Η Μάλτα πατάει το κόκκινο κουμπί κατά της χειραγώγησης

Η Μάλτα πατάει το κόκκινο κουμπί κατά της χειραγώγησης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά τον διά βίου αποκλεισμό των ποδοσφαιριστών Εμανουέλ Μπρίφα και Κάιλ Τσέζαρε και τις ποινές αποκλεισμού στους Σαμίρ Αράμπ (δύο χρόνια), Ράιαν Καμεντζούλι (1,5 έτος), Λιούελιν Κρεμόνα (1,5 έτος) και Λιουκ Μοντεμπέλο (έναν χρόνο) που αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή της UEFA για συμμετοχή στη χειραγώγηση των αγώνων της Μάλτας Κ-21 με Μαυροβούνιο και Τσεχία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2017, οι ποδοσφαιρικές αρχές της Μάλτας φαίνονται αποφασισμένες να πάρουν μέτρα που θα ενθαρρύνουν την υποβολή καταγγελιών σε περίπτωση που υπάρξει προσέγγιση με αντικείμενο τη χειραγώγηση αγώνα.

Αυτό στο οποίο φαίνονται να καταλήγουν είναι να εισάγουν εφαρμογή για κινητά που έχει αναπτύξει η FIFPro (παγκόσμια ομοσπονδία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών) και έχει ως στόχο την έγκαιρη ενημέρωση για αγώνες που είναι ύποπτοι χειραγώγησης.

Η εφαρμογή «red button» (κόκκινο κουμπί) αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Φινλανδίας και εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία και η Ελβετία.

Το «red button» κατασκευάστηκε από εταιρεία που δημιουργεί λογισμικό υψηλής ασφάλειας για τις τράπεζες και δίνει πρόσβαση μόνο σε πoδοσφαιριστές που έχουν αποκτήσει έναν προσωπικό κωδικό (pin) από την εθνική ένωση ποδοσφαιριστών που ανήκουν, προκειμένου να μπορούν να καταγγείλουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα έχει υποπέσει στην αντίληψή τους, με τη διαδικασία να έχει την έγκριση της Interpol.

Στην UEFA και στη FIFA τα τελευταία χρόνια λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ανώνυμων καταγγελιών, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα πρέπει επομένως να ξαφνιάζει το υψηλό ποσοστό της έρευνας της FIFPro το 2014 που έδειξε ότι το 71% των ποδοσφαιριστών που αγωνίζεται στην Ελλάδα ανέφερε ότι δεν καταγγέλλει προσέγγιση για χειραγώγηση αγώνα, καθώς φοβάται για την ασφάλειά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή