«Καμία αθλήτρια δεν απειλεί το ρεκόρ μου»

«Καμία αθλήτρια δεν απειλεί το ρεκόρ μου»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκείνη έφυγε από τα στάδια το ρεκόρ της παραμένει. Στα 44 της χρόνια, η Μαρίτα Κοχ, σύζυγος και μητέρα μιας 12χρονης κόρης, εξακολουθεί να διατηρεί τον τίτλο της Παγκόσμιας ρεκορντγούμαν. Και έναν άλλον επίζηλο τίτλο, της πρώτης γυναίκας αθλήτριας, που κατέβηκε τα 22.00 στα 200μ. και τα 49.00 στα 400μ. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη σε γερμανικό περιοδικό, η Κοχ, Ολυμπιονίκης στα 400μ. και 4Χ400, με την ομάδα της Λ.Δ. της Γερμανίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Προς το παρόν, δεν βλέπω καμία αθλήτρια, ικανή να απειλήσει το δικό μου ρεκόρ στα 400μ.».

Η Μαρίτα Κοχ ήταν η πλέον αντιπροσωπευτική φιγούρα του κραταιού, τότε, Ανατολικογερμανικού αθλητισμού και ίσως το καλύτερο «προϊόν» της αθλητικής βιομηχανίας του κρατικού συστήματος της χώρας αυτής.

Με ύψος 1,70μ. και βάρος 60 κιλών, κάποιος που δεν την ήξερε, δεν θα μπορούσε ποτέ να φαντασθεί για τις δυνατότητες που παρουσίαζε μέσα στους στίβους και τα ψυχικά της αποθέματα. Μικρή, ήταν ένα αδύνατο, μάλλον καχεκτικό κοριτσάκι και τίποτα δεν προμήνυε πως θα γινόταν η καλύτερη, η πρώτη αθλήτρια στον κόσμο, σε δύο μάλιστα αποστάσεις. Και δεν ήταν μόνο τα δύο αυτά αγωνίσματα, που διακρινόταν. Αλησμόνητες έχουν μείνει οι αναμετρήσεις της με την συμπατριώτισσά της, παγκόσμια ρεκορντγούμαν Μάρλις Γκερ, σε κούρσες 100μ. Η Μαρίτα Κοχ, θα μείνει στην ιστορία για την απίστευτη εργατικότητά της, τη συνέπεια και το πάθος της για αναγνώριση και διακρίσεις. Τα ίδια χαρακτηριστικά επέδειξε και στο σχολείο, κατορθώνοντας να πάρει το απολυτήριο, νωρίτερα από το κανονικό… Η πρώην Ανατολικογερμανίδα, διαμένει στο Ροστόκ, όπου είναι επίτιμος πρόεδρος του τοπικού συλλόγου και τον βοηθάει στην εξεύρεση χορηγών. Ο σύζυγός της είναι προπονητής φυσικής κατάστασης, στην εφηβική ομάδα της Χάνσα. Η Μαρίτα Κοχ, αν και διαθέτει πτυχίο παιδιατρικής, φροντίζει τα δύο μαγαζιά με αθλητικά είδη και μόδας, που έχει, και όταν οι ασχολίες της το επιτρέπουν, πηγαίνει και τρέχει, ενώ παρακολουθεί όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στίβου. Οι επιτυχίες της, στον παγκόσμιο αθλητισμό είναι πολυάριθμες. Σε ηλικία 15 ετών έτρεξε τα 200μ. σε 25.5 και τα 400μ. σε 60.3, για να βελτιώσει διαδοχικά αυτές τις επιδόσεις μέσα σε επτά χρόνια σε 21.71 και 47.60, αντιστοίχως. Το παγκόσμιο ρεκόρ της στα 400 μέτρα με 47.60, από το 1985, όχι μόνο παραμένει η καλύτερη επίδοση στον κόσμο, όλων των εποχών, αλλά φαντάζει απλησίαστο για οποιαδήποτε αθλήτρια στον κόσμο.

Το 1997 ο Κώστας Γκατσιούδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, που έγινε στην Αθήνα. Από τότε η ζωή του έγινε τελείως διαφορετική. «Αλλαξε κατακόρυφα. Αρχισε να με γνωρίζει ο κόσμος στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Με έμαθαν και οι χορηγοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή