Οταν η ψήφος συμπίπτει με τη σέντρα και το τζάμπολ

Οταν η ψήφος συμπίπτει με τη σέντρα και το τζάμπολ

Οιωνός κατάκτησης της Ευρωλίγκας από τον Ολυμπιακό, εφόσον περάσει την Φενέρ, η 21η Μαΐου, ημέρα των εθνικών εκλογών

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τρίτη (9/5) ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ λύνει μια και καλή τις διαφορές του με την Φενέρμπαχτσε και με νίκη, προκρίνεται στο φάιναλ -4 του Κάουνας (19-21/5), κάτι που με βάση τη συνολική του πορεία στην φετινή Ευρωλίγκα το δικαιούται απόλυτα. Αν όλα πάνε καλά, φιλοδοξεί να βρίσκεται και στον τελικό της διοργάνωσης, την ίδια μέρα που ο ελληνικός λαός θα προσέλθει στις κάλπες, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις εικοστές εθνικές εκλογές της Μεταπολίτευσης.

Την ώρα λοιπόν (20.00) που σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ειδικών θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών, θα γίνεται το τζάμπολ του τελικού του Φάιναλ- 4 της Ευρωλίγκας, με τον μικρό τελικό να έχει προγραμματιστεί στις 17.00. Στην περίπτωση που στον μεγάλο τελικό μετέχει ο Ολυμπιακός, τα τηλεκοντρόλ αναμφίβολα θα πάρουν «φωτιά» και οι μετρήσεις τηλεθέασης την επομένη θα αναδείξουν τους νικητές.

Θα είναι οι πανελίστες πολιτικοί, ή οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα; Το μόνο σίγουρο είναι πως αν οι «ερυθρόλευκοι» φτάσουν στο σημείο να διεκδικούν τον τέταρτο ευρωπαϊκο τους τίτλο, θα έχουν μαζί τους και τις θετικές αναμνήσεις που φέρνουν στο νου ανάλογες συγκυρίες.

Οταν μεγάλα αθλητικά γεγονότα, συνολικά πέντε, συνέπεσαν με εκλογές στην χώρα μας, τις περισσότερες φορές είχαν θετική κατάληξη για τα ελληνικά χρώματα με κυριότερο φυσικά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004. Την σπουδαιότερη συλλογική επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού, και μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Euro 2004 και… Ευρωβουλή

Το Σάββατο 12 Ιουνίου ξεκίνησε η θριαμβευτική πορεία των «παιδιών» του Οτο Ρεχάγκελ στην πρεμιέρα του Euro της Πορτογαλίας και την άλλη μέρα (13/6), οι Ελληνες προσέρχονταν στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο ευρωκοινοβούλιο. Το νικηφόρο ντεμπούτο επί της διοργανώτριας με 2-1, με τα γκολ των Καραγκούνη και Μπασινά προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλους τους Ελληνες που το επόμενο πρωί, στα εκλογικά κέντρα συζητούσαν κυρίως για τη νίκη επί της παρέας των Ρονάλντο, Φίγκο, Ρουί Κόστα και των άλλων Πορτογάλων αστέρων, μη μπορώντας φυσικά να διανοηθούν την κατάληξη που θα είχε το ταξίδι της εθνικής μας στη διοργάνωση.

Η εκλογική μάχη ήταν ουσιαστικά μια επιβεβαίωση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαρτίου, όπου η Νέα Δημοκρατία με τον Κώστα Καραμανλή είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα με το εμφατικό ποσοστό 45,36%.

Με δεδομένη και την πιο χαλαρή διάθεση με την οποία αντιμετωπίζονται οι ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 43,01, έναντι 34,03 του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του.

Μάιος χωρίς αυτοδυναμία

Ο Μάιος του 2023 έχει πολλά κοινά σημεία με τον Μάιο του 2012. Κι αυτό καθώς όπως και τώρα, έτσι και στις τότε εθνικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στις 6 Μαϊου, ήταν ευθύς εξαρχής δεδομένο πως δεν υπήρχε περίπτωση να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως έγιναν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Κανένα κόμμα δεν ξεπέρασε το 20% και έτσι, άμεσα, σχηματίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση (Πικραμένου) που οδήγησε τη χώρα σε δεύτερες εκλογές στις 17 Ιουνίου από τις οποίες προέκυψε η κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά-Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ετοιμάζονταν για τη συμμετοχή τους στο φάιναλ-4 της Κωνσταντινούπολης μια εβδομάδα αργότερα (11-13 Μαΐου). Οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατέβαιναν ως ένα απ’ τα φαβορί, οι «ερυθρόλευκοι» του Ντούσαν Ίβκοβιτς ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τη βοήθεια της διαιτησίας, επικράτησε στον ημιτελικό του Παναθηναϊκού (66-64) και συνάντησε τους «ερυθρόλευκους» που νίκησαν την Μπαρτσελόνα (68-64). Στον τελικό οι Πειραιώτες κατάφεραν να ανατρέψουν μια διαφορά 19 πόντων και στο φινάλε να πάρουν τη νίκη (62-61) κατακτώντας για δεύτερη φορα στην ιστορία τους το τρόπαιο.    

Απο τα πανηγύρια στις κάλπες

Ο πολιτικά «καυτός» Ιούνιος του 2012 είχε και άλλο μεγάλο αθλητικό γεγονός στο οποίο υπήρχε ελληνική παρουσία. Η εθνική υπό την καθοδήγηση του Φερνάντο Σάντος πλέον, έδινε το «παρών» στο τρίτο συνεχόμενο Euro, με στόχο να αποδείξει πως έχει καθιερωθεί στις υπολογίσιμες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στις 8 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, έκανε πρεμιέρα στον όμιλό της με την διοργανώτρια Πολωνία (1-1), την Τρίτη 12 Ιουνίου αγωνίστηκε με την Τσεχία (ήττα με 2-1) ενώ το Σάββατο 16 Ιουνίου, παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας, με το τέρμα του Καραγκούνη νίκησε την Ρωσία με 1-0 και προκρίθηκε στα προημιτελικά όπου την περίμενε η Γερμανία. Το ξημέρωμα βρήκε χιλιάδες κόσμου σε όλα τα μέρη της Ελλάδας να πανηγυρίζει και να εύχεται σε μια μεγάλη νίκη επί της… μισητής (λόγω μνημονίων και Σόιμπελ) Γερμανίας στα προημιτελικά. Στις 22 Ιουνίου η «Νάσιοναλμανσαφτ» επικρατούσε με 4-2 και κάπου εκεί τα όνειρα για ένα νέο Euro 2004 λάμβαναν τέλος.

Ευρωλίγκα και Α1 το 2014

Το φάιναλ-4 της Ευρωλίγκα συνέπεσε για μια ακόμη φορά με εκλογές, αυτή τη φορά με τις δημοτικές και αυτοδιοικητικές του 2014. Αυτές είχαν οριστεί για τις 18 Μαΐου και εκεί φιλοδοξούσε να βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο Ολυμπιακός.

Ωστόσο η Ρεάλ Μαδρίτης στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στα πλέι οφ από την οποία ηττήθηκε στην σειρά με 3-2 λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Ο τίτλος που κρίθηκε την ημέρα των Εκλογών, κατέληξε στην Μακάμπι Τελ Αβίβ η οποία νίκησε στον τελικό τους Μαδριλένους με 98-86.

Οι επαναληπτικές αυτοδιοικητικές του 2014 που διεξήχθησαν μια εβδομάδα αργότερα, στις 25 Μαΐου, συνέπεσαν και με τις ευρωεκλογές. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, δύο μέρες νωρίτερα (23/5) ξεκίνησαν τις μάχες τους στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος στο μπάσκετ και το σκορ στην σειρά ήταν 1-0 επί των «πράσινων». Ο ΕΣΑΚΕ μετέφερε κατά μια ημέρα (Δευτέρα 26/5) το δεύτερο παιχνίδι για να μην συμπέσει με τις εκλογές. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 89-64, ισοφάρισε σε 1-1, όμως κατέληξε να χάσει το πρωτάθλημα με 3-2. Για την ιστορία, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα αναδείχθηκε νικητής με 26,56% έναντι 22,72 της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή