ΝΒΑ: Οι Χιτ έκαναν την έκπληξη μέσα στη Βοστώνη και κράτησαν το αδιανόητο ρεκόρ του… 151-0

ΝΒΑ: Οι Χιτ έκαναν την έκπληξη μέσα στη Βοστώνη και κράτησαν το αδιανόητο ρεκόρ του… 151-0

Η βαριά φανέλα των Σέλτικς αποδείχθηκε τελικά…. τσιγαρόχαρτο και κάηκε μπροστά στη δύναμη της παράδοσης του 150-0

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευκαιρία για την πιο επική ανατροπή στην ιστορία του ΝΒΑ ήταν προφανής.

Οι Σέλτικς νίκησαν μέσα στο Μαϊάμι τους Χιτ, ισοφάρισαν τη σειρά των τελικών της Ανατολής από 0-3 σε 3-3 νίκες, πήραν ξανά το πλεονέκτημα έδρας στα χέρια τους, έφεραν το Game 7 στη Βοστώνη και ήθελαν τι για να γράψουν Ιστορία;

Απλώς μια νίκη στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς, μέσα στη δική τους έδρα, μπροστά στους φανατικούς οπαδούς τους, απέναντι σε μια ομάδα με φανερά χαμηλότερο πήχη και λιγότερο ταλέντο, που είχε ήδη τρυπήσει το ταβάνι της και μόνο που έφτασε ως εκεί, μετά από μια σειρά μεγάλων υπερβάσεων. 

Όλα έδειχναν ότι το ποτάμι θα γυρνούσε πίσω και μετά από… 150 συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες, θα βρισκόταν επιτέλους η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που θα κατάφερνε να σπάσει την κατάρα και να κερδίσει με 4-3 μια σειρά που είχε ξεκινήσει από 0-3. 

Στη ζυγαριά μπήκαν και ζυγίστηκαν δύο μεγάλες παραδόσεις. Στο ένα ζύγι η λαμπερή φανέλα των Σέλτικς, μιας ομάδας με τεράστια κληρονομιά και βάρος ασύγκριτα μεγαλύτερο απ’ αυτό της φανέλας των Μαϊάμι Χιτ, που μπροστά της μοιάζει με άδειο σακί.

Στο άλλο ζύγι η τρομερή παράδοση του 150-0, οι προηγούμενες 150 φορές στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ που μια ομάδα προηγήθηκε με 3-0 και δεν κατάφερε ποτέ μα ποτέ ο αντίπαλος να το γυρίσει. 

ΝΒΑ: Οι Χιτ έκαναν την έκπληξη μέσα στη Βοστώνη και κράτησαν το αδιανόητο ρεκόρ του… 151-0-1

Η βαριά φανέλα των Σέλτικς αποδείχθηκε τελικά…. τσιγαρόχαρτο και κάηκε μπροστά στη δύναμη της παράδοσης του 150-0.

Κόντρα σε κάθε λογική, οι Μαϊάμι Χιτ επέστρεψαν και εκεί που όλοι πίστευαν ότι θα διαλυθούν μετά από 3 συνεχόμενες ήττες από μια φανερά καλύτερη ομάδα, νίκησαν μέσα στη Βοστώνη με το εντυπωσιακό 103-84, έκαναν το 4-3 στη σειρά προκρίθηκαν στους τελικούς του ΝΒΑ.

Εκεί καλούνται να αντιμετωπίσουν, ξανά με τον τίτλο του απόλυτου ασουτσάιντερ και με μειονέκτημα έδρας, τους Ντένβερ Νάγκετς, την ομάδα με το 2ο καλύτερο ρεκόρ εφέτος στο ΝΒΑ και πρωταθλήτρια στην Δυτική Περιφέρεια.  

Ο παίκτης – κλειδί γι’ αυτή τη μεγάλη νίκη μέσα στη Βοστώνη ήταν ξανά ο Τζίμι Μπάτλερ. Ο αστικός μύθος τον θέλει να είναι νόθος γιος του GOAT Μάικλ Τζόρνταν, φήμη που σέρνεται χωρίς ποτέ να ακουστεί από επίσημα χείλη, αλλά και χωρίς κανείς μέχρι τώρα να βγει να την διαψεύσει.

Ισχύει εδώ το περίφημο «ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία»; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Ίσως παραείναι χοντρό το αστείο για να ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά με φήμες επιπέδου καφενείου, ίσως κανείς να μη θέλει να σκαλίσει μια στάχτη που μπορεί να ανάψει μεγάλη φωτιά.

Το μόνο σίγουρο είναι σε όλες τις φάσεις των εφετινών πλέι οφ, ο Τζίμι Μπάτλερ έχει παίξει σαν… Μάικλ Τζόρνταν. Στο τελευταίο και κρίσιμο ματς της σειράς με τους Σέλτικς, πέτυχε 28 πόντους, πήρε 7 ριμπάουντ, μοίρασε 6 ασίστ, είχε και 3 κλεψίματα. Εν ολίγοις, ένας πραγματικός ηγέτης, όπως και σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια που οι Μαϊάμι Χιτ έκαναν την μία υπέρβαση μετά την άλλη.

Μιλάμε για μια ομάδα με τόσο χαμηλή θέση στην κατάταξη της Ανατολικής Περιφέρειας, που για να μπει στα πλέι οφ, χρειάστηκε να επιβιώσει από δύο «τελικούς» στη διαδικασία των πλέι ιν.

Από τη θέση 8, διασταυρώθηκε με το Νο 1 της Ανατολής και όλου του ΝΒΑ, τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούμπο, έχοντας φυσικά μειονέκτημα έδρας. Δεν χρειάστηκε καν να φτάσει στο σημείο αυτό. Νίκησε 2 φορές τους Μπακς στο Μιλγουόκι, άλλες δύο στο Μαϊάμι και πέρασε στην ημιτελική φάση της Ανατολής με το επιβλητικό 4-1.

Πολλοί είπαν ότι οι Χιτ εκμεταλλεύθηκαν το πρόβλημα τραυματισμού του Greek Freak που τον άφησε εκτός μάχης στα (σχεδόν) 4 από τα 5 παιχνίδια της σειράς. Η συνέχεια διέψευσε αυτή την βολική άποψη.

Η παρέα του Μπάτλερ αντιμετώπισε, ξανά με μειονέκτημα έδρας, τους Νιου Γιορκ Νικς και τους κόλλησε κι αυτούς στον τοίχο.

Με σπάσιμο της έδρας από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, έκλεισαν τη σειρά στο 4-2 και προκρίθηκαν στον τελικό της Ανατολής, όπου αντιμετώπισαν πάλι με μειονέκτημα έδρας φυσικά, τους Μπόστον Σέλτικς, την ομάδα με το 2ο καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή πίσω από τους Μπακς και το 3ο σε όλο το ΝΒΑ.

Με τον Μπάτλερ σεληνιασμένο, οι Μαϊάμι Χιτ νίκησαν δύο φορές μέσα στη Βοστόνη και έκαναν γρήγορα το 0-2. Υπερασπίστηκαν μετά την έδρα τους στο πρώτο παιχνίδι της σειράς στο Μαϊάμι και έφτασαν στο εντυπωσιακό 0-3. Εκεί υπήρξε η πρώτη αντίδραση των Σέλτικς. Νίκησαν στο 2ο παιχνίδι που έγινε στο Μαϊάμι, μείωσαν σε 1-3 και με τη νέα νίκη τους στη Βοστόνη, έφτασαν στο 2-3 που τους έδινε ελπίδες. Όταν μάλιστα νίκησαν ξανά μέσα στο Μαϊάμι και ισοφάρισαν σε 3-3, οι «Κέλτες» (και όλος ο μπασκετικός κόσμος) πίστεψαν ότι έφτασε η ώρα να ολοκληρώσουν μια μυθική ανατροπή και να γράψουν Ιστορία.

Μέχρι τότε, 150 φορές στο παρελθόν είχε προηγηθεί μια ομάδα με 3-0 νίκες στα πλέι οφ και ποτέ δεν έχασε τη σειρά στο τέλος. Απ’ αυτές τις 150 φορές, στις 92 (ποσοστό 61%) η σειρά κρίθηκε με «σκούπα» 4-0 σε 4 παιχνίδια, στις 44 (ποσοστό 29%) έκλεισε στο 4-1, στις 11 (7%) πήγε στο 4-2 και μόλις 3 φορές το 3-0 έγινε 3-3, για να χρειαστεί 7ο παιχνίδι.

Και τις 3 φορές, τον «τελικό των τελικών» τον κέρδισε η ομάδα που είχε εξαρχής το προβάδισμα, χωρίς να γίνει ποτέ ανατροπή! Με την ήττα των Σέλτικς, το ρεκόρ είναι πια 151-0, με πλέον 4 τις φορές που κρίθηκε η σειρά στο 4-3!

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο της ιστορίας, είναι ότι οι Μαϊάμι Χιτ είναι μόλις η δεύτερη ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που ξεκίνησε από Νο 8 στα πλέι οφ και κατάφερε να φτάσει μέχρι τους τελικούς της διοργάνωσης.

Το είχαν ξανακάνει το 1999 οι Νιου Γιορκ Νικς, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν τον τίτλο. Με αντίπαλο τους Σαν Αντόνιο Σπερς, λύγισαν με 4-1 στους τελικούς και άφησαν το «θαύμα» ανολοκλήρωτο, σενάριο πολύ πιθανό να συμβεί και τώρα, μιας και οι Χιτ θα αντιμετωπίσουν με μειονέκτημα έδρας τους Ντένβερ Νάγκετς.

Οι «σβόλοι» του δύο φορές (back to back) MVP του ΝΒΑ, Νίκολα Γιόκιτς, προκρίθηκαν για πρώτη φορά σε τελικούς του ΝΒΑ και έτσι όπως παίζουν εφέτος, πείθουν και τους πλέον δύσπιστους ότι δεν θα αφήσουν αηυτή την τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη..

Εκεί που έφτασε η σειρά, η πανωλεθρία των Σέλτικς δεν ήταν αναμενόμενη και ο αποκλεισμός τους από τους τελικούς προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Την πιο εντυπωσιακή την είχε ο (ελληνικής καταγωγής) Αυστραλός τενίστας, Νικ Κύργιος, πασίγνωστος για τις εκρηκτικές και ακραίες αντιδράσεις του μέσα κι έξω από τα κορτ. Μεγάλος φαν των Σέλτικς, ο Κύργιος ανέβασε ένα βίντεο στα social media όπου εμφανίζεται έξαλλος να καίει τη φανέλα τους! Το γιατί, το εξήγησε με μια (πιο ψύχραιμη) ανάρτησή του ο ίδιος:

«Δεν θα αφήσω το μπάσκετ να επηρεάσει την ψυχολογική μου κατάσταση. Συγχαρητήρια στους Χιτ, έκαναν καλή σειρά. Σίγουρα, ως οπαδός των Μπόστον Σέλτικς, πίστευα στην επιστροφή. Ο Κέιλεμπ Μάρτιν θύμισε τον Ντουέιν Ουέιντ στη νιότη του σε κάποιες φάσεις. Ο τραυματισμός του Τέιτουμ στον αστράγαλο, έσπασε την καρδιά μου σε 17 κομμάτια, αλλά μπράβο του που συνέχισε και έκανε ό,τι μπορούσε ως ηγέτης της ομάδας. Είμαι απογοητευμένος από την ομάδα. Ακόμα μία σεζόν 82 αγώνων μου ράγισε την καρδιά. Συγχαρητήρια στους Χιτ, αλλά τα λάθη του Τζέιλεν Μπράουν… Δεν μπορούσαμε να βάλουμε σουτ από την περιφέρεια. Θα προπονηθώ τώρα με την καρδιά μου σπασμένη σε 17 κομμάτια»!

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή