Οι «κεραυνοί» του νομπελίστα σερ Β. Σ. Νάιπουλ

Οι «κεραυνοί» του νομπελίστα σερ Β. Σ. Νάιπουλ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σερ Β. Σ. Νάιπουλ, ο νέος νομπελίστας, είναι μια προσωπικότητα που προκαλεί τόσο ενθουσιασμό όσο και οργή με τις απόψεις του. Ως λογοτέχνης, αναφέρει το BBC, μία μέρα μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η φήμη του είναι καλά στεριωμένη με έργα πασίγνωστα στη Βρετανία, όπως το «Α House for Mr Biswas» ή το «Α Free State», που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μπούκερ. Οι πωλήσεις των βιβλίων του έχουν ήδη σημειώσει μεγάλη άνοδο μετά την προχθεσινή ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. Αλλά τα ξεσπάσματά του και οι πολιτικές του απόψεις προκαλούν συνηθέστατα ποικίλες αντιδράσεις. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπως έγραψε ο «Γκάρντιαν», ο Νάιπουλ δήλωσε ότι η επίδραση του Ισλάμ στον κόσμο είναι το ίδιο καταστροφική όσο και αυτή της αποικιοκρατίας. Στο βιβλίο του «Ενας τραυματισμένος πολιτισμός» (1977), ο Νάιπουλ είχε γράψει ότι για την Ινδία οι «σκοτεινοί χρόνοι» περιλαμβάνουν τόσο την αγγλική κατοχή όσο και την προηγηθείσα ισλαμική διείσδυση. Οι κοινωνίες που αναδύθηκαν μετά το τέλος της αποικιοκρατίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, υποστηρίζει ο Νάιπουλ, δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις σύγχρονες συνθήκες και είναι προορισμένες να αποτύχουν. Για τον Μπλερ, ο Νάιπουλ έχει δηλώσει ότι «μοιάζει με έναν πειρατή του οποίου η σοσιαλιστική επανάσταση έχει επιβάλει τον πολιτισμό των πληβείων». «Ο Ντίκενς», λέει ο Νάιπουλ, «πρέπει να πέθανε από την αυτο-διακωμώδησή του», κι όσο για τον Σάλμαν Ρούσντι «δεν υπάρχει χρόνος για να τον διαβάσει».

Νέο βιβλίο

Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του, «Half Α Life» (θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2002 από τις εκδ. «Ωκεανίδα» σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά), το οποίο το BBC εξήρε για τη διεισδυτικότητά του στη σύγχρονη σύνθετη κοινωνία, προκάλεσε την αρνητική κριτική του συγγραφέα Πολ Θερού στον «Γκάρντιαν» δείχνοντας ότι, αν μη τι άλλο, η σκέψη του Νάιπουλ δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Στο Forum, στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας, η προσέλευση ήταν μεγάλη και διαρκής. Χθες το μεσημέρι, στο Forum έφτασε ένας ακόμα επίσημος Γερμανός επισκέπτης: ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ. Η επιτυχία των εκδηλώσεων ήταν περίπου εξασφαλισμένη, ιδιαίτερα στις ομαδικές εκδηλώσεις, όπως στη συζήτηση με τους κριτικούς την Πέμπτη ή στην απονομή του Blue Book στον Μένη Κουμανταρέα, για το βιβλίο του «Ο ωραίος λοχαγός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή