Ο ρομαντικός Γιαν Τιερσέν στη Λυρική Σκηνή

Ο ρομαντικός Γιαν Τιερσέν στη Λυρική Σκηνή

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο Γιαν Τιερσέν δεν υπέγραφε τη μουσική της «Αμελί», θα δυσκολευόμασταν να σας συστήσουμε τον Γάλλο συνθέτη ο οποίος θα εμφανιστεί απόψε στις 9.30 στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Οχι γιατί ο 30χρονος Τιερσέν δεν έχει παρελθόν στη μουσική (το αντίθετο!) αλλά επειδή οι μουσικές του ούτε περιγράφονται εύκολα ούτε κατατάσσονται σε μία από τις γνωστές σχολές.

Ετσι, η σύμπτωση της έλευσης του Τιερσέν με την προβολή της θριαμβεύουσας στις αθηναϊκές αίθουσες «Αμελί» διευκολύνει τα πράγματα. Περισσότεροι από 70.000 Ελληνες έχουν δει την ταινία του Ζαν-Πιερ Ζενέ και φαίνεται πως ένα κομμάτι της απροσδόκητης επιτυχίας οφείλεται και στο νεορομαντικό σύμπαν που δημιουργεί ο επιδέξιος Τιερσέν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και απόψε στις 9.30 θα δώσει μία και μοναδική συναυλία στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κρουστά, βιολί, κιθάρα, μπάντζο, αρμόνιο, ακορντεόν, ούτι, μαντολίνο, πιάνο, μελόντικα αυτή είναι η βάση των νοσταλγικών μελωδιών του Τιερσέν, ο οποίος αποστρέφεται τις τεχνολογικές επιτεύξεις και προτιμά να χειρίζεται ο ίδιος (με δεξιοτεχνία) όλα τα φυσικά όργανα που χρησιμοποιεί στις μουσικές του. Οι κλασικότροπες συνθέσεις του θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κλασική του παιδεία: έχει σπουδάσει βιολί, πιάνο και διεύθυνση Ορχήστρας στα Ωδεία της Ρεν και της Νάντης. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά («La Valse de Mostres») ήταν κατά κάποιο τρόπο το «διαβατήριο» για την εμπλοκή του στη σύνθεση κινηματογραφικής μουσικής. Πρώτος έδειξε ενδιαφέρον ο Ερικ Ζονκά («Η ονειρεμένη ζωή των αγγέλων») για να ακολουθήσουν ο Πατρίς Μπροσέ («L’ Autre Corps») και αμέσως μετά ο Αντρέ Τεσινέ («Alice and Martin»). Διαβάζοντας τα ονόματα των σκηνοθετών, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι μουσική κάνει ο Τιερσέν και σε ποιους απευθύνεται. Χωρίς να γίνεται γλυκερός, ο νέος αυτός άντρας από τη Βρετάνη, κατορθώνει να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά του μέσου ακροατή.

Η συναυλία του Γάλλου συνθέτη εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Odyssee» που επιχειρεί να συστήσει στο αθηναϊκό κοινό διαφορετικές όψεις της σύγχρονης γαλλικής δημιουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή