«Βασίλισσα» των αιθέρων η Στεφανίδη

«Βασίλισσα» των αιθέρων η Στεφανίδη

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους αιθέρες του Ρίο ντε Τζανέιρο, η Κατερίνα Στεφανίδη έδωσε «ραντεβού» με την πιο λαμπρή διάκριση της, μέχρι τώρα, καριέρας της: το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Με άλμα στα 4,85, στο επί κοντώ, μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας. Ηταν το 6ο μετάλλιο της Ελλάδος στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 123ο της χώρας μας στην ιστορία του θεσμού. 

Ο αγώνας του «χρυσού κοριτσιού» του ελληνικού στίβου ξεκίνησε από τα 4,60 και υπερέβη με την πρώτη τα 4,70. Στα 4,80 και στα 4,85 χρειάστηκε δύο προσπάθειες ενώ απέτυχε τρεις φορές στα 4,90, κάτι που μείωσε τη χαρά της για την κατάκτηση της πρωτιάς στη διοργάνωση. «Ηθελα πολύ να περάσω τα 4,90. Δεν έχω συνειδητοποιήσει τι πέτυχα. Είμαι ικανοποιημένη από την εμφάνισή μου. Ο άνδρας μου το πίστευε περισσότερο από εμένα», έλεγε συνεχώς αμέσως μετά την επιτυχία της και τα δάκρυα διαδέχονταν τα χαμόγελα.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης αποκάλυψε ότι ένας τραυματισμός την είχε αφήσει πίσω στις προπονήσεις και κατάφερε να βρεθεί σε καλή κατάσταση, χάρη στη βοήθεια των προπονητών της ελληνικής αποστολής.

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) με 4,85 και το χάλκινο η Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ (Νέα Ζηλανδία) με 4,80.

Ποια είναι η Κατερίνα

Από τον Χολαργό και την Παλλήνη στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Χιλιάδες άλματα για την 26χρονη νευροψυχολόγο του Στάνφορντ με βασικό στόχο την καταξίωση. Εχουν πολλά χρόνια περάσει από τότε που ο παλαιός ομοσπονδιακός προπονητής, Παναγιώτης Συμεωνίδης, είχε πει στον τριπλουνίστα, Γιώργο Στεφανίδη και στην σπρίντερ, Ζωή Βαρέλη ότι η κόρη τους έχει ταλέντο στο επί κοντώ. Η Κατερίνα ήταν, μόλις, 11 ετών.

Κύλησε αρκετή άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου και από κορυφαία αθλήτρια στους νέους το 2005 βρέθηκε μακριά από τις μεγάλες επιδόσεις. Κάποιοι βιάστηκαν να την χαρακτηρίσουν ως «το ταλέντο που δεν εξελίχθηκε». Η αθλήτρια είχε μεταβεί στην Αμερική, σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και όλα έδειχναν ότι οι σπουδές είχαν προτεραιότητα στη ζωή της Κατερίνας, έναντι του επί κοντώ.

Το 2012 επανήλθε στα μεγάλα άλματα (πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ νέων με 4,51) και από εκείνη τη χρονιά άρχισε η ανοδική πορεία. Κάποιες αλλαγές προπονητών την άφησαν πίσω, ώσπου στο πρόσωπο του, παλιού αθλητή του επί κοντώ, Μίτσελ Κρίερ βρήκε τον ιδανικό προπονητή – σύντροφο. Και από εκεί και πέρα, οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία Αυτή η χρονιά ξεκίνησε με το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο του κλειστού, συνεχίστηκε με το χρυσό στο ευρωπαϊκό, ακολούθησε η πρωτιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αναμένεται να «κλείσει» με την πρωτιά στο Ντάιαμοντ Λιγκ. Μόνο που το διαμάντι δε θα είναι τόσο λαμπερό όσο το χαμόγελο που φώτισε το πρόσωπο της Κατερίνας όταν σήκωσε την ελληνική σημαία στο Ολυμπιακό Στάδιο «Ζοάο Χαβελάνζε», στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.      

• Η Βαρβάρα Φίλιου κατέλαβε την 15η θέση και έμεινε εκτός της συνέχειας των Ολυμπιακών Αγώνων στο σύνθετο ατομικό της ρυθμικής γυμναστικής. Συγκέντρωσε 68.624 βαθμούς. Στην μπάλα βαθμολογήθηκε με 17.333β, στο στεφάνι, με 17.208β., στην κορδέλα με 16.750β και στις κορύνες πήρε 17.333β.

• Στα 20χλμ. βάδην, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ήρθε 15η με 1:32.32 και η Παναγιώτα Τσινοπούλου 47η με 1:38.24. Το χρυσό κατέκτησε η Λιου Χονγκ (Κίνα) με 1:28.35, το ασημένιο η Μαρία Γουαδελούπε Γκονζάλες (Μεξικό) με 1:28.37 και το χάλκινο η Λου Σιουζί (Κίνα) με 1:28.42.

Συγχαρητήρια της πολιτικής ηγεσίας

Τα θερμά του συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. "Πέταξε στα ουράνια το χρυσό κορίτσι μας και δάκρυσαν οι απανταχού Έλληνες. Την ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην Κατερίνα Στεφανίδη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο άλμα επί κοντώ. "Η εμβληματική χρυσή Ολυμπιακή σας επιτυχία", επισημαίνει, "οδηγεί την, ήδη λαμπρή, αθλητική σας πορεία στην κορύφωσή της διεθνώς, αλλά και υπενθυμίζει στη νέα γενιά, και μάλιστα με τον πιο διδακτικό τρόπο μέσα στους δύσκολους καιρούς που βιώνει, την ακατάβλητη δύναμη δημιουργίας την οποία διαθέτει όταν πιστεύει πραγματικά στις δυνατότητές της και «βάζει τον πήχη» ολοένα και πιο ψηλά. Θερμά συγχαρητήρια".

Την "χρυσή" Κατερίνα Στεφανίδη συνεχάρη για την επιτυχία της ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Οι διακρίσεις και οι προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών στην Ολυμπιάδα του Ρίο συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους. Θερμά συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη για την ιστορική της επιτυχία και την κατάκτηση του Χρυσού μεταλλίου», έγραψε o πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter.

 

Τα συγχαρητήρια της προς την Κατερίνα Στεφανίδη για τη μεγάλη επιτυχία της, εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟκ, Φώφη Γεννηματά. "Η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατακτά μετάλλιο στο επί κοντώ και μάλιστα χρυσό! Είμαστε πολύ περήφανοι για σένα Κατερίνα Στεφανίδη", έγραψε η κ. Γεννηματά σε ανάρτησή της στο twitter.

Τα θερμά του συγχαρητήρια στην Κατερίνα Στεφανίδη για τη σπουδαία επιτυχία της εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στη σχετική δήλωσή του αναφέρει: "Θερμά συγχαρητήρια στην Χρυσή Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη που κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία που αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι οι δυνατότητες των αθλητών μας είναι τεράστιες. Η Κατερίνα με το σπουδαίο ταλέντο και την πολύπλευρη προσωπικότητα τόσο στην επιστήμη της όσο και στον αθλητισμό, σε ανύποπτη στιγμή είχε δηλώσει “πιο σημαντικό από την επιτυχία είναι να νιώθεις χαρούμενος”. Αυτή η στάση ζωής πρέπει να είναι πρότυπο. Σήμερα νιώθουμε όλοι χαρούμενοι με την επιτυχία της. Σε ευχαριστούμε Κατερίνα, αξίζεις ένα μεγάλο μπράβο μαζί με όσους συνέβαλαν στο να πετύχεις αυτήν την χρυσή νίκη".

Τα συγχαρητήρια του στην Κατερίνα Στεφανίδη για την επιτυχία της εξέφρασε το Ποτάμι. Σε ανακοίνωση του ο Τομέα Αθλητισμού αναφέρει : "Το μέγεθος της επιτυχίας της Κατερίνας Στεφανίδη είναι τόσο μεγάλο, ώστε τα πολλά λόγια είναι περιττά. Χάρισε στους Έλληνες ψυχική ανάταση και χαρά υψώνοντας τη χώρα 4.85 μέτρα πάνω από το έδαφος. Τρίτο χρυσό, ολική επαναφορά του ελληνικού στίβου, δικαίωση της σκληρής προσπάθειας της αθλήτριας μας. Την επιτυχία αυτή βαραίνει και η αθλητική παράδοση. Από το Ρουμπάνη στον Παπανικολάου μέχρι την Κατερίνα της καρδιάς όλων των Ελλήνων. Είμαστε σίγουροι πως την επιτυχία αυτή θα ακολουθήσουν στο μέλλον πολλοί άλλοι αθλητές μας. Αρκεί η πολιτεία να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της προς τον ελληνικό αθλητισμό.Μπράβο Κατερίνα! Σ' ευχαριστούμε.".

Συγχαρητήριο μήνυμα στην χρυσή Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο μήνυμα του αναφέρει: "Πολλά συγχαρητήρια για την επιτυχία σου, με την κατάκτηση του  χρυσού μεταλλίου, ύστερα από ένα συγκλονιστικό αγώνα. Συγχαρητήρια και στον προπονητή σου, που σε στηρίζει σε κάθε σου αγώνα εντός και εκτός στίβου. Η διάκριση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάστηκε να συνδυάσεις σπουδές και προετοιμασία σε δύσκολες συνθήκες. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή