Ο «α λα καρτ» αθλητισμός

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο κι αν προσπάθησαν UEFA και FIFA να φανούν ψύχραιμες μετά τις αποκαλύψεις περί «κλειστής λίγκας» –η οποία «κυοφορείται» από τα ισχυρά κλαμπ της Ευρώπης– μετά διαψεύσεων και ανακοινώσεων την περασμένη Τρίτη (βραχυπρόθεσμη συμφωνία με την Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων μέχρι το 2023), η νέα εποχή που ξημερώνει στον επαγγελματικό αθλητισμό δείχνει ήδη τα… δόντια της, έχοντας δοκιμάσει τις αντοχές της μέσα από το μπάσκετ.

Η Ευρωλίγκα, το κλειστό κλαμπ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κατάφερε να παρακάμψει τη FIBA και να επικρατήσει στο «μπρα ντε φερ», συγκεντρώνοντας την «αφρόκρεμα» του αθλήματος και φυσικά, αστρονομικά ποσά, αγνοώντας επιδεικτικά χώρες, τα πρωταθλήματά τους και τις εθνικές ομάδες τους. Σε αυτόν τον δρόμο έδειχνε μέχρι πρότινος ότι είναι αποφασισμένη να πορευθεί και η νέα κίνηση των (κατ’ αρχάς) 11 ισχυρών της Ευρώπης (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Αρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Σίτι, Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Μίλαν, Παρί, Μπάγερν, στις οποίες αναμενόταν να προστεθούν οι Ιντερ, Μαρσέιγ, Ντόρτμουντ, Ατλέτικο Μ. και Ρόμα), υπό την ονομασία, Σούπερ Λιγκ, υποκαθιστώντας το Τσάμπιονς Λιγκ.

Μετά την αποκάλυψη του Football Leaks, ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο του αθλητισμού βρίσκεται υπό πίεση, για να μην πω υπό απειλή. Βλέπουμε τι γίνεται με την ευρωπαϊκή λίγκα του μπάσκετ που έχει εισβάλει βίαια στη δουλειά του ευρωπαϊκού μπάσκετ και καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διοργάνωση αγώνων των εθνικών ομάδων. Υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα. Πρέπει να αμυνθούμε του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου. Δεν γίνεται να επιτραπεί στα εμπορικά συμφέροντα να αναλάβουν όλες τις εξουσίες», τόνισε στη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών ολυμπιακών επιτροπών.

Ο σκοπός είναι ένας και αποκλειστικός: η εκμετάλλευση της πίτας των περίπου 2 δισ. ευρώ, που καρπώνεται η UEFA από τη διοργάνωση ετησίως, επιστρέφοντας κάτι περισσότερο από το 1/4 του ποσού ως μπόνους συμμετοχής και διάκρισης.

Προς το παρόν, ο «συναγερμός» που ταρακούνησε FIFA και UEFA δείχνει να λήγει για τα επόμενα 5 χρόνια, όμως η πίτα δεν θα είναι αρκετή για όλους. Το προβληματικό ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται ήδη στη… γωνία κι όταν ο «εφιάλτης» επιστρέψει, η οικονομική κατάρρευση θα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη.

Το ελληνικό μπάσκετ βιώνει εδώ και χρόνια την εφαρμογή αυτού του μοντέλου. To άνοιγμα της ψαλίδας στην Α1 είναι τρομακτικό. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν κάνει δική τους υπόθεση την κατηγορία, έχοντας εκτινάξει τα κέρδη τους και λόγω Ευρωλίγκας, μετατρέποντας τους τελικούς σε δική τους υπόθεση, αφού τα τελευταία 15 χρόνια (και δεν είναι λίγα) καμιά άλλη ομάδα δεν έχει… τολμήσει να τους αμφισβητήσει.

Η σχεδόν κλειστή λίγκα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπου ετησίως εκπροσωπούνται μάξιμουμ 10 χώρες της ηπείρου και συγκεκριμένων κλαμπ, περιορίζει δραματικά κάθε υποψία ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, δημιουργεί συνθήκες τραστ, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης (έστω κι αν ανήκουν στη δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα μπασκετικής ποιότητας) έχουν απομονωθεί και τους αφαιρείται η πρόσβαση καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως αφορά στις εθνικές ομάδες, οι οποίες μπήκαν στο ζύγι των πρακτικών της Ευρωλίγκας, γνωρίζοντας την εξαθλίωση κι ένα πρωτοφανές παζάρι. Στο μπάσκετ συμβαίνει χρόνια. Στο ποδόσφαιρο, η απειλή του ευρωπαϊκού μοντέλου του αθλητισμού, που ξεκινά από τους συλλόγους και καταλήγει στις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, απειλείται πλέον απροκάλυπτα από την ισχύ του κέρδους.

Χωράει τις εθνικές ομάδες, αλλά και τους «πληβείους» το νέο μοντέλο του επαγγελματικού αθλητισμού; Σαφέστατα όχι.

«Ουδέποτε συμμετείχαμε στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης λίγκας. Υπογράψαμε ότι θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την UEFA μέχρι το 2023. Η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη πριν όλες αυτές τις διαρροές. Θέλουμε να συνεχίσουμε την κοινή μας πορεία και πέρα από το 2023, αφού επανεξετάσουμε μία σειρά από στόχους». Το… καλό το κράτησε στις τελευταίες έξι λέξεις, ο πρόεδρος της Γιουβέντους αλλά και της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, Αντρέα Ανιέλι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή