Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Γερμανία με 1-0

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Γερμανία με 1-0

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο από το 1990, και τον τέταρτο συνολικά, πανηγύρισε τα ξημερώματα της Κυριακής η Γερμανία, επικρατώντας της Αργεντινής στον τελικό του «Μαρακανά» με 1-0 στην παράταση.

Το ματς ήταν αρκετά μοιρασμένο σε όλη τη διάρκειά του και παρότι η Αργεντινή είχε τις πιο κλασικές φάσεις, η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ ήταν αυτή που έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, χάρη στο γκολ του Μάριο Γκέτσε στο 113’.

Κοινός παρονομαστής και για τις δύο ομάδες η μεγάλη κούραση, η οποία, ειδικά από τα μέσα της επανάληψης, ήταν ανασταλτικός παράγοντας για τον ρυθμό και το θέαμα του ματς. Διόλου τυχαία, το «χρυσό» γκολ των Γερμανών, προήλθε από τη συνεργασία δύο ποδοσφαιριστών που είχαν περάσει ως αλλαγές (Σίρλε-Γκέτσε), ενώ εμφανώς εξουθενωμένος ήταν ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος από τα μέσα του δευτέρου μέρους είχε μείνει από δυνάμεις.

Το παιχνίδι

Από το πρώτο μέρος η Γερμανία έδειξε διάθεση να κρατήσει τη μπάλα και η Αργεντινή να παίξει περισσότερο στις αντεπιθέσεις, εκμεταλλευόμενη την ταχύτητα των Μέσι, Λαβέτσι κα Ιγκουαΐν.

Ο τελευταίος έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 21ο λεπτό, όταν από λάθος του Κρόος βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Νόιερ, ωστόσο το τελείωμά του ήταν απογοητευτικό.

Στο 30΄, μετά από εξαιρετική σέντρα του Λαβέτσι από δεξιά, ο Ιγκουαΐν αυτή τη φορά σημάδεψε σωστά, αλλά το γκολ του ακυρώθηκε ορθά, καθώς βρισκόταν σε αντικανονική θέση.

Δέκα λεπτά αργότερα, ο Μέσι «χόρεψε» την γερμανική άμυνα και έφτασε απέναντι από τον Νόιερ, ωστόσο το πλασέ που δοκίμασε από πλάγια θέση, απέκρουσε πάνω στη γραμμή ο Μπόατενγκ.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τους Γερμανούς ήρθε στο 44’, όταν από κόρνερ του Κρόος, ο Χέβεντες κέρδισε την κεφαλιά στην μικρή περιοχή, στέλνοντας τη μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι του Ρομέρο.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μεγάλη ευκαιρία για την Αργεντινή, με τον Μέσι να βγαίνει τετ α τετ με τον Νόιερ, αλλά να στέλνει τη μπάλα ελάχιστα άουτ.

Όσο περνούσε η ώρα, η κούραση των δύο ομάδων ήταν ολοένα και πιο εμφανής, ενώ αμφότερες έπαιζαν πολύ πιο επιφυλακτικά, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους και την παράταση. Δύο αξιόλογες φάσεις με τους Κρόος και Σίρλε ήταν το μόνο αξιοσημείωτο στο τελευταίο ημίωρο του παιχνιδιού, που οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο έξτρα ημίωρο, ο Ροντρίγκο Παλάσιο είχε την ευκαιρία να χαρίσει τη νίκη στην «αλμπισελέστε», ωστόσο η λόμπα που επιχείρησε όταν βρέθηκε απέναντι στον Νόιερ, πέρασε άουτ.

Αντίθετα, στο 113’ ο Μάριο Γκέτσε δεν συγχώρεσε την αδράνεια της αργεντίνικης άμυνας. Μετά από σέντρα του Σίρλε από τα αριστερά, ο άσος της Μπάγερν, με εξαιρετικό τελείωμα νίκησε τον Ρομέρο και χάρισε στους Γερμανούς τον πρώτο τους τίτλο μετά από 24 χρόνια.

Έτσι, τα «πάντσερ» έγιναν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ ο τίτλος είναι ο παρθενικός της Γερμανίας ως ενιαίου κράτους, μιας και οι τρεις προηγούμενοι (1954, 1974, 1990) είχαν χρεωθεί στη Δυτική Γερμανία.

Η επιτυχία αποτελεί, ταυτόχρονα και στιγμή δικαίωσης για τον τεχνικό Γιόακιμ Λεβ, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2008 είχε οδηγήσει τους Γερμανούς σε έναν τελικό και δύο ημιτελικούς EURO και Μουντιάλ, χωρίς να φτάσει σε τρόπαιο.

Δείτε εδώ τα καλύτερα στιγμιότυπα του τελικού

Γερμανία (Γ.Λεβ): Νόιερ, Λαμ, Χούμελς, Μπόατενγκ, Χέβεντες, Σβαϊνστάιγκερ, Κράμερ (31’ Σίρλε), Μίλερ, Κρόος, Οζίλ (118′ Μερτεσάκερ), Κλόζε (88’ Γκέτσε).

Αργεντινή (Α.Σαμπέγια): Ρομέρο, Ζαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Γκαράι, Ρόχο, Πέρες (86’ Γκάγκο), Μασεράνο, Μπίλια, Λαβέτσι (46’ Αγουέρο), Ιγκουαΐν (78’ Παλάσιο), Μέσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή