Μπάσκετ: Βατή κλήρωση για Εθνική

Μπάσκετ: Βατή κλήρωση για Εθνική

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρονική διάρκεια και η αγωνιστική διαδικασία των προολυμπιακών τουρνουά, όπως θα είναι αυτό που θα συμμετάσχει η εθνική ομάδα μπάσκετ, στην πόλη Βικτόρια του Καναδά, τον Ιούνιο του 2020, παρομοιάζονται με τον αγώνα εκατό μέτρων στον στίβο. Η κούρσα της μιας… ανάσας. Γιατί χρειάζονται η δυνατότερη εκκίνηση και ο καλύτερος τερματισμός για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ιδανική «κούρσα» είναι το απόλυτο των νικών στους δύο αγώνες του ομίλου. Περιθώριο μιας ήττας υπάρχει μόνο στους δύο αγώνες των ομίλων, αλλά όχι από τον πιο αδύναμο αντίπαλο, γιατί θα υπάρξει πρόωρος αποκλεισμός. Συνεπώς, η εθνική ομάδα που κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με τον Καναδά και την Κίνα, δεν πρέπει να ηττηθεί επ’ ουδενί από τους Κινέζους στον δεύτερο αγώνα που θα δώσει (25 Ιουνίου).

Μπορεί η εθνική ομάδα να κληρώθηκε στο μοναδικό εκ των τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά που θα διοργανωθεί εκτός Ευρώπης και συνάμα να δίνει στον Καναδά, το θεωρητικό προβάδισμα του γηπεδούχου, αλλά οι πιθανότητες ενσωμάτωσης του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του αδελφού του Θανάση, έστω και την ύστατη στιγμή, πριν από την έναρξη των αγώνων, θα είναι αυξημένες, ακόμα κι αν οι Μιλγουόκι Μπακς παίξουν στους τελικούς του ΝΒΑ, λόγω του σύντομου ταξιδιού στη Βικτόρια.

Θα υπάρχει η δεδομένη κόπωση του Greek Freak, αν οδηγήσει τα «ελάφια» στη διεκδίκηση του τίτλου στο ΝΒΑ (η εξάντληση των εφτά τελικών υπολογίζεται μέχρι τις 20 Ιουνίου), αλλά εφόσον υπάρχει η θέληση από τον σταρ των Μπακς και η συνεργασία με τον Ρικ Πιτίνο λειτουργήσει ως έξτρα κίνητρο, οι αδελφοί Αντετοκούνμπο μπορούν να παίξουν στο Προολυμπιακό και τουλάχιστον στον ημιτελικό και στον τελικό που θα κρίνουν την πρόκριση.

«Ξέρω ότι οι Ελληνες θα βρίσκονται δίπλα μας και θα μας στηρίξουν όπου κι αν βρισκόμαστε. Για τον Γιάννη θα δούμε τι θα γίνει. Εννοείται πως θέλουμε να φτάσει μακριά στα πλέι οφ, αλλά θα δούμε τι θα γίνει. Είναι κάτι που εξαρτάται από το πρόγραμμά του στο ΝΒΑ», τόνισε χθες ο Ρικ Πιτίνο.

Στην πρώτη ανάγνωση των αντιπάλων της Εθνικής στον όμιλο και των πιθανότερων στον ημιτελικό (Τουρκία ή Τσεχία), δημιουργείται η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ο Καναδάς που έχει προπονητή, τον πρωταθλητή με τους Τορόντο Ράπτορς, Νικ Νερς, είναι το ακλόνητο φαβορί να φτάσει, τουλάχιστον, μέχρι τον τελικό. Αν η Ελλάδα έχει την ίδια πορεία, θα παίξει με τους «οικοδεσπότες» στην πρώτη και στην τελευταία ημέρα του τουρνουά.

Οι Καναδοί έχουν τις προδιαγραφές να συνθέσουν αποστολή με 12 διεθνείς παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ και ενώ στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας είχαν εφτά ηχηρές απουσίες. Σχετικά με την Τσεχία, η Εθνική τη νίκησε στη φάση των «16» του προηγούμενου Μουντομπάσκετ. Αν αντίπαλος της Ελλάδας είναι η Τουρκία, σίγουρα μιλάμε για ένα απρόβλεπτο σύνολο, ικανό για το καλύτερο και το χειρότερο.

Η κλήρωση των άλλων τριών προολυμπιακών τουρνουά: Βελιγράδι: Α΄ όμιλος: Σερβία, Δομινικανή Δημοκρατία, Νέα Ζηλανδία. Β΄ όμιλος: Ιταλία, Πουέρτο Ρίκο, Σενεγάλη. Κάουνας: Α΄ όμιλος: Λιθουανία, Βενεζουέλα, Κορέα. Β΄ όμιλος: Πολωνία, Σλοβενία, Ανγκόλα. Σπλιτ: Α΄ όμιλος: Ρωσία, Γερμανία, Μεξικό. Β΄ όμιλος: Κροατία, Βραζιλία, Τυνησία.

Τρεις ομάδες τα ψηλά εμπόδια για Ελλάδα

Υπερατλαντικό ταξίδι πρόκρισης καλείται να κάνει η εθνική ομάδα μπάσκετ, στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου 2020 (23-28) και στη μακρινή πόλη Βικτόρια του Καναδά να κατακτήσει την πρώτη θέση του Προολυμπιακού τουρνουά για να εξασφαλίσει την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που θα διεξαχθούν έναν μήνα αργότερα. Η εθνική ομάδα του οικοδεσπότη Καναδά θα είναι ο δυσκολότερος αντίπαλός μας στον πρώτο όμιλο που κληρώθηκε μαζί με την Κίνα, την οποία θα πρέπει να νικήσει οπωσδήποτε για να κατακτήσει, τουλάχιστον, τη δεύτερη θέση και να προκριθεί στα ημιτελικά (27/6) του τουρνουά.

Στον δεύτερο όμιλο του γκρουπ της Βικτόρια, κληρώθηκαν η Τουρκία, η Τσεχία και η Ουρουγουάη, με τις δύο πρώτες εθνικές ομάδες να είναι φαβορί για την κατάληψη των δύο πρώτων θέσεων και τη συμμετοχή στους ημιτελικούς αγώνες, στους οποίους θα παίξουν χιαστί Α1-Β2 και Β1-Α2.

Οι νικητές θα προκριθούν στον τελικό (28/6) για το ένα και μοναδικό εισιτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Καναδάς, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Τσεχία είναι οι κύριοι διεκδικητές της πρώτης θέσης του Προολυμπιακού τουρνουά και ουσιαστικά υπάρχει το περιθώριο μόνο μιας ήττας στους δύο αγώνες των ομίλων, ενώ αυτή δεν πρέπει να γίνει από τις ομάδες που είναι αουτσάιντερ, την Κίνα και την Ουρουγουάη. Ο Καναδάς που ανέλαβε τη διοργάνωση αυτή έχει, θεωρητικά, το προβάδισμα του γηπεδούχου, αν και η ελληνική ομογένεια έχει μεγάλη δυναμική στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και είναι βέβαιο ότι η εθνική ομάδα θα έχει ανάλογη συμπαράσταση, όπως είχε συμβεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Τορόντο το ’94.

Στην πρεμιέρα του Προολυμπιακού (23 Ιουνίου), η Εθνική θα παίξει με τον Καναδά και τη μεθεπόμενη ημέρα με την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή