Η 22α Νοεμβρίου δεν καταγράφεται επίσημα ως εθνική εορτή στη Σαουδική Αραβία. Ομως, στην καρδιά των πολιτών της και, κυρίως, όσων αγαπούν το ποδόσφαιρο, θα είναι για πάντα μια ευκαιρία για επέτειο εθνικής περηφάνιας.
Θα τους θυμίζει ότι στις 22 Νοεμβρίου του 2022 η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου νίκησε, και μάλιστα με ανατροπή, τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η κυβέρνηση κήρυξε πέρυσι εθνική αργία την επόμενη ημέρα του αγώνα, ώστε ο κόσμος να γιορτάσει με την άνεσή του τον ιστορικό θρίαμβο.
Οι πολύ κακές (και στην ουσία άνευ λογικής και αποδείξεων) γλώσσες βγήκαν εκείνες τις ημέρες και υποστήριξαν ότι ο Μέσι, εξαιτίας της ιδιότητάς του ως τουριστικού πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας, κάθισε να χάσει (!) και παρέσυρε και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Αστειότητες.
Δεν είναι καθόλου αστεία, όμως, τα πάνω από είκοσι εκατομμύρια ευρώ που βάζει ετησίως στον λογαριασμό του ο Αργεντινός σούπερ σταρ για να προμοτάρει μια χώρα, το καθεστώς της οποίας έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με την καταπάτηση των ανθρώπινων ελευθεριών, των δικαιωμάτων των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι και τις διώξεις όλων όσων μιλούν ανοικτά εναντίον του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Μέσι είπε για πρώτη φορά «όχι» στα πετροδόλαρα των Σαουδαράβων. Η Αλ Χιλάλ, με τις πλάτες του κράτους, φέρεται να προσέφερε 1,5 δισ. ευρώ (!) προκειμένου ο Λέο να κάνει παρέα στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο κοσμεί το τοπικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Αλ Νασρ. Και με το αζημίωτο φυσικά (200 εκατ. ευρώ τον χρόνο).
«Σύντομα η λίγκα της Σαουδικής Αραβίας θα είναι ένα μεγάλο πρωτάθλημα, και σκέφτηκα πολύ σοβαρά να πάω» παραδέχθηκε ο Μέσι, στον οποίο άνοιξε διάπλατα τις πόρτες ο αθλητικός διευθυντής της Saudi Pro League, Μάικλ Εμενάλο. «Αν αποφασίσει την επόμενη σεζόν ότι θέλει να έρθει εδώ, θα χαρούμε να τον καλωσορίσουμε» ανέφερε σχετικά.
Το καλοκαίρι, παρά το «όχι» του Μέσι, οι μεταγραφικές δαπάνες στη Σαουδική Αραβία έφτασαν τα 842 εκατ. ευρώ, όταν έναν χρόνο πριν ήταν… 36 (!), κατατάσσοντας το πρωτάθλημα της συγκεκριμένης χώρας τρίτο παγκοσμίως σε μεταγραφικά έξοδα, πίσω μόνο από την απλησίαστη (προς το παρόν) αγγλική Premier League (2,75 δισ. ευρώ!) και τη γαλλική Ligue 1 (895 εκατ. ευρώ).
Τις τελευταίες ώρες, βεβαίως, η Σαουδική Αραβία είναι στο παγκόσμιο αθλητικό επίκεντρο για μία μεταγραφή που δεν αφορά το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή κάποιο άλλο ομαδικό άθλημα, αλλά το… γκολφ!
Ο Ισπανός Γιόν Ραμ, νικητής του περίφημου Masters της Αουγκούστα και νούμερο τρία στην παγκόσμια κατάταξη, αποφάσισε να απαρνηθεί την αμερικανική PGA και το ευρωπαϊκό DP World Tour, για να ενσωματωθεί στο LIV Golf, μια διοργάνωση που γεννήθηκε το 2022 υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.
Και θα το κάνει υπογράφοντας το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην Ιστορία του παγκοσμίου αθλητισμού, το οποίο θα του αποφέρει… 550 εκατ. ευρώ έως το 2029! Πριν από λίγους μήνες, ο Ραμ είχε απορρίψει πρόταση ύψους 400 εκατ. ευρώ, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο με τη νέα, μυθική προσφορά.
Με το συμβόλαιο αυτό, ο Ραμ αφήνει πίσω τούς Κριστιάνο και Μέσι, θυσιάζοντας ενδεχομένως τη συμμετοχή του σε μεγάλα, παραδοσιακά τουρνουά γκολφ όπως το Ryder Cup, εφόσον δεν προχωρήσει η συγχώνευση της LIV Golf με την PGA, κάτι με το οποίο εναντιώνονται, προς το παρόν τουλάχιστον, οι λάτρεις των αθλητικών παραδόσεων Αμερικανοί.
Και αν ζαλίζει το ποσό που θα λάβει ο 29χρονος Βάσκος, δεν προκαλεί εντύπωση η αμύθητη περιουσία που έχει ξοδέψει-επενδύσει η Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμό, προκειμένου να (προσπαθήσει τουλάχιστον) «καθαρίσει» μέσω των σπορ την εικόνα της προς τα έξω. Μια τακτική που ορθά έχει βαφτιστεί ως «sportswashing», ήτοι ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού.
«Αν το sportswashing πρόκειται να αυξήσει το ΑΕΠ μου κατά 1%, τότε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ήταν η προ τριμήνου γεμάτη ωμό κυνισμό δήλωση του πρίγκιπα και διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος μιλώντας στο αμερικανικό Fox News επισήμανε ακόμα ότι «έχω 1% αύξηση του ΑΕΠ από τον αθλητισμό και στοχεύω σε άλλο 1,5%. Πείτε το όπως θέλετε».
Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκε της εξαγοράς της Νιουκάστλ πέρυσι, εγκαινίασε τη LIV Golf, που κάνει τώρα το «μπαμ» με τον Ραμ, έχει αναλάβει τον έλεγχο τεσσάρων από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας –Αλ Αχλί, Αλ Χιλάλ, Αλ Ιτιχάντ και Αλ Νασρ– και, βεβαίως, ετοιμάζει το απόλυτο «χτύπημα» για το 2034.
Τότε που, ανεπισήμως μεν, αλλά ουσιαστικά δε, έχει αναλάβει να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Το ποδόσφαιρο ενώνει τον κόσμο όπως κανένα άλλο άθλημα και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η τέλεια βιτρίνα για ένα μήνυμα ενότητας και ένταξης, καθώς και μια σημαντική απεικόνιση του πώς οι διαφορετικοί πολιτισμοί μπορούν να είναι μαζί και μπορούν να μάθουν και να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον», ήταν η διπλωματική (έως υποκριτική) δήλωση του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά του στα πετροδόλαρα των Σαουδαράβων, έπειτα από αυτά του Κατάρ.
Το 2034, η Σαουδική Αραβία θα έχει και πάλι έναν πολύ σημαντικό (ποδοσφαιρικό) λόγο για να γιορτάζει. Ακόμα και αν ο (47χρονος τότε) Μέσι δεν θα ηγείται πλέον της Εθνικής Αργεντινής…