι η πρώτη στη σχετική λίστα. Ακριβώς από κάτω της βρίσκεται η Λίβερπουλ, η οποία μαζί με Γιουβέντους και Ιντερ μετράει 3 τρόπαια. Το Κύπελλο έχουν κατακτήσει ομάδες από 11 χώρες και στον τελικό έχουν παίξει από 16. Οι ισπανικές και οι ιταλικές ομάδες έχουν από 9 κατακτήσεις, οι αγγλικές 7 και οι γερμανικές 6, με χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία δεν έχει ούτε μία παρότι τέσσερις φορές ομάδες της έχουν φτάσει στον τελικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή