ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ποδόσφαιρο: O Μοχάμεντ Σαλάχ πίσω από τον σταρ

Ποδόσφαιρο: O Μοχάμεντ Σαλάχ πίσω από τον σταρ

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν είναι μόνο ο επιθετικός που οδήγησε φέτος τη Λίβερπουλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και την Αίγυπτο στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι κι ένας εθνικός ευεργέτης στην πατρίδα του, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία σημαντικό κομμάτι των κερδών του από την όλο και σπουδαιότερη ποδοσφαιρική του καριέρα, ενώ η εικόνα του και μόνο αρκεί για να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των συμπατριωτών του.

Ο αιγυπτιακός Τύπος βρίθει ρεπορτάζ για τη φιλανθρωπική δραστηριότητα του 25χρονου επιθετικού της Λίβερπουλ, που τις προάλλες ψηφίστηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεκάδες αναφορές υπάρχουν σε περιπτώσεις νεόνυμφων ζευγαριών που ο Σαλάχ βοήθησε οικονομικά, ώστε να επιπλώσουν το σπίτι τους.

Ο διεθνής Αιγύπτιος έχει δημιουργήσει ίδρυμα το οποίο ανέλαβε την ανέγερση νοσοκομείου και σχολείου θηλέων στο χωριό του, το Ναγκρίγκ στη βόρεια Αίγυπτο, περίπου 130 χλμ. μακριά από το Κάιρο. Φρόντισε ακόμη για την αγορά ασθενοφόρου, ιατρικού εξοπλισμού όπως θερμοκοιτίδων κ.λπ., ενώ σε μόνιμη βάση προσφέρει φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης σε συγχωριανούς του μέσω του ιδρύματος. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, το αθλητικό κέντρο στο χωριό φέρει ήδη το όνομά του, όπως και ένα γειτονικό σχολείο.

Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι μεταξύ άλλων ευεργεσιών ο Σαλάχ έστειλε 350.000 ευρώ στο χωριό του, με σκοπό την αγορά έκτασης για κάτι διαφορετικό: Το Ναγκρίγκ και η γύρω περιοχή στερούντο ασφαλούς παροχής τρεχούμενου νερού, και ο Σαλάχ με τον πατέρα του αγόρασαν έκταση για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων που θα παράγει καθαρό νερό για τη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Η εικόνα του ποδοσφαιριστή-συμβόλου της χώρας των φαραώ βρίσκεται παντού, σε τοίχους, δρόμους, καταστήματα και περιοδικά, ενώ διαφημίζει τα πάντα, από σοκολάτες έως τραπεζικά προϊόντα. Είναι δε τέτοια η θετική επίδραση που έχει στη νεολαία της Αιγύπτου, ώστε μόλις συνέδεσε το όνομά του με την κυβερνητική εκστρατεία κατά των ναρκωτικών οι κρατικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο αριθμός κλήσεων στην τηλεφωνική γραμμή βοηθείας και απεξάρτησης πενταπλασιάστηκε. Και είναι μόλις 25 ετών…