Μουσική και τραγούδια από τα νησιά του Αιγαίου

Μουσική και τραγούδια από τα νησιά του Αιγαίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μουσική και τραγούδια από τα νησιά του Αιγαίου, από την Κρήτη, αλλά και από ακόμη πιο μακριά, τη Συρία και την Αρμενία, μας προσφέρει η πρόσφατη δισκογραφική παραγωγή, η οποία έχει να παρουσιάσει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις:

-ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΝΕΝΤΗ. Στο δίσκο αυτόν έχουν συγκεντρωθεί 15 παραδοσιακά τραγούδια από νησιά του Αιγαίου -από Ιμβρο και Σαμοθράκη έως Σύμη και Ρόδο και από Σάμο έως Κύθηρα- τα οποία μας παρουσιάζονται σε πραγματικά απολαυστικές ερμηνείες. Τόσο η 15μελής ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής που τα εκτελεί όσο και η 40μελής χορωδία που τα αποδίδει, δημιουργούν ένα κλίμα μοναδικής ομορφιάς, που ενώ δεν έχει κανένα κοινό με τις «μουσειακές», κουραστικές εκτελέσεις, παραμένουν πιστές στο παραδοσιακό κλίμα και στο πνεύμα των τραγουδιών.

Ο δίσκος είναι έκδοση του Κέντρου Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών (ΚΑΛΜΕ) και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Η επιλογή των τραγουδιών και η μουσική επιμέλεια έγιναν από τον Θεοφάνη Σουλακέλλη, πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΑΛΜΕ, σε συνεργασία με τους μουσικούς Βασίλη Τζωρτζίνη και Κωνσταντίνο Σιδερή.

Τα τραγούδια αποδίδει η Χορωδία Αιγαίου του ΚΑΛΜΕ, με σολίστες μέλη της, αλλά και επιφανείς τραγουδιστές όπως ο Νίκος Παπάζογλου (που ερμηνεύει το τραγούδι από την Ιμβρο «Από τον Πουνέντη», το οποίο έδωσε τον τίτλο και σε ολόκληρο το δίσκο) και η Γιασεμή Σαραγούδα.

Το ένθετο φυλλάδιο που συνοδεύει το δίσκο περιλαμβάνει κείμενα για τη μουσική του Αιγαίου, τα όργανα και τους χορούς της περιοχής και ακόμη, βιβλιογραφία, τους στίχους των τραγουδιών και σχετικές κατατοπιστικές σημειώσεις. Ολα στα ελληνικά και τα αγγλικά.

-ΧΑΪΚ ΓΙΑΖΙΤΖΙΑΝ «Yeraz». Αρμένιος την καταγωγή, αλλά γεννημένος στη Συρία και «πολιτογραφημένος» Ελληνας εδώ και 20 χρόνια, ο σπουδαίος αυτός μουσικός, δεξιοτέχνης στο ούτι, αλλά και εκφραστικότατος τραγουδιστής, παρουσιάζει τον τέταρτο στη σειρά δίσκο του με τίτλο «Yeraz» (Ονειρο).

Οπως και στους προηγούμενους δίσκους του (Talar, Garin και Το κτήνος στο φεγγάρι – από την ομώνυμη θεατρική παράσταση), έτσι και στον νέο του, ο Γιαζιτζιάν διασκευάζει και ερμηνεύει παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια της Αρμενίας, αλλά και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου, ή συνθέτει δικά του κομμάτια, που είναι εμποτισμένα από το κλίμα αυτό της μουσικής. Πολύ μεγάλο ρόλο στο δίσκο παίζουν επίσης οι αυτοσχεδιαστικές «συναντήσεις» μεταξύ των εξαιρετικών μουσικών που μετέχουν.

-ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ, του Μήτσου Σταυρακάκη. Πάνω από 35 χρόνια ασχολείται ο Μ. Σταυρακάκης με το κρητικό τραγούδι, γράφοντας στίχους κυρίως, αλλά και μουσική. Παλιός επίσης συνεργάτης του Ρος Ντέιλι, ο οποίος και ανέλαβε την ενορχήστρωση των τραγουδιών του δίσκου αυτού, τα οποία ερμηνεύουν ο Βασίλης Σταυρακάκης και η Σπυριδούλα Τουτουδάκη, επίσης συνεργάτες του Ρος. Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί Γιώργης Ξυλούρης, δεξιοτέχνης στο λαούτο, γιος του Ψαραντώνη, η Αγγελική Ξεκαλάκη, κρουστά και η Ραχήλ Κόγκαν, φλογέρα.

-ΤΑΣΟΥΛΑ «Μου λείπεις». Γνωστή λυράρισσα η Τασούλα, συνεργάτης και του Γιάννη Μαρκόπουλου στις συναυλίες του στο Ηρώδειο κ.α., παρουσιάζει στο νέο της δίσκο μια σειρά τραγουδιών της, που συνέθεσε πάνω, πάντα, στους δρόμους της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και ερμηνεύει η ίδια, σε στίχους δικούς της και άλλων στιχουργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή