Μάντσεστερ Σίτι: Τα πέντε πρωταθλήματα του Πεπ στην Αγγλία

Μάντσεστερ Σίτι: Τα πέντε πρωταθλήματα του Πεπ στην Αγγλία

Tο χρονικό των πέντε πρωταθλημάτων του Πεπ Γκουαρδιόλα με τη Σίτι από τότε που ανέλαβε την τύχη της το 2016

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάντσεστερ Σίτι «σήκωσε» το 7o τρόπαιό της σε 12 σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, μετά την ήττα της Άρσεναλ με 1-0 από τη Νότιγχαμ. Ακολουθεί το χρονικό των πέντε πρωταθλημάτων του Πεπ Γκουαρδιόλα με τη Σίτι από τότε που ανέλαβε την τύχη της το 2016.

Μάντσεστερ Σίτι: Τα πέντε πρωταθλήματα του Πεπ στην Αγγλία-1
AP

2017-18: Χωρίς να απειληθεί

Μετά από μία σεζόν που είχε την ευκαιρία να εγκλιματιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ και το αγγλικό ποδόσφαιρο, ο Πεπ Γκουαρδιόλα οδήγησε τη Σίτι στην… πηγή, χωρίς μάλιστα να απειληθεί από άλλη ομάδα. 

Ο τίτλος «σφραγίστηκε» τον Απρίλιο πριν η Σίτι γίνει η πρώτη ομάδα που ολοκλήρωνε τη σεζόν με 100 βαθμούς, 19 μπροστά από τη δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σύνολο βαθμών: 100 (ρεκόρ)
Γκολ υπέρ: 106 (ρεκόρ)
Γκολ κατά: 28
Πρώτος σκόρερ: Σέρχιο Αγουέρο – 21 γκολ

Μάντσεστερ Σίτι: Τα πέντε πρωταθλήματα του Πεπ στην Αγγλία-2
AP

2018-19: Μάχη μέχρι την τελευταία αγωνιστική

Ο δεύτερος τίτλος του Γκουαρδιόλα στην Πρέμιερ Λιγκ δεν ήταν καθόλου άνετος, καθώς η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ την απειλούσε σε κάθε… βήμα μέχρι την τελευταία αγωνιστική της σεζόν.

Όμως η Σίτι διατήρησε την ψυχραιμία της για να κερδίσει τους τελευταίους 14 αγώνες πρωταθλήματος και να κατακτήσει τον τίτλο με 98 βαθμούς, ενώ η Λίβερπουλ – που έχασε μόνο μία φορά – τερμάτισε δεύτερη με 97 (το υψηλότερο σύνολο στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας στην Αγγλία).

Η Σίτι έγινε επίσης η πρώτη αγγλική ομάδα που ολοκλήρωσε ένα εγχώριο τρεμπλ μετά την κατάκτηση του Λιγκ Καπ και του Κυπέλλου Αγγλίας.

Σύνολο βαθμών: 98
Γκολ υπέρ: 95
Γκολ κατά: 23
Πρώτος σκόρερ: Σέρχιο Αγουέρο – 21 γκολ

Μάντσεστερ Σίτι: Τα πέντε πρωταθλήματα του Πεπ στην Αγγλία-3
AP

2020-21: Επιστροφή στον θρόνο

Αφού σκόνταψε τη σεζόν 2019-20, όπου η Σίτι τερμάτισε δευτεραθλήτρια, 18 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ, η ομάδα του Γκουαρδιόλα βρέθηκε ξανά στο κυνήγι σε μια σεζόν που έπαιζε κυρίως κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Αλλά η Λίβερπουλ υπέστη μια αγωνιστική… κοιλιά τη νέα χρονιά, η οποία περιελάμβανε έξι σερί ήττες στο Άνφιλντ, ένα στάδιο που υπήρξε φρούριο και στο οποίο δεν είχε χάσει ποτέ τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Στο μεταξύ, η Σίτι έκανε ένα σερί 15 νικών για να κατακτήσει τον τίτλο, ενώ η Λίβερπουλ τερμάτισε τρίτη, πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σύνολο βαθμών: 86
Γκολ υπέρ: 83
Γκολ κατά: 32
Πρώτος σκόρερ: Ιλκάι Γκουντογκάν – 13 γκολ

Μάντσεστερ Σίτι: Τα πέντε πρωταθλήματα του Πεπ στην Αγγλία-4
AP

2021-22: Η τεράστια ανατροπή έφερε τον τίτλο

Με τους φιλάθλους πίσω στα γήπεδα, η Λίβερπουλ επέστρεψε στα καλύτερά της και για ακόμη μια φορά οι τελευταίες εβδομάδες της σεζόν εξελίχθηκαν σε μια κούρσα για δύο άλογα, αφού η Τσέλσι απείλησε για λίγο το δίπολο στην κορυφή.

Η Σίτι έχασε τρία παιχνίδια στη σεζόν, ενώ η Λίβερπουλ έχασε μόνο δύο καθώς η ομάδα του Κλοπ αγωνιζόταν και στα τέσσερα μέτωπα. Τελικά, ο τίτλος κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική και πάλι με έναν βαθμό να χωρίζει τις δύο ομάδες.

Η Λίβερπουλ κέρδισε τη Γουλβς, ενώ η πρωτοπόρος Σίτι με τεράστια ανατροπή από το 0-2 κέρδισε με 3-2 και σφράγισε τον τέταρτο τίτλο της σε πέντε χρόνια.

Σύνολο βαθμών: 93
Γκολ υπέρ: 99
Γκολ κατά: 26
Πρώτος σκόρερ: Κέβιν Ντε Μπρόινε – 15 γκολ

Μάντσεστερ Σίτι: Τα πέντε πρωταθλήματα του Πεπ στην Αγγλία-5
AP

2022-23: Πρωτιά με ρεκόρ Χάαλαντ

Έχοντας χάσει τον Χάρι Κέιν το προηγούμενο καλοκαίρι, η Σίτι δεν έχασε χρόνο αντικαθιστώντας τον με τον Νορβηγό επιθετικό Έρλινγκ Χάαλαντ από την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο Χάαλαντ ισοπέδωσε τις άμυνες της Πρέμιερ Λιγκ και έσπασε το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν (36), ενώ σημείωσε πάνω από 50 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Η Αρσεναλ ήταν η έκπληξη της σεζόν και ήταν επικεφαλής της βαθμολογίας για αρκετούς μήνες έως ότου έρθει η κατάρρευση στα τέλη της σεζόν. Η έμπειρη Σίτι την εκμεταλλεύτηκε και με το παραπάνω μειώνοντας τη μεταξύ τους διαφορά.

Η… εξουθενωμένη Άρσεναλ έμεινε εκτός της κούρσας του τίτλου όταν έχασε 14 βαθμούς σε οκτώ παιχνίδια, ενώ η Σίτι έχασε μόνο δύο βαθμούς από τον Φεβρουάριο για να κερδίσει τον τίτλο με δύο αγωνιστικές να απομένουν.

Σύνολο βαθμών: 85 (35 παιχνίδια)
Γκολ υπέρ: 92
Γκολ κατά: 31
Πρώτος σκόρερ: Έρλινγκ Χάαλαντ – 36 γκολ (ρεκόρ)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή