Ο ρατσισμός πάει Μουντιάλ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ κακό οιωνό για το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στα ρωσικά γήπεδα το καλοκαίρι αποτελούν τα ρατσιστικά συνθήματα Ρώσων οπαδών κατά Γάλλων διεθνών στο πρόσφατο φιλικό μεταξύ των δύο ομάδων, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης και αντιρατσιστικών οργανώσεων, αλλά και την έναρξη σχετικής έρευνας από τη FIFA.

Την περασμένη Τρίτη, η Ρωσία υποδέχθηκε τη Γαλλία στην Αγία Πετρούπολη, αλλά οι Γάλλοι έμειναν με πικρή γεύση παρά τη νίκη τους με 3-1. Αιτία ήταν οι επανειλημμένες κραυγές μαϊμούς από τις εξέδρες, που στόχο είχαν ποδοσφαιριστές όπως ο Πολ Πογκμπά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Ουσμάν Ντεμπελέ της Μπαρτσελόνα. Σύμφωνα με φωτογράφους του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, που ανέφεραν πρώτοι τα περιστατικά, οι ήχοι μαϊμούς ακούγονταν κυρίως εις βάρος των Γάλλων που πήγαιναν για εκτέλεση κόρνερ.

Η αντίδραση δεν άργησε να έρθει από το Παρίσι, με την υπουργό Αθλητισμού της χώρας, Λορά Φλεσέλ, να δηλώνει ότι «ο ρατσισμός δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο. Οφείλουμε να δράσουμε συνολικά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για να βάλουμε τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες».

Μία ημέρα μετά, η FIFA ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για το θέμα, ενώ και οι ρωσικές αρχές υποσχέθηκαν να το διερευνήσουν – υπάρχει όμως ως θέμα κατ’ αυτούς; Ο τεχνικός της εθνικής Ρωσίας Στάνισλαφ Τσερτσέσοφ δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι «δεν νομίζω πως έχουμε φαινόμενα ρατσισμού σε επίπεδο που πρέπει να τα καταπολεμήσουμε».

Είναι, όμως, η πολλοστή φορά που καταγράφεται τέτοιο φαινόμενο σε ρωσικό γήπεδο, με πιο πρόσφατο το ματς Ζενίτ – Λειψίας για το Γιουρόπα Λιγκ.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνον τέσσερις μήνες αφότου ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, είχε ισχυριστεί ότι «θα είμαστε πολύ, πολύ αυστηροί. Θα φροντίσουμε ότι τέτοια περιστατικά δεν θα συμβούν στη Ρωσία», υπενθυμίζοντας τις οδηγίες που δόθηκαν στους διαιτητές που θα σφυρίξουν τους αγώνες στα τελικά του Μουντιάλ ώστε να διακόπτουν, πρώτα προσωρινά και μετά οριστικά αγώνες της διοργάνωσης.

Ωστόσο, παρότι το Ρωσία – Γαλλία εθεωρείτο ως πρόβα τζενεράλε από τη ρωσική ομοσπονδία, ο Λιθουανός διαιτητής δεν έδωσε σημασία στις ρατσιστικές εκδηλώσεις και άφησε να συνεχιστεί το παιχνίδι κανονικά.

Το Κρεστόφσκι της Αγίας Πετρούπολης, όπου διεξήχθη το φιλικό, είναι ένα από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν σε 2,5 μήνες το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο πρόεδρος του FARE, του ευρωπαϊκού οργανισμού κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρου, Πιάρα Παουάρ, τόνισε ότι εκεί θα γίνουν πολλοί αγώνες της διοργάνωσης, μεταξύ τους και ένας ημιτελικός: «Κάτι παραπάνω από δύο μήνες πριν από το τουρνουά και δεν υπήρχε καμία αντίδραση από τις Αρχές του γηπέδου γι’ αυτό που φαίνεται πως ήταν σοβαρό περιστατικό».

Οι μαύροι παίκτες της Γαλλίας, πάντως, «τιμώρησαν» τους ρατσιστές οπαδούς, καθώς τα τρία τέρματα της Γαλλίας πέτυχαν οι Κιλιάν Μ’μπαπέ (δύο) και Πογκμπά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή