Εκεί πονούν οι «αιώνιοι»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διαχρονικός ισχυρισμός για κάθε επαγγελματικό, ομαδικό άθλημα ότι «τα χρήματα δεν παίζουν» ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, φθίνει ολοένα και περισσότερο είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ, είτε στην Ευρωλίγκα. Οι ομάδες με τις ακριβότερες επενδύσεις σε παίκτες και προπονητές, ανοίγουν και την αγωνιστική «ψαλίδα» από τους αντιπάλους τους, όπως αποδείχθηκε στον πρώτο γύρο της φετινής Ευρωλίγκας. Μπορεί ο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να παραμένουν παραδοσιακές δυνάμεις της διοργάνωσης, όμως πλέον δεν βρίσκονται στην πρώτη… ταχύτητα, όπως περίτρανα απέδειξε ο α΄ γύρος.

Με τη «γλώσσα» των αριθμών, οι δύο ελληνικές ομάδες διατηρούν καλές θέσεις στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες, ύστερα από 15 αγωνιστικές και ενώ υπολείπονται δύο για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας. Στην επίθεση των ομάδων, ο Παναθηναϊκός έχει την παραγωγικότερη με 1.327 πόντους και βρίσκεται στην πρώτη θέση με μέσον όρο 88,4 π., ενώ ο Ολυμπιακός είναι ένατος στη γενική κατάταξη, έχοντας όμως, υψηλό μέσον όρο επίθεσης (81,3 π.).

Οι παίκτες του «Τριφυλλιού» είναι πρώτοι και στην ευστοχία των σουτ δύο πόντων (56,60%), ενώ οι Πειραιώτες έχουν την πέμπτη θέση (53,6%). Αμφότερες, οι ελληνικές ομάδες έχουν από τα χειρότερα ποσοστά στα τρίποντα (12ος ο ΠΑΟ με 36,8% – 13ος ο Ολυμπιακός με 34,8%), ενώ στην ευστοχία των βολών, οι «ερυθρόλευκοι» με ποσοστό 73% είναι στη δεύτερη θέση και στην έκτη είναι ο Παναθηναϊκός (75%).

Στις ασίστ, ο Παναθηναϊκός είναι έβδομος με μ.ό. 18 και ακολουθεί ο Ολυμπιακός, επτά θέσεις χαμηλότερα με 15,6.

Στις άμυνες, η Μακάμπι διαθέτει την αποτελεσματικότερη, δεχόμενη 74,7 πόντους, ενώ οι «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ έχουν ελάχιστες διαφορές και τον Ολυμπιακό να είναι οριακά καλύτερος (81,2 π.), έναντι του Παναθηναϊκού (82,5 π.).

Στα ριμπάουντ, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στην πέμπτη θέση της κατηγορίας με μ.ό 36,1 και έπονται οι «πράσινοι» τρεις θέσεις χαμηλότερα, έχοντας μ.ό. 34,3, ενώ η μικρή διαφορά τους απεικονίζεται στα αμυντικά (3ος ο Ολυμπιακός με 25,6 – 6ος ο ΠΑΟ με 25) και στα επιθετικά ριμπάουντ (9ος ο Ολυμπιακός με 10,5 – 14ος ο ΠΑΟ με 9,3).

Συγκέντρωση στο παιχνίδι τους, τουλάχιστον στην αποφυγή λαθών, επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον Παναθηναϊκό που κάνει τα λιγότερα «δώρα» από τους 17 αντιπάλους του και έχει μ.ό 10,5, ενώ πολύ καλή επίδοση και για τον Ολυμπιακό (12ος με 12,5).

Στα κλεψίματα, η διαφορά των δύο ομάδων είναι πολύ μικρή με μέσον όρο 6,6 για τον Παναθηναϊκό και 5,8 για τον Ολυμπιακό, ενώ παρόμοια απόδοση και στα κοψίματα της μπάλας (ΠΑΟ μ.ό. 2,8 – ΟΣΦΠ μ.ό. 1,9).

Στις ατομικές στατιστικές ξεχωρίζουν οι δύο πρωτιές που έχουν οι συνονόματοι Καλάθης στις ασίστ (μ.ό. 8,8) και Μιλουντίνοφ στα ριμπάουντ (μ.ό. 9,3), ενώ ο Παπαπέτρου είναι στην 3η θέση των ρεκόρ ενός αγώνα, με τους 39 πόντους που σκόραρε στο παιχνίδι ΠΑΟ-Αλμπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή