Γ. Κωνσταντέλιας: Εσβησε 20 κεράκια και ανάβει «φωτιές» στις ευρωπαϊκές ομάδες

Γ. Κωνσταντέλιας: Εσβησε 20 κεράκια και ανάβει «φωτιές» στις ευρωπαϊκές ομάδες

Έχει ένα χάρισμα που δεν το αποκτάς – γεννιέται μαζί σου και με τη σωστή δουλειά και τη σωστή νοοτροπία, μπορείς να το εξελίξεις και να το απογειώσεις.

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας να γιορτάσει τα 20ά του γενέθλια με το δεύτερο γκολ της επαγγελματικής του καριέρας, μέσα στην Τούμπα, μπροστά στους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Δεν ήταν ένα σημαντικό γκολ για την ομάδα του. 

Ήταν απλώς ένα από τα έξι που πέτυχε ο «δικέφαλος του βορρά» σε βάρος του Ιωνικού, ήταν όμως σημαδιακό για τον ίδιο γιατί ήλθε σε μια μέρα που πέρασε ηλικιακά στην επόμενη πίστα, σε ένα άλλο, πιο ψηλό και πολύ πιο απαιτητικό επίπεδο. 

Η τούρτα με τα 20 κεράκια που έσβησε μπροστά στους συμπαίκτες του στ’ αποδυτήρια της Τούμπας, του φωνάζει πως ήλθε η ώρα να βάλει στην άκρη τη λέξη «παιδί» και να αντιμετωπίσει τη συνέχεια της καριέρας του με την ωριμότητα ενός άντρα, ενός ποδοσφαιριστή που είναι έτοιμος να εκπληρώσει όλα αυτά που υποσχέθηκε από την πρώτη μέρα που συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό. 

Κι αν αυτό το βάρος μπορεί να φανεί υπερβολικό σε μια χώρα που συνηθίζει να θεωρεί «παιδιά» και «ταλέντα» παίκτες αυτής της ηλικίας, στην προηγμένη ποδοσφαιρικά Ευρώπη θεωρείται αυτονόητο: ένας 20χρονος ποδοσφαιριστής οφείλει να είναι έτοιμος να ανταγωνιστεί τους καλύτερους, ακόμα και στα πιο ποιοτικά και απαιτητικά πρωταθλήματα, με πολύ βαθιά νερά και χωρίς σωσίβιο ασφαλείας… 

Οι αριθμοί δεν εξηγούν επακριβώς το γιατί ο Γιάννης Κωνσταντέλιας θεωρείται, από «ειδικούς» και μη, το next big thing του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στα μόλις 20 παιχνίδια που έχει προλάβει να παίξει με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, έχει σκοράρει δύο φορές και έχει μοιράσει 5 ασίστ, νούμερα ικανοποιητικά μεν για έναν 20χρονο μεσοεπιθετικό αλλά που δεν θαμπώνουν κιόλας – άλλοι έχουν πετύχει πολλά περισσότερα. 

Για παράδειγμα, ο Χρήστος Τζόλης, το προηγούμενο wonder kid από τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ, είχε προλάβει στην ίδια ηλικία να πετύχει 19 γκολ σε 23 αγώνες της Σούπερ Λιγκ την περίοδο 2019-2020, πριν ακολουθήσει έναν δρόμο στρωμένο με εκατομμύρια ευρώ για τη Νόριτς και την λαμπερή Πρέμιερ Λιγκ.  

Δεν είναι, λοιπόν, τα νούμερα που ζαλίζουν στην περίπτωση του Κωνσταντέλια. Ζαλίζει ο αέρινος τρόπος που κινείται με την μπάλα στα πόδια, αυτό το μαγικό άγγιγμα που έχει σε κάθε επαφή μαζί της, η ποδοσφαιρική του ευφυΐα και ένα ένστικτο που θαμπώνει, όπως φάνηκε σε εκείνη την απίστευτη φάση στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, που πεσμένος στο έδαφος έκανε τρεις επαφές για να δώσει (ηθελημένα κι όχι από σπόντα) την ασίστ της χρονιάς στον Νάρεϊ. Έχει ένα χάρισμα που δεν το αποκτάς – γεννιέται μαζί σου και με τη σωστή δουλειά και τη σωστή νοοτροπία, μπορείς να το εξελίξεις και να το απογειώσεις.  

Οι αριθμοί δεν λένε ούτε λογιστικά όλη την αλήθεια για τον Κωνσταντέλια. Πριν πάει δανεικός για ένα εξάμηνο στην βελγική Έουπεν τον Γενάρη του 2022, σε μια κίνηση που δεν απέδωσε αγωνιστικά ούτε κατ’ ελάχιστο τα αναμενόμενα, η χρηματιστηριακή του αξία ήταν, σύμφωνα με το tranfersmarkt, 400 χιλ. ευρώ, λίγο παραπάνω από τις 300 χιλ. που είχε προσφέρει η Μπαρτσελόνα στον ΠΑΟΚ τον Δεκέμβριο του 2017, όταν τον δοκίμασε ο Πεπ Σεγκούρα για μία εβδομάδα στην περίφημη «La Masia», λίγο πριν κλείσει τα 15 του χρόνια. 

Μέσα σε λίγους μήνες η (θεωρητική) αξία του δεκαπλασιάστηκε και φτάνει τώρα τα 4 εκατ. ευρώ, ποσό που τον καθιστά 4ο πιο ακριβό παίκτη του ΠΑΟΚ πίσω από τους Ζίβκοβιτς, Ιγκανσον, Ντόουγκλας Αουγκούστο και 12ο συνολικά στο χρηματιστήριο της Σούπερ Λιγκ.  

Είναι όμως αυτά τα 4 εκατ. ευρώ η πραγματική του αξία; Σαφώς και όχι, όσο κι αν ζούμε μια εποχή που η ποδοσφαιρική αγορά υποφέρει από τις υπερβολές, τις στρεβλώσεις και την έλλειψη ισορροπίας. 

Τα 4 εκατ. ευρώ είναι ένα ποσό που ο ΠΑΟΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή ούτε καν θα καθίσει να το συζητήσει εάν βρεθεί μια ξένη ομάδα για να του το προσφέρει προκειμένου να τον αποκτήσει. Ίσως να μοιάζει υπερβολικό αυτό για έναν 20χρονο ποδοσφαιριστή που μετρά μόλις 20 αγώνες σε επαγγελματικό επίπεδο, με απολογισμό 2 γκολ και 5 ασίστ. 

Στην πραγματικότητα, όμως, όλοι οι ενδιαφερόμενοι αγοράζουν τις προσδοκίες που γεννούν το ταλέντο με την αύρα του, χωρίς να κεφαλοποιούν τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του. Ο «Nτέλιας» είναι μια «μετοχή» με πολύ σύντομη διαδρομή στο ταμπλό του ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου, αλλά πολλά υποσχόμενα limit up που θα εκτινάξουν σε δυσθεώρητα ύψη την αξία της…  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT