Στα «σχοινιά» η πυγμαχία από τη ΔΟΕ

Στα «σχοινιά» η πυγμαχία από τη ΔΟΕ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωηρές ανησυχίες εκφράζει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για την τοποθέτηση στην προεδρία της Διεθνούς Ενωσης Πυγμαχίας (ΑΙΒΑ) ενός Ουζμπέκου παράγοντα, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

Tόσο η αποχώρηση του επί 11 χρόνια προέδρου της, του Ταϊβανέζου Γου Τσινγκ Κούο λόγω κακοδιαχείρισης τον Νοέμβριο όσο και η τοποθέτηση του Ουζμπέκου Γκαφούρ Ραχίμοφ έχουν προκαλέσει θύελλα αρνητικών δημοσιευμάτων για τη διεθνή πυγμαχία.

Ειδικά η ηγεσία της ΔΟΕ έχει πολλούς λόγους να αντιμετωπίζει με όχι και τόσο φιλικό τρόπο την ΑΙΒΑ και αναμένεται να εκφράσει τις προσεχείς ημέρες πιο έντονα την κριτική της.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της ΔΟΕ το 2013 ο Τόμας Μπαχ άφησε… νοκ άουτ τον κ. Γου και αναδείχθηκε διάδοχος του Ζακ Ρογκ, ενώ στα… σχοινιά είχε βρεθεί ο Ταϊβανέζος και για δύο περιστατικά στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016 με σκανδαλωδώς λανθασμένες αποφάσεις των κριτών στο ολυμπιακό τουρνουά της πυγμαχίας.

Τελικώς, η ΑΙΒΑ έπρεπε να φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας πέρυσι για να αποπεμφθεί από την προεδρία της ομοσπονδίας ο κ. Γου, τον οποίον προσωρινά διαδέχθηκε ο Ιταλός Φράνκο Φαλτσινέλι. Ωστόσο, μέσα σε μερικές εβδομάδες παραιτήθηκε και αυτός. Ετσι, η ΑΙΒΑ ανέδειξε το περασμένο Σάββατο ως προσωρινό πρόεδρό της τον αντιπρόεδρο με τη μεγαλύτερη θητεία στο πόστο, τον 66χρονο κ. Ραχίμοφ, προς απογοήτευση της Λωζάννης: «Η ΔΟΕ είναι εξαιρετικά ανήσυχη από τη διακυβέρνηση στην ΑΙΒΑ», δήλωσε εκπρόσωπος της ηγεσίας του ολυμπιακού κινήματος.

Κι αυτό, διότι ο κ. Ραχίμοφ κατηγορείται εδώ και καιρό από τα μέσα ενημέρωσης ως εις εκ των ηγετών της ουζμπεκικής μαφίας, μολονότι δεν έχει ποτέ του κατηγορηθεί από τις αρχές για τις φημολογούμενες ισχυρές του διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Συγκαταλέγεται δε μεταξύ 10 ατόμων στους οποίους οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς λόγω συμμετοχής στο δίκτυο του υποκόσμου «Βορ β Ζακόνε» που απλώνεται σε όλη την πρώην Σοβιετική Ενωση και έχει τις ρίζες του (και πλούσια δράση) στις φυλακές των κρατών αυτών.

Παρά τις σχετικές κατηγορίες, ο Ουζμπέκος πήρε την ηγεσία της ΑΙΒΑ τουλάχιστον ώς και τον προσεχή Νοέμβριο, όταν και πρόκειται να γίνει η εκλογή νέου προέδρου.

Πριν καν την ανάδειξη του κ. Ραχίμοφ ως προέδρου της ομοσπονδίας, η ΔΟΕ είχε ζητήσει από την ΑΙΒΑ λεπτομερή αναφορά μέχρι σήμερα, την οποία και θα συζητήσει επειγόντως κατά τη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Νότια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή