Η επόμενη ημέρα για τη Νότια Κορέα

Η επόμενη ημέρα για τη Νότια Κορέα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κληρονομιά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που ολοκληρώθηκαν στην Πιονγκτσάνγκ αναμένεται παρόμοια με αυτές των προηγούμενων πόλεων που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή υπέρογκο κόστος, μη χρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις και παράπονα από τους ντόπιους. Σε αυτά προστίθεται και η ειδική συνθήκη, της απίθανης να μακροημερεύσει, επαναπροσέγγισης της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα.

Η απόφαση-έκπληξη της Βόρειας Κορέας να στείλει αθλητές στους Αγώνες κατεύνασε τους φόβους ότι θα τορπίλιζε τη διοργάνωση. Ανακοίνωσε δε και τη συμμετοχή της στους επερχόμενους Παραολυμπιακούς. Ωστόσο, δύσκολα θα διαρκέσει για πολύ αυτή η ηρεμία.

«Θα δούμε περίοδο δοκιμασίας των προθέσεων της Βόρειας Κορέας όταν η Σεούλ εμφανίσει τους στόχους της για τις συνομιλίες με τον Κιμ Γιουνγκ Ουν. Θα φανεί πώς θα αντιδράσει τότε η Βόρεια Κορέα», είπε ο Μιντάρο Ομπα, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ ειδικός στη βορειοκορεατική πολιτική.

Η οικονομική πτυχή της Πιονγκτσάνγκ 2018 θα ακολουθήσει την πολιτική στην κορεατική χερσόνησο. Η οικονομική παρακμή είναι συνήθης, οδηγώντας πολλές διοργανώτριες πόλεις Θερινών και Χειμερινών Αγώνων σε πτώση.

Η Νότια Κορέα ξόδεψε περί τα 10 δισ. ευρώ για τους Ολυμπιακούς, περίπου 55% περισσότερο από τον τελικό προϋπολογισμό της. Το κόστος περιλαμβάνει μια υπερταχεία σιδηροδρομική γραμμή που μεταφέρει επιβάτες από τη Σεούλ στα ανατολικά εντός δύο ωρών.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγαλύτερο σύμβολο σπατάλης από το στάδιο των 35.000 θέσεων στη διοργανώτρια πόλη, αφού θα χρησιμοποιηθεί συνολικά τέσσερις φορές, στις τελετές έναρξης και λήξης Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών και μετά θα κατεδαφιστεί έχοντας κοστίσει ήδη 88 εκατ. ευρώ. Η περιφέρεια που φιλοξένησε τους Αγώνες έχει πληθυσμό μόλις 43.000 κατοίκους, και είναι από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες στη χώρα.

«Τα κράτη οφείλουν να αντιπαραβάλουν τις αναπτυξιακές προοπτικές στη χώρα τους με τις προτεραιότητες των Ολυμπιακών. Εκεί υπάρχει σημαντική απόκλιση που οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη», λέει ο Αντριου Ζίμπαλιστ, καθηγητής στο Σμιθ Κόλετζ των ΗΠΑ. «Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί δεν θα αλλάξουν το γεγονός ότι τα χειμερινά αθλήματα εκτός σάλας δεν είναι δημοφιλή στη Ν. Κορέα», τονίζει.

Είναι και τα έξοδα συντήρησης των εγκαταστάσεων, όπως τα ειδικά παγοδρόμια για τις παγοδρομίες και το κέρλινγκ στην Γκάνγκνεουνγκ. Η περιοχή είναι απίθανο να γίνει προορισμός ξένων τουριστών, και μάλλον ούτε των ίδιων των Κορεατών. Η δε Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προειδοποίησε τον Αύγουστο ότι «δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η μεταολυμπιακή χρήση πολλών εγκαταστάσεων».

Συχνά οι κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον οι Αγώνες ενισχύουν το τουριστικό προφίλ μιας περιοχής, αλλά οι επιχειρήσεις στην Πιονγκτσάνγκ έχουν οικονομικό πρόβλημα που θα συνεχιστεί και μετά τους Παραολυμπιακούς. Πάνω από 30 καταστήματα ενοικίασης σκι και σνόουμπορντ έμειναν κλειστά φέτος, καθώς το βουνό της περιοχής καταλήφθηκε για την προετοιμασία των Αγώνων.

«Θα έχω μόνο κακές αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς», λέει ο Γιονγκ Τσέον Λιμ, μαγαζάτορας απέναντι από τις πίστες των αγώνων σκι. «Εκεί που θα ήταν γιορτή για όλη τη χώρα, η κυβέρνηση ξέχασε εμάς τους απλούς πολίτες». Ο ίδιος δεν έλαβε καμία κρατική αποζημίωση, παρά τις πολλαπλές συναντήσεις με αξιωματούχους, ενώ τα μικρά εστιατόρια που πήραν κάποια χρήματα λένε ότι αυτά δεν επαρκούν καθόλου.

Μία από τις μεγαλύτερες πληγές ίσως να μην κλείσει ποτέ: ένα μεγάλο δάσος 500 ετών εκχερσώθηκε για να υποδεχθεί αγώνες σκι. Ενώ υπήρχε υπόσχεση για αναδάσωση αξίας 73 εκατ. ευρώ, τώρα οι τοπικές αρχές μιλούν για τουριστική ανάπτυξη της βουνοπλαγιάς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή