Στη σέντρα μετ’ εμποδίων και ερωτημάτων

Στη σέντρα μετ’ εμποδίων και ερωτημάτων

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων και αρκετών αναταράξεων αρχίζει σήμερα ένα ακόμα πρωτάθλημα Σούπερ Λίγκας, το οποίο 27 ώρες πριν από τη σέντρα βρισκόταν στον «αέρα». Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ έκανε χθες δεκτό το αίτημα της Φούτμπολ Λιγκ για υποβιβασμό τριών ομάδων (14ος, 15ος, 16ος της βαθμολογίας) από τη Σούπερ Λίγκα, με την άνοδο του πρωταθλητή της μικρής Λίγκας, αλλά ο 13ος από τη μεγάλη κατηγορία να δώσει μπαράζ με τον δεύτερο της δεύτερης κατηγορίας. Οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας αντέδρασαν και μέχρι χθες το μεσημέρι διεφάνη πρόθεση για αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος.

Το Δ.Σ. που ακολούθησε ήταν θερμό, όμως με ομόφωνη απόφαση, η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε να γίνει η σέντρα κανονικά σήμερα, με την παλιά προκήρυξη (υποβιβασμός τριών και άνοδος μιας ομάδας δίχως μπαράζ), λόγω των ρητρών που έχουν υπογραφεί με τη Nova, αλλά θα υπάρξουν άμεσες νομικές ενέργειες κατά της απόφασης της ΕΠΟ στο Διαιτητικό Δικαστήριο, χωρίς μεγάλες πιθανότητες δικαίωσης, καθώς σύμφωνα με τον ΚΑΠ, σε περίπτωση δυσαρμονίας μεταξύ των προκηρύξεων των δύο επαγγελματικών κατηγοριών, η Ε.Ε. της Ομοσπονδίας αποφασίζει για το τι θα γίνει.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι για μία φορά ακόμη το ελληνικό ποδόσφαιρο και η πολιτεία δείχνουν να μην μπορούν να βάλουν τάξη στο χάος που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια, έπειτα από ένα θερμό καλοκαίρι, με το σπάσιμο της κεντρικής διαχείρισης για πρώτη φορά από σύστασης του συνεταιρισμού και την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των εντός έδρας αγώνων επτά ΠΑΕ (ΠΑΟ, Αρης, Παναιτωλικός, Ατρόμητος, Ξάνθη, Λαμία, Απόλλωνας) από την ΕΡΤ. Ο τηλεοπτικός γάμος του καλοκαιριού πέρασε από σαράντα κύματα. Ηταν ένα σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των «τηλεοπτικά άστεγων» ΠΑΕ (οι υπόλοιπες εννέα ομάδες του πρωταθλήματος υπέγραψαν συμβόλαια με τη NOVA), η οποία προκειμένου να το υλοποιήσει, υποχώρησε από τις αρχικές της θέσεις περί πενταετούς συμβολαίου και δύο επαγγελματικών λιγκών με συνολικά 24 ομάδες. Η συμφωνία που κλείστηκε είναι διετής και η Σούπερ Λίγκα δέχθηκε το μεθεπόμενο πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 14 ομάδες. Η ανακοίνωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τις επτά ΠΑΕ προκάλεσε αντιδράσεις από άλλες ΠΑΕ του συνεταιρισμού, όπως ο Ολυμπιακός, η ΑΕΛ και ο Αστέρας διά των Κούγια και Καϋμενάκη, αντιστοίχως. Την ίδια στιγμή, όμως, προκειμένου να υπογραφεί η προκήρυξη και να αρχίσει το πρωτάθλημα, οι ΠΑΕ που έχουν υπογράψει στη NOVA ζήτησαν και πήραν υποσχέσεις από τον αρμόδιο για την ΕΡΤ υπουργό Ν. Παππά, ότι σε περίπτωση που στο μεθεπόμενο πρωτάθλημα δεν εξακολουθήσουν να συμβάλλονται με τη NOVA, θα ενταχθούν στη μεγάλη αγκαλιά της ΕΡΤ. Το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί, όπως και το περυσινό χωρίς πλέι οφ.

Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ θα αρχίσουν με μείον βαθμούς. Ο Παναθηναϊκός με μείον έξι επειδή δεν πήρε, λόγω οφειλών σε ποδοσφαιριστές, «άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα» και ο ΠΑΟΚ με μείον δύο, λόγω της ποινής που του επιβλήθηκε για τον διακοπέντα αγώνα με την ΑΕΚ στην Τούμπα, λόγω της εισβολής του Ιβάν Σαββίδη.

Μεγάλες αλλαγές έγιναν στον πίνακα διαιτητών Σούπερ Λίγκας, εκτός του οποίου τέθηκαν «ηχηρά ονόματα», όπως είναι αυτά των διεθνών ρέφερι Καλογερόπουλου, Αρετόπουλου και Μάνταλου. Επίσης, εκτός πινάκων έμειναν και οι Στυλιαράς, Μπλάνας, ενώ υποβιβάστηκαν στη Φούτμπολ Λιγκ οι Κατσικογιάννης, Βάτσιος, Καραντώνης και Νεοφυτιάδης. Οι διαιτητές που μπήκαν για πρώτη φορά στον πίνακα της Σούπερ Λίγκας είναι οι Μανούχος (Αργολίδας), Κοτσάνης (Δράμας), Λάμπρου (Ευβοίας), Τάσης (Ηπείρου), Φωτιάδης (Καστοριάς), Γκορτσίλας (Μακεδονίας), Βρέσκας (Πιερίας), Γρατσάνης (Τρικάλων) και Φωτιάς (Πέλλας), ο οποίος όμως το περασμένο Σάββατο δεν πέρασε τα αγωνιστικά τεστ.

Για πρώτη φορά πέρασε στον κανονισμό διαιτησίας ότι «δύναται να χρησιμοποιούνται διαιτητές από το εξωτερικό σε αγώνες της Α΄ Εθνικής κατηγορίας και σε αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από την ΚΕΔ».

Σημαντική καινοτομία θα είναι η εισαγωγή στο πρωτάθλημα του Video Αssistant Referee. Και εδώ η χρηματοδότηση γίνεται από την κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ. Οι φάκελοι θα ανοιχθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου και η λειτουργία του συστήματος αναμένεται ότι θα μπορέσει να γίνει εντός του β΄ γύρου του πρωταθλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή