Οι διεθνείς ομοσπονδίες αποφασίζουν για τους Ρώσους αθλητές ενόψει Ρίο

Οι διεθνείς ομοσπονδίες αποφασίζουν για τους Ρώσους αθλητές ενόψει Ρίο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο στρατόπεδα χώρισε το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μην απαγορεύσει εξ ορισμού σε όλους τους Ρώσους αθλητές τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο λόγω του κρατικού συστήματος ντόπινγκ της Ρωσίας, αλλά να δώσει τη σχετική δικαιοδοσία στις διεθνείς ομοσπονδίες κάθε αθλήματος.

Από τη μία πλευρά οι Ρώσοι, αλλά και αρκετές άλλες εθνικές ομοσπονδίες, έκαναν λόγο για μια δίκαιη απόφαση που αποφεύγει τη συλλογική ευθύνη και φροντίζει για την ατομική τιμωρία όσων έχουν λάβει αναβολικά και από την άλλη, οι αγγλοσαξονικές κυρίως χώρες, καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), πνέουν μένεα κατά της Λωζάννης, κάνοντας λόγο για «κίνηση Ποντίου Πιλάτου» του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και για υπόκλιση στην ισχύ της Ρωσίας.

Ετσι, μέσα σε λίγες ημέρες θα πρέπει οι διεθνείς ομοσπονδίες να περάσουν από… κόσκινο τους εκατοντάδες Ρώσους αθλητές, οι οποίοι έχουν δικαίωμα από αγωνιστικής πλευράς να συμμετάσχουν στους Αγώνες που αρχίζουν επισήμως στις 5 Αυγούστου.

Ηδη, η ομοσπονδία του τένις (ITF) τόνισε ότι οι Ρώσοι τενίστες θα συμμετάσχουν κανονικά, θεωρούμενοι καθαροί, ενώ η ομοσπονδία της κολύμβησης (FINA) ανακοίνωσε ότι η σπουδαία Ρωσίδα πρωταθλήτρια του προσθίου Γιούλια Εκίμοβα και άλλοι έξι Ρώσοι κολυμβητές δεν μπορούν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς. Οι Ρώσοι αθλητές στίβου παραμένουν όλοι αποκλεισμένοι πλην της άλτριας του μήκους Ντάρια Κλίσινα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε ο αποκλεισμός της Ρωσίδας αθλήτριας που συνέβαλε τα μέγιστα στην αποκάλυψη του ρωσικού συστήματος ντόπινγκ, της Γιούλιγια Στεπάνοβα. Η δρομέας έχει υποχρεωθεί να καταφύγει στο εξωτερικό μαζί με τον σύζυγό της, πρώην ανώτερο στέλεχος του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ και έμαθε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στο Ρίο, έστω και χωρίς τα ρωσικά χρώματα, λόγω του ότι είχε στο παρελθόν συλληφθεί ντοπαρισμένη. Ο αποκλεισμός της έκανε πολλούς στη Δύση να μιλήσουν για σκόπιμη αποθάρρυνση κάθε νέας αποκάλυψης, διά του παραδειγματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή