To VAR επιστρέφει ξανά στην επικαιρότητα

To VAR επιστρέφει ξανά στην επικαιρότητα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά τη σχεδόν αψεγάδιαστη διαιτησία του Φινλανδού Γκεστράνιους στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, η συζήτηση για τη διαιτησία αλλά και για την επάρκεια των Eλλήνων διαιτητών σε σχέση με τους αλλοδαπούς συναδέλφους τους ήρθε και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή την ακύρωση του γκολ του Μασούρα στον αγώνα Πανιώνιος – Ολυμπιακός και την εγκυρότητα του δεύτερου γκολ της Λαμίας στον αγώνα με τον Παναιτωλικό, ενώ τα ερωτήματα που έθεσε ο ΠΑΟΚ προς την κυβέρνηση, την ΕΠΟ και τη FIFA έφεραν ξανά στην επικαιρότητα και το θέμα του Video Αssistant Referee, η χρήση του οποίου έχει αποφασιστεί από την Ομοσπονδία σε αγώνες του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, όμως η λειτουργία του, κατά τις εκτιμήσεις δεν θα γίνει νωρίτερα από τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Ο διαγωνισμός για την ανάδοχο εταιρεία του VAR προκηρύχθηκε τον περασμένο Αύγουστο από το ΕΔΕΤ και θα χρηματοδοτηθεί από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «έχει ήδη γίνει η προβλεπόμενη από τον νόμο δημόσια διαβούλευση και προκηρύχθηκε διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν δύο υποψήφιοι. Αυτή την περίοδο εξετάζονται οι τεχνικές προσφορές. Θα ακολουθήσουν το άνοιγμα των οικονομικών, ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπογραφή της σύμβασης από την ανάδοχο εταιρεία. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρχουν ενστάσεις, τότε τον προσεχή Ιανουάριο η υπηρεσία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πειραματικά, ενώ στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην τελική ευθεία της φετινής Σούπερ Λίγκας».

Το VAR που χρησιμοποιήθηκε στο Μουντιάλ της Ρωσίας και χρησιμοποιείται σε λίγκες της Ευρώπης, όπως η ισπανική, η ιταλική, η γερμανική, η γαλλική, η ολλανδική, η βελγική, η πορτογαλική και η τουρκική, εξετάζει μέσω της χρήσης βίντεο κατά τη διάρκεια των αγώνων τέσσερις περιπτώσεις: το γκολ ή το μη γκολ, το πέναλτι ή το μη πέναλτι, αν μια κάρτα είναι κόκκινη ή απλώς κίτρινη, αν δέχθηκε κάρτα –ανεξαρτήτως χρώματος– ο σωστός παίκτης. Το μεγάλο «πρόβλημα» του VAR είναι το οφσάιντ στις περιπτώσεις που ο βοηθός διαιτητή σταματάει τη φάση και εν συνεχεία αποδεικνύεται ότι ο ποδοσφαιριστής καλυπτόταν. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις, που στους δύο προχθεσινούς αγώνες αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, το VAR θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να δώσει λύσεις.

Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας στρέφει το βλέμμα της στον Σιδηρόπουλο και στους βοηθούς του που έχουν οριστεί στον αποψινό αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Αρη, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επαναλάβει τον ορισμό αλλοδαπών διαιτητών στο κυριακάτικο ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Οσον αφορά τον βοηθό διαιτητή Σπυρόπουλο, που κακώς ακύρωσε ως οφσάιντ το γκολ του Πανιωνίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει παραπεμφθεί από τον παρατηρητή διαιτησίας Στ. Φλώτσιο, ενώ δεν αποκλείεται η ΚΕΔ να τον θέσει ακόμα και εκτός πινάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή