Εμπλοκή Εμιράτων στο Μουντιάλ του 2022

Εμπλοκή Εμιράτων στο Μουντιάλ του 2022

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκαλύπτεται από διαρροές ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο οικονομικού πολέμου στο Κατάρ με στόχο την αποδυνάμωση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, με την Ντόχα να αρχίζει έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το… καταραμένο Μουντιάλ του 2022, η ανάθεση του οποίου έχει δημιουργήσει τεράστια θέματα στη FIFA, υπεισέρχεται και στο πλαίσιο της ενδοαραβικής κόντρας που ξέσπασε το καλοκαίρι, με βασική αιτία τη βούληση για αύξηση της περιφερειακής επιρροής. Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν προ ημερών στην αμερικανική ιστοσελίδα The Intercept από την πηγή διαρροών Global Leaks, τράπεζα που εδρεύει στο Λουξεμβούργο ετοίμασε για λογαριασμό των ΗΑΕ σχέδιο με σκοπό την «υπονόμευση της αξίας των ομολόγων του Κατάρ και την αύξηση ασφάλισής τους, με στόχο να προξενηθεί νομισματική κρίση ώστε να στερέψουν τα νομισματικά αποθέματα της χώρας».

Η «στρατηγική επίθεση» κατά της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου βασίζεται στον κλονισμό της διεθνούς εμπιστοσύνης στο Κατάρ για να φιλοξενήσει το τουρνουά, το οποίο απαιτεί δαπάνη 200 δισ. δολαρίων. Σκοπός του σχεδίου των ΗΑΕ θα ήταν στη συνέχεια να πιέσει τη FIFA για να επανεξετάσει τη διοργάνωση του Μουντιάλ του ’22 από το Κατάρ, στη βάση τού ότι το Εμιράτο δεν θα μπορεί πια να χρηματοδοτήσει το τουρνουά, και να μοιράσει τη διοργάνωση στις χώρες της αραβικής ζώνης, με το σκεπτικό ότι «το ποδόσφαιρο αποτελεί εργαλείο σταθεροποίησης της περιοχής». Αν το Κατάρ αρνείτο την ιδέα, θα φαινόταν ότι δεν θέλει να συνεργαστεί. Παράλληλα, τα ΗΑΕ θα ενίσχυαν τις φήμες ότι το Κατάρ δωροδόκησε για να πάρει τη διοργάνωση.

Μετά την αποκάλυψη, το Κατάρ ανακοίνωσε την έναρξη σχετικής έρευνας και χθες επιβεβαίωσε ότι θα είναι ο οικοδεσπότης του Μουντιάλ 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή