Μπάσκετ: Ο ακριβός δρόμος της Τουρκίας

Μπάσκετ: Ο ακριβός δρόμος της Τουρκίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διπλή εκπροσώπηση του τουρκικού μπάσκετ από τη Φενέρμπαχτσε και την Αναντολού Εφές στον ημιτελικό-εμφύλιο του φετινού φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (17-19/5), για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος στη γειτονική χώρα, αποτελεί το απόγειο των μεγάλων οικονομικών επενδύσεων που έγιναν στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία.

Η Εφές είναι η πλέον παραδοσιακή εκπρόσωπος του τουρκικού μπάσκετ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς έχει συμμετοχές από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά χρειάστηκε να περιμένει 18 χρόνια για να συμμετάσχει ξανά σε ευρωπαϊκό φάιναλ φορ. Από την άλλη, η Φενέρμπαχτσε χάραξε πορεία προς την καταξίωση την τελευταία εξαετία και θα βρεθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε φάιναλ φορ. Οι τουρκικές ομάδες μπάσκετ άρχισαν οικονομικό «σαφάρι» επενδύσεων, προσέλκυσης καταξιωμένων Ευρωπαίων προπονητών και Αμερικανών παικτών, ύστερα από το φάιναλ φορ του 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Ευρωλίγκα, εγγυημένη συμμετοχή και δεκαετές συμβόλαιο έχουν η Αναντολού Εφές και η Φενέρμπαχτσε, ενώ έχουν συμμετάσχει η Γκαλατάσαραϊ και η Νταρουσάφακα. Σημαντική ενίσχυση στα βήματα ευρωπαϊκής προβολής και σταδιακής σταθερής παρουσίας των τουρκικών συλλόγων στην Ευρωλίγκα έδωσε η χορηγία του τουρκικού αερομεταφορέα Turkish Airlines σε ολόκληρη τη διοργάνωση, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι επιτυχίες της Φενέρ (η πρώτη τουρκική ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2017) φέρουν την υπογραφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος δεν χρειάζεται καμία άλλη… σύσταση με εννέα τρόπαια πρωταθλητή Ευρώπης. Μπορεί η Φενέρ να μην είχε στη φετινή περίοδο την οικονομική υποστήριξη του κατασκευαστικού ομίλου που ήταν ο χορηγός της, αλλά οι αγωνιστικές βάσεις που έχει θέσει ο «Ζοτς» και η διαχείριση του προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν ακλόνητο θεμέλιο για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις 30 αγωνιστικές της Ευρωλίγκας.

Η Εφές είχε εμπιστευθεί το δίδυμο Ιβκοβιτς – Αγγέλου πριν από πέντε χρόνια, ως αντίπαλον δέος του Ομπράντοβιτς, αλλά η συνεργασία έληξε άδοξα και χωρίς κανένα τίτλο. Διαθέτει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και ανέθεσε στον Τούρκο προπονητή Εργκίν Αταμαν την επιστροφή της ομάδας στο φάιναλ φορ. Η Εφές υστερεί σε εμπειρία από τη Φενέρ, αλλά διαθέτει περίσσευμα ταλέντου και αστείρευτο κίνητρο για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τη θέση της «Σταχτοπούτας»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή