O βιντεοδιαιτητής στη θέση του

O βιντεοδιαιτητής στη θέση του

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ιστορικό βήμα που θα φέρει περισσότερη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο παρουσιάστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB) η ομόφωνη έγκριση της χρήσης του συστήματος VAR (Video Assistant Referee), το οποίο έπειτα από δύο χρόνια φεύγει από το πειραματικό στάδιο.

Οπως ανακοινώθηκε από το IFAB, η συνεδρίαση-ορόσημο, υπό την προεδρία του προέδρου της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, αντιπροσωπεύει νέα εποχή για το ποδόσφαιρο με τη χρήση του VAR, που συμβάλλει στην αύξηση της ακεραιότητας και της δικαιοσύνης στο παιχνίδι.

Πριν από τη λήψη της απόφασης, στα μέλη της IFAB (οι ποδοσφαιρικές ενώσεις της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και η FIFA, η οποία εκπροσωπεί όλες τις άλλες εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις) έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανεξάρτητης ανάλυσης της χρήσης του VAR, που διεξήγαγε το βελγικό πανεπιστήμιο KU Leuven από την αρχή του πειράματος με την εφαρμογή του, τον Μάρτιο του 2016. Tα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε σε 804 επαγγελματικούς αγώνες, όπου χρησιμοποιήθηκε πειραματικά από τον Μάρτιο 2016, ήταν θετικά για τη χρήση του συστήματος.

Η φιλοσοφία των VAR είναι η «ελάχιστη παρέμβαση – το μέγιστο όφελος», που στοχεύει στη μείωση της αδικίας που προκαλείται από «σαφή και προφανή σφάλματα» ή «σοβαρά χαμένα περιστατικά» σε σχέση με α) τα γκολ, β) τα πέναλτι, γ) την απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι περιπτώσεις δεύτερης κίτρινης κάρτας και δ) τη λανθασμένη ταυτότητα (όταν ο διαιτητής προειδοποιεί ή αποβάλλει τον λάθος παίκτη της ομάδας η οποία υπέπεσε σε παράβαση).

Οσον αφορά τα καθ’ ημάς και, παρότι σε αντίθεση με τη FIFA, η UEFA κρατάει αποστάσεις από τη χρήση της τεχνολογίας, έχει αποφασιστεί η εισαγωγή του VAR στους αγώνες του επόμενου πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Η απόφαση ελήφθη στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου σε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου.

Το έργο θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός. Ο ανάδοχος θα προσφέρει τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες του συστήματος VAR επί πέντε έτη στους αγώνες της Σούπερ Λίγκας και σε διαβαθμισμένους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας. Το κέντρο δεδομένων του συστήματος VAR θα εγκατασταθεί στην ΕΠΟ και θα συνδέεται με όλα τα γήπεδα μέσω οπτικών ινών. Την εκπαίδευση των διαιτητών θα αναλάβει ο πρώην διεθνής διαιτητής Μ. Κουκουλάκης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκε στη θέση αυτή από τη θέση του μέλους της ΚΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή