Μπάσκετ: Οι «αιώνιοι» πριν από το ντέρμπι

Μπάσκετ: Οι «αιώνιοι» πριν από το ντέρμπι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κατώφλι της πρώτης τετράδας βρίσκεται ο Ολυμπιακός και εκτός της πρώτης οκτάδας είναι ο Παναθηναϊκός, ύστερα από την ολοκλήρωση των 15 πρώτων αγωνιστικών της Ευρωλίγκας και πριν από την πρώτη φετινή μεταξύ τους αναμέτρηση για τη διοργάνωση.

Για τον Ολυμπιακό, η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου άφησε απρόσμενα «πικρή» γεύση, με την ήττα που γνώρισε πριν από δύο ημέρες στην Κωνσταντινούπολη, από την ουραγό και αποκλεισμένη Νταρουσάφακα. Στο διάστημα των δυόμισι μηνών που διήρκεσε ο πρώτος γύρος των 15 αγωνιστικών, ο Ολυμπιακός άρχισε με ενθουσιασμό και δύο εκτός έδρας νίκες, παρουσίασε κάμψη από την τρίτη έως την έβδομη αγωνιστική, οπότε και γνώρισε δύο εντός έδρας ήττες (Αρμάνι και Φενέρ) και μία εκτός (Παναθηναϊκός), αλλά ισορρόπησε και πάλι την απόδοσή του, ανταποκρινόμενος απολύτως θετικά στα επόμενα παιχνίδια..

Σε σύνολο τεσσάρων αγώνων και με διαφορά 48 ωρών, ο Ολυμπιακός νίκησε στα τέσσερα παιχνίδια δείχνοντας και δυνατό χαρακτήρα. Στο πρώτο τρίμηνο της παρουσίας του στον πάγκο του Ολυμπιακού και έχοντας να διαχειριστεί πέντε νέους παίκτες, ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει καταφέρει να εμπεδωθεί η φιλοσοφία του, περισσότερο από το 50%, αλλά δεν έχει κερδίσει τη συνεισφορά τριών παικτών (Μάντζαρης, Τίμα, Βεζένκοφ), αναγκαζόμενος να μειώσει τη διαχείριση του ρόστερ του. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει το αμυντικό «δόγμα» του προκατόχου του Μπλατ, Γιάννη Σφαιρόπουλου, αλλά κινδύνευσε σε αρκετά παιχνίδια να «πνιγεί» επιθετικά, γιατί δεν είχε την ανάλογη παραγωγή του σκορ, από τους συμπαίκτες της σταθερής τετράδας στη βασική πεντάδα του (Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Μιλουντίνοφ). Το δεύτερο θέμα που έχει ρίσκο στην επίλυσή του είναι η χρησιμοποίηση ή όχι του Σπανούλη στα τελευταία λεπτά των αγώνων που κρίνονται σε δυο – τρεις φάσεις. Ο Μπλατ θέλει να δημιουργήσει χαρακτήρες παικτών που θα κερδίζουν παιχνίδια χωρίς τον αρχηγό τους, του οποίου η χρησιμοποίηση αποτελεί διαχρονικά μεγάλη ασφάλεια. Ο Ολυμπιακός θα εντείνει την αναζήτησή του για ξένο παίκτη στην περιφερειακή γραμμή του.

Η πρόσφατη ήττα από την Νταρουσάφακα, «απαλύνθηκε» από την έκτη ήττα της Εφές στη Βαρκελώνη και τη διατήρηση ισοβαθμίας της με τους Πειραιώτες, που έχουν νικήσει στον πρώτο γύρο με διαφορά 7 πόντων.

Για τον Παναθηναϊκό και για πρώτη φορά την τελευταία 8ετία, ο απολογισμός του πρώτου γύρου έχει αρνητικό πρόσημο σε νίκες και ήττες. Οι «πράσινοι» άκουσαν το πρώτο «καμπανάκι» ανησυχίας για την απόδοσή τους στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις, από την οποία ηττήθηκαν, ενώ και στα εκτός έδρας παιχνίδια, με εξαίρεση την αγχωτική νίκη στο Μαυροβούνιο, είτε γιατί δεν είχαν δυνάμεις και αποφασιστικότητα είτε γιατί από τον πάγκο δεν έγινε σωστή διαχείριση, γνώρισαν 4 ήττες. Η απομάκρυνση του Τσάβι Πασκουάλ ήταν το πρώτο «μέτρο» ανασύνταξης από τη διοίκηση της ΚΑΕ και γίνεται για τρίτη φορά μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, ενώ είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και αλλαγές, τουλάχιστον δύο ξένων παικτών. Η εποχή του Αμερικάνου τεχνικού Ρικ Πιτίνο άρχισε χθες, και στον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας καλείται να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό, τουλάχιστον σε τροχιά πρόκρισης στα πλέι οφ και έστω με μειονέκτημα έδρας. Το πρόγραμμα του «τριφυλλιού» δεν είναι δύσκολο, αλλά το ζητούμενο είναι η πλήρης αναστροφή της απόδοσης και του κινήτρου των παικτών του κι ενώ έπεται το ντέρμπι του ΣΕΦ την ερχόμενη Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή