Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: Απειλή ISIS και χούλιγκαν

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: Απειλή ISIS και χούλιγκαν

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία, οι γερμανικές κρατικές υπηρεσίες επισημαίνουν στους διοργανωτές τον κίνδυνο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας για τη διοργάνωση και τους συμμετέχοντες ως αντίποινα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στις ρωσικές επιθέσεις κατά θέσεών του στη Συρία.

Το Γραφείο Εγκλημάτων της ομοσπονδιακής γερμανικής αστυνομίας (ΒΚΑ) αναφέρει σε έκθεσή του, που διέρρευσε χθες στην εφημερίδα «Μπιλντ», ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης από τους ισλαμιστές κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ το καλοκαίρι, ενώ κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι και ο κίνδυνος από φαινόμενα βίας εκ μέρους Ρώσων και άλλων χούλιγκαν.

Σύμφωνα με την εσωτερική έκθεση του Γραφείου, ο κίνδυνος από τους ισλαμιστές τρομοκράτες είναι μεγάλος λόγω του υψηλού αριθμού Ρώσων πολιτών που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ISIS, πολέμησαν στη Συρία και στο Ιράκ, επέστρεψαν στη Ρωσία και ζητούν εκδίκηση για τις ρωσικές επιθέσεις σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης του ΒΚΑ είναι ότι το ISIS αναφέρει στις επικοινωνίες του ολοένα και περισσότερο το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο από τον περασμένο Οκτώβριο, με τους τζιχαντιστές να ανταλλάσσουν μεταξύ τους εικόνες σούπερ σταρ του διεθνούς ποδοσφαίρου, όπως οι Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ, μονταρισμένες έτσι ώστε να φαίνονται φυλακισμένοι ή και να εκτελούνται.

Πριν από μερικούς μήνες, άλλωστε, το ISIS είχε απειλήσει ανοικτά με τρομοκρατική επίθεση κατά την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση κυκλοφορώντας αφίσα του Μέσι στην οποία έκλαιγε με δάκρυα από αίμα, πίσω από σίδερα φυλακής. Σε άλλη αφίσα νωρίτερα εμφανιζόταν ένοπλος τρομοκράτης με τουφέκι και εκρηκτικά κοντά σε ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Ρωσία, με τις λέξεις: «Ορκίζομαι ότι η φωτιά των μουτζαχεντίν θα σας κάψει, περιμένετε και θα δείτε».

Τον Δεκέμβριο ένας πρώην πράκτορας της KGB, της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών, αποκάλυψε ότι οι σημερινές μυστικές υπηρεσίες στη Ρωσία ετοιμάζονται για πιθανή τρομοκρατική επίθεση κατά το Μουντιάλ, φοβούμενες ότι τόσο το ISIS όσο και η Αλ Κάιντα θα αποστείλουν στη Ρωσία ομάδες σαμποτέρ.

Η διάδοχος της KGB, η FSB, έχει ήδη δηλώσει ότι απέτρεψε επιθέσεις που σχεδιάζονταν για το περυσινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών, τη διοργάνωση που θεωρείτο η πρόβα τζενεράλε για το φετινό Μουντιάλ.

Επιπλέον, μεταξύ των μέτρων κατά της τρομοκρατίας, τα οποία έχει προσωπικώς εγκρίνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι οι περιορισμοί στην πώληση όπλων, εκρηκτικών και δηλητηρίων στις περιφέρειες της Ρωσίας όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν οι αγώνες της διοργάνωσης, μαζί με την απαγόρευση στα αεροπλανάκια (drones) κοντά σε γήπεδα και την εκ των προτέρων καταγραφή των διαβατηρίων ή ταυτοτήτων όσων αποκτούν εισιτήριο για αγώνα της διοργάνωσης.

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι Ρώσοι οπαδοί έχουν σημαντική ροπή προς τον χουλιγκανισμό και τον ρατσισμό, όπως έχουν αποδείξει δεκάδες φορές, με κυριότερο παράδειγμα τα επεισόδια που προκάλεσαν κατά το προπέρσινο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γαλλία. Πιο πρόσφατο φαινόμενο ήταν οι βιαιότατες συγκρούσεις οπαδών της Σπαρτάκ Μόσχας με την ισπανική αστυνομία πριν από μία εβδομάδα στο Μπιλμπάο.

Το ΒΚΑ σημειώνει στην αναφορά του την «υπόσχεση» των Ρώσων χούλιγκαν στο Διαδίκτυο πριν από έναν χρόνο για ένα «φεστιβάλ βίας» στο Μουντιάλ φέτος, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στους διοργανωτές.

Δεν είναι όμως μόνον οι Ρώσοι. Το ΒΚΑ τονίζει και τις προθέσεις των Γερμανών χούλιγκαν, που αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο. Μεταξύ άλλων, το ΒΚΑ αναφέρει την ακόλουθη φρικτή φράση που τυπώθηκε σε μπλουζάκια από γερμανική βιοτεχνία ρούχων, αναφερόμενη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού: «14 Ιουνίου-15 Ιουλίου 2018: Τη φορά αυτή θα έρθουμε καλοκαίρι», με σαφή παραπομπή στην εισβολή των ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Σοβιετική Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή