Τέρι ΜακΝτέρμοτ: Ο Ολυμπιονίκης που «κούρεψε» τους Beatles

Τέρι ΜακΝτέρμοτ: Ο Ολυμπιονίκης που «κούρεψε» τους Beatles

Εφυγε από τη ζωή ο «πύραυλος» του πατινάζ – Πως βγήκε η θρυλική φωτογραφία με τα «σκαθάρια»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Τέρι ΜακΝτέρμοτ, τον Ολυμπιονίκη του πατινάζ ταχύτας, τον γνωρίζει η «κοινότητα» των φίλων του αθλήματος. Έχει κατακτήσει ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο, τον έχουν αποκαλέσει «πύραυλο του Έσεξβιλ», αλλά η αναγνωσιμότητά δεν είναι ευρεία στο σύγχρονο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Και όμως, ο πρωταθλητής ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 20/5/2023 σε ηλικία 82 ετών, είναι γνωστός και στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Πρόκειται για τον κουρέα που «έκοψε» τα μαλλιά του «σκαθαριού» Πολ ΜακΚάρτνεϊ, στη φωτογραφία που είχε γίνει… viral στην εποχή της. Το «χρυσό» παιδί του πατινάζ για να επιβιώσει εργαζόταν ως κουρέας. 

Ο Τέρι ΜακΝτέρμοτ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1940 στο Εσεξβιλ του Μίσιγκαν. Παιδί φτωχής οικογένειας μοίραζε τον χρόνο του στην εργασία και στο αγαπημένο του άθλημα, το πατινάζ. Η πρώτη του εμφάνιση τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 του έδωσε την 7η θέση στον κόσμο. Για να επιβιώσει εργαζόταν ως κουρέας και όταν άφηνε τα ψαλίδια φόραγε τα πατίνια. Στους Ολυμπιακούς του 1964, ο «κουρέας του Έσεξβιλ» έμελλε να περάσει στην ιστορία ως ο «πύραυλος του Έσεξβιλ». 

Το 1964, στο πατινάζ ταχύτητας, μεσουρανούσε το «αστέρι» του Γιεβγκένι Ρομάνοβιτς Γκρίσιν. Ο αθλητής της ΕΣΣΔ είχε κατακτήσει χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 1956 και του 1960. Είχε «σπάσει» το φράγμα των 500 μ. στο πατινάζ ταχύτητας και ήταν το φαβορί. Από την άλλη πλευρά, ο Τέρι ΜακΝτέρμοτ μπήκε να αγωνιστεί με πατίνια που δανείστηκε από τον προπονητή των ΗΠΑ και «χάλκινο» ολυμπιονίκη του 1936 Λέο Φράισινγκερ.  

«Εκείνη την εποχή δεν επιτρεπόταν στους Σοβιετικούς να μιλάνε με τους Αμερικανούς. Ο “Ψυχρός Πόλεμος” είχε μεταφερθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 1956 είχαν κυριαρχήσει και ήταν δύσκολο να τους κερδίσεις. Έτσι, όταν τους είχες απέναντι προσπαθούσες λίγο περισσότερο», θα πει ο Ολυμπιονίκης, ύστερα από χρόνια, σε συνέντευξή του.   

Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Γκρίσιν είχε σημειώσει τον καλύτερο χρόνο. Τον καλύτερο μέχρι να αγωνιστεί ο «κουρέας». Ο ΜακΝτέρμοτ πέρασε σαν πύραυλος τη γραμμή τερματισμού των 500 μ. σε 40,1΄΄ και κατέρριψε το ολυμπιακό ρεκόρ. Εκείνο το βράδυ ο «κουρέας» έγινε «πύραυλος». Ο Γεβγένι Γκρίσιν μοιράστηκε τη 2η θέση του βάθρου με συμπατριώτη του Ορλοφ και τον Νορβηγό Γκίστβανγκ. Ήταν το μοναδικό χρυσό μετάλλιο για τις ΗΠΑ στη συγκεκριμένη διοργάνωση.  

Η βραδιά που «κούρεψε» τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ  

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης επέστρεψε στην Αμερική ως ήρωας. Το βράδυ που γύρισε στις ΗΠΑ προσκλήθηκε μαζί με τους Beatles στη διάσημη τηλεοπτική εκπομπή της εποχής «Ed Sullivan Show». Στα μισά του σόου ο Σάλιβαν παρουσίασε τον ΜατΝτέρμοτ στο κοινό και ο «πύραυλος του Έσεξβιλ» αποθεώθηκε. «Τότε δεν τους γνώριζα. Στη συνέχεια, ο Σάλιβαν μου ζήτησε να βγάλουμε μία φωτογραφία και να κάνω ότι κουρεύω τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ», έχει πει σε συνέντευξη.  

Η επόμενη ολυμπιακή εμφάνιση του ΜατΝτέρμοτ ήταν στη διοργάνωση του 1968, στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Είχε μείνει δύο χρόνια μακριά από το άθλημα διότι εξακολουθούσε να εργάζεται για να συντηρήσει την πολυμελή οικογένειά του (πέντε παιδιά) ως κουρέας. Όταν έφτασε η σειρά του Αμερικανού να αγωνιστεί ο πάγος ήταν σε κακή κατάσταση. Παρόλα αυτά ήρθε 2ος. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αντίπαλοί του είπαν ότι εάν είχε αγωνιστεί νωρίτερα θα είχε νικήσει. «Το θεωρώ μεγάλο επίτευγμα αυτό που πέτυχα στη Γαλλία. Βρισκόμουν δύο χρόνια μακριά από το άθλημα», θα πει σε συνέντευξη του.  

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο «χρυσός» ολυμπιονίκης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις μετέπειτα γενιές των Αμερικανών αθλητών του πατινάζ ταχύτητας. Ο ίδιος υπηρέτησε το άθλημα σε διάφορους ρόλους ενώ υπήρξε και τηλεοπτικός σχολιαστής σε 12 ολυμπιακές διοργανώσεις.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή