Ευρωλίγκα: Εντός ο Παναθηναϊκός, εκτός ο Ολυμπιακός

Ευρωλίγκα: Εντός ο Παναθηναϊκός, εκτός ο Ολυμπιακός

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γλυκόπικρη» γεύση είχε η χθεσινή βραδιά για τις ελληνικές ομάδες, καθώς ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ σφράγισε πανηγυρικά το εισιτήριό του για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας (6η θέση), ο Ολυμπιακός, αντιθέτως, αποκλείστηκε πριν από τον σημερινό αγώνα του με την Νταρουσάφακα, αφού η Ζαλγκίρις νίκησε τη Ρεάλ στη Μαδρίτη με 93-86 και πήρε την 8η θέση.

Οι «πράσινοι», με 7 νίκες στις 8 τελευταίες αγωνιστικές και 4 εκτός έδρας, πρόλαβαν το «τρένο» της πρόκρισης, σε αντίθεση με τους «ερυθρολεύκους» που είχαν καλύτερη πορεία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, έφτασαν να διεκδικούν ακόμα και την 4η θέση από την Εφές, αλλά παρουσίασαν κάθετη πτώση στην απόδοσή τους. Οι Πειραιώτες απέφυγαν χθες τον πρώτο «σκόπελο» αποκλεισμού με τη νίκη της Εφές επί της Αρμάνι (101-95), στην Κωνσταντινούπολη, και ενώ η τουρκική ομάδα έχανε στο α΄ ημίχρονο (42-53), «απάντησε» με σκορ 32-16 στο τρίτο δεκάλεπτο και απέκλεισε τους Μιλανέζους του μονοδιάστατου Μάικ Τζέιμς. Kανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν έχουν οι σημερινοί αγώνες Φενέρ – Μακάμπι, Μπαρτσελόνα – Χίμκι, Μπάγερν – Γκραν Κανάρια.

Η πρόκριση του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας αποτελεί κατόρθωμα λόγω της άσχημης πορείας που είχε στη διοργάνωση μέχρι και δέκα αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης, μαραθώνιας φάσης και της επιτυχημένης κατάληξης που είχε στο φωτό-φίνις, με τη 16η νίκη κόντρα στην Μπουντούτσνοστ (87-67).

Οι προδιαγραφές της φετινής ομάδας, όμως, δεν συνηγορούσαν στην αγωνιώδη πρόκριση που κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική. Πέραν αυτών όμως, ο πρωταθλητής Ελλάδας θα συναντήσει ξανά τη Ρεάλ η οποία κατέκτησε την περυσινή Ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να πετύχει ακόμη έναν «άθλο» για να αποκλείσει τη «βασίλισσα» και να επιστρέψει στο φάιναλ φορ της Βιτόρια, ύστερα από έξι άγονα χρόνια. Εχοντας τη στόφα μεγάλης ομάδας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, υψηλό κίνητρο για να κάνει ανατροπή, ύστερα από μακρά περίοδο… αυτοαμφισβήτησής του, έχοντας βρει σταθερά υψηλό τέμπο απόδοσης από τον τεχνικό του, Ρικ Πιτίνο, και διαθέτοντας τον κορυφαίο πλέι μέικερ της διοργάνωσης, τον Νικ Καλάθη, ο Παναθηναϊκός κάθε άλλο παρά «καταδικασμένος» είναι κόντρα στη Ρεάλ, που διαθέτει καλοκουρδισμένη ομάδα, με τον Πάμπλο Λάσο να βρίσκεται για 6ο χρόνο στον πάγκο της.

Το τριπλ νταμπλ (διψήφιος αριθμός σε 3 στατιστικές κατηγορίες) που πέτυχε ο Νικ Καλάθης (11 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 18 ασίστ) προκάλεσε την αποθέωση του διεθνούς παίκτη από τους φιλάθλους του ΠΑΟ, που θύμισαν παρόμοιες βραδιές αναγνώρισης στον προκάτοχό του, Δημήτρη Διαμαντίδη, αφού τέτοιο στατιστικό είχε να επιτευχθεί από το 2006 (Βούιτσιτς) κι ενώ μόλις τέσσερις παίκτες έχουν πετύχει κάτι παρόμοιο στη διοργάνωση (Καράσεφ, Εντουαρντς, Φελπς, Βούιτσιτς [2 φορές]). Η Μπουντούτσνοστ ήταν ανταγωνιστική στα 15 πρώτα λεπτά, αλλά ο Παναθηναϊκός «πάτησε γκάζι» (ημ. 49-36) και εκμηδένισε κάθε υποψία… λαχτάρας από τους φιλοξενουμένους.

ΠΑΟ: Τόμας 17 (2), Λάνγκφορντ 4 (1), Παπαγιάννης 6, Παπαπέτρου 12, Γκιστ 23 (1), Βουγιούκας 5, Λεκαβίτσιους, Κιλπάτρικ 7 (1), Λοτζέσκι, Καλάθης 11 (1), Μήτογλου 2.

ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ: Τζάκσον 3 (1), Κόουλ 14, Σ. Σέχοβιτς, Κλαρκ 10 (2), Μπάροβιτς 4, Γκόρντιτς 10 (2), Μπιτάτζε 16 (1), Πόποβιτς, Μπελ 3, Νίκολιτς 7 (1), Γουίλιαμς.

Στη Μαδρίτη, η Ρεάλ γνώριζε πριν από το εναρκτήριο τζάμπολ του αγώνα με τη Ζαλγκίρις τα αποτελέσματα στην Αθήνα και στη Μόσχα, που έφεραν τον Παναθηναϊκό στην 6η θέση και την Μπασκόνια στην έβδομη. Η περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης είχε κατοχυρώσει την 3η θέση και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους «πράσινους», έχοντας το πλεονέκτημα έδρας, σε περίπτωση διεξαγωγής και πέμπτου αγώνα.

Νωρίτερα, στη Μόσχα, η Μπασκόνια διεκδίκησε τη νίκη στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, αλλά στην τέταρτη και τελευταία περίοδο η ΤΣΣΚΑ είχε επιμέρους σκορ 27-12 και έφτασε στη νίκη (82-78). Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, που κατέλαβε τη 2η θέση (24 νίκες – 6 ήττες), μέτρησε, ουσιαστικά, τις δυνάμεις της απέναντι στους Βάσκους (7η θέση, 15 νίκες – 15 ήττες), με τους οποίους θα παίξει και στα πλέι οφ, έχοντας πλεονέκτημα έδρας.

Η βαθμολογία: Φενερμπαχτσέ 24-5, ΤΣΣΚΑ 24-6, Ρεάλ 22-8 Εφές 20-10, Μπαρτσελόνα 17-12, ΠΑΟ 16-14, Μπασκόνια 15-15, Ζαλγκίρις 15-15, Αρμάνι 14-16, Μακάμπι 14-15, Ολυμπιακός 14-15, Μπάγερν 13-16, Χίμκι 9-20, Γκραν Κανάρια 8-21, Μπουντούτσνοστ 6-24, Νταρουσάφακα 5-24.

Τα ζευγάρια των πλέι οφ: Φενερμπαχτσέ – Ζαλγκίρις, ΤΣΣΚΑ – Μπασκόνια, Ρεάλ – Παναθηναϊκός, Εφές – Μπαρτσελόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή