Το «Γιουρόπα Λιγκ των φτωχών», η τρίτη διοργάνωση της UEFA

Το «Γιουρόπα Λιγκ των φτωχών», η τρίτη διοργάνωση της UEFA

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διοργάνωση τριών ευρωπαϊκών κυπέλλων για συλλόγους φαίνεται ότι σκοπεύει να επιστρέψει η UEFA, είκοσι χρόνια μετά την κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η Νιόν θέλει να αναβαθμίσει το Γιουρόπα Λιγκ περιορίζοντάς το σε 32 ομάδες και δημιουργώντας έναν τρίτο θεσμό για λιγότερο επιτυχημένους συλλόγους.

Οπως δήλωσε χτες ο Αντρέα Ανιέλι, που εκτός από πρόεδρος της Γιουβέντους είναι και επικεφαλής του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, «δόθηκε το πράσινο φως για τη δημιουργία και τρίτης διοργάνωσης, που θα φέρει τον συνολικό αριθμό των συλλόγων (στην κύρια φάση κάθε διοργάνωσης) σε 96 από την περίοδο 2021-22».

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύνοδο της ECA στο Σπλιτ της Κροατίας. Ο Ιταλός παράγοντας προσέθεσε ότι το σχέδιο απομένει να επικυρωθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, που θα συνέλθει στις 27 Σεπτεμβρίου. Φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία διάκειται θετικά και η έγκριση θα έρθει σε 15 ημέρες. Λίγο αργότερα η ECA εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι η πρότασή της αφορά στη μείωση των συλλόγων στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ από 48 σε 32, με το Τσάμπιονς Λιγκ να συνεχίζει με το σημερινό του προφίλ των 32 ομάδων.

Το σχετικό αίτημα των συλλόγων αποτελεί συνέχεια προηγούμενου αιτήματος για επέκταση του Γιουρόπα Λιγκ από 48 σε 64 ομάδες, ώστε να μπορούν όλο και περισσότερες ομάδες να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Φαίνεται πως μπαίνουμε στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για το πώς θα είναι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ECA, Ντάριους Μιόντουσκι, τονίζοντας ότι πλέον έχει απορριφθεί το σχέδιο επέκτασης του Γιουρόπα Λιγκ.

Το σχέδιο που κυκλοφορεί μάλιστα στον ευρωπαϊκό Τύπο προβλέπει ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Γιουρόπα Λιγκ θα καταργηθεί η εδώ και δύο δεκαετίες πρόβλεψη για συνέχεια στον θεσμό αυτό των ομάδων που τερματίζουν τρίτες στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

«Δουλεύουμε ακόμη τις λεπτομέρειες, όπως για τη μορφή της νέας διοργάνωσης και την πρόσβαση σε αυτή. Βασικό ζήτημα είναι ο περιορισμός των προκριματικών γύρων», προσέθεσε ο Πολωνός παράγοντας που είναι και πρόεδρος της Λέγκια Βαρσοβίας.

Η UEFA δήλωσε ότι «επανεξετάζει συνεχώς» τη μορφή των διοργανώσεων και μελετά «διάφορες επιλογές επ’ αυτού».

Τυχόν δημιουργία τρίτου κυπέλλου όχι μόνο θα αυξήσει τα έσοδα από εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά θα «αρδεύσει» με ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και κάποιες από τις πλέον «άγονες» περιοχές της ηπείρου.

Ο περιορισμός των ομάδων στο Γιουρόπα Λιγκ θα σημαίνει ότι όπως δυσκόλεψε ο δρόμος των ελληνικών ομάδων για το Τσάμπιονς Λιγκ έτσι θα δυσκολέψει και για τον δεύτερο τη τάξει θεσμό, άρα εάν η Ελλάδα δεν έχει υψηλή βαθμολογία την τρέχουσα και τις προσεχείς χρονιές κινδυνεύει να «πέσει» στα χαμηλά της νέας, τρίτης στη σειρά διοργάνωσης», που ήδη έχει στην Ευρώπη το παρατσούκλι του «Γιουρόπα Λιγκ των φτωχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή