Νέες εκδόσεις

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ – Μπιλ Μπράισον – Ενας Αμερικανός ταξιδεύει στη Βρετανία- μετ. Θωμάς Θωμαΐδης – εκδ. Πόλις – σελ. 380, 5.000 δρχ. Οι Βρετανοί, παρατηρεί ο συγγραφέας στο μυθιστόρημά του, που έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, τρέφουν την αυταπάτη πως η Βρετανία είναι ένα μοναχικό νησί στη μέση ενός άδειου πράσινου πελάγους. Το ξέρουν πως υπάρχει εκεί κοντά μια μεγάλη έκταση που λέγεται Ευρώπη, όπου πρέπει να πηγαίνει κανείς πότε πότε για να τσακίζει τον Γερμανό εχθρό ή για να κάνει διακοπές στη Μεσόγειο, αλλά τα μέρη αυτά δεν είναι τόσο κοντά όσο είναι λόγου χάρη η Disney World. Αν η ιδέα κάποιου για την παγκόσμια γεωγραφία διαμορφωνόταν εξ ολοκλήρου από αυτά που διαβάζει στις βρετανικές εφημερίδες ή που βλέπει στη βρετανική τηλεόραση, δεν θα μπορούσε παρά να συμπεράνει ότι η Αμερική είναι κοντά στην Ιρλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται σχεδόν δίπλα στις Αζόρες, ότι η Αυστραλία καταλαμβάνει μια εύκρατη περιοχή κάπου στη Μέση Ανατολή και όλα τα υπόλοιπα κράτη (Μπουρούντι, λόγου χάρη, Ελ Σαλβαδόρ, Μογγολία ή Μπουτάν) είναι είτε μυθικά είτε μπορεί να τα επισκεφθεί κανείς με διαστημόπλοιο.

Edward Bulwer-Lytton
Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας
μετ. Ιωάννα Βαρσάκη
εκδ. Ιάμβλιχος
σελ. 539
Στην ειδυλλιακή Πομπηία ανθίζει ο έρωτας δύο νέων Αθηναίων. Εκείνος είναι ένας νεαρός ανέμελος ευγενής. Εκείνη είναι μια ζωντανή Καρυάτιδα. Ο αυγουστιάτικος ουρανός ευλογεί την αγάπη τους με το χαμόγελό του. Ομως, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς, γιατί ο κηδεμόνας της κοπέλας, ο μυστηριώδης Αρβάκης της Αιγύπτου, έχει άλλα σχέδια για το μέλλον της. Φιλόσοφος, προφήτης των άστρων και τελευταίος απόγονος του Ραμσή, ο ζωντανός αυτός μύθος της απόκρυφης επιστήμης θα επιστρατεύσει όλα τα μέσα προκειμένου να εμποδίσει τον δεσμό των δύο νέων.

Εδμόνδος δε Αμίτσης
Η Κωνσταντινούπολις
μετ. Δημ. Βερναρδάκη
εκδ. Αθ. Σταμούλη
σελ. 606, 8.320 δρχ.
Το έργο κυκλοφόρησε πριν από εκατό και πλέον χρόνια και δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Εστία». Με οξυδερκές και διεισδυτικό βλέμμα, ο Ιταλός λογοτέχνης Edmondo de Amicis (1846-1908) παρουσιάζει την Κωνσταντινούπολη του 1870, τους λαούς που ζούσαν εκεί, τις σχέσεις μεταξύ τους, την Πύλη και τη διαφορετική κατά περίσταση πολιτική της. Επειδή η ελληνική έκδοση του 1893 είχε αρκετά τυπογραφικά λάθη, ο εκδότης δεν έκανε φωτοαναστατική ανατύπωση, αλλά νέα στοιχειοθεσία. Εγινε επίσης παραβολή της μετάφρασης με το ιταλικό πρωτότυπο της 26ης έκδοσης του 1893.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ
Ερη Σταυροπούλου
Προτάσεις ανάγνωσης για την πεζογραφία μιας εποχής
εκδ. Σοκόλης
σελ. 247
Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Δημήτρης Χατζής, Σπύρος Πλασκοβίτης, Αντρέας Φραγκιάς και Μάριος Χάκκας: Η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Ερη Σταυροπούλου προσεγγίζει το έργο και την εποχή πέντε χαρακτηριστικών μεταπολεμικών πεζογράφων. Με θεωρητική αφετηρία τον κανόνα του Μπαχτίν ότι «κάθε λόγος είναι ιδεολογικά φορτισμένος», η συγγραφέας επισημαίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου τους, ενώ παράλληλα εξετάζει τους τρόπους της γραφής σε συνδυασμό με τα θέματα και τις ιδέες που εκφράζουν. Αναδεικνύει ακόμα θεματικά μοτίβα της συνολικής δημιουργίας, καθώς και τον σταθερό προβληματισμό τους πάνω σε συγκεκριμένες αφηγηματικές τεχνικές. Αντιμετωπίζει, τέλος, κριτικά όχι μόνον τα ίδια τα έργα, αλλά και ορισμένες από τις κριτικές απόψεις που τα αφορούν.

Αρης Μαραγκόπουλος
Ulysses
Οδηγός ανάγνωσης
εκδ. Κέδρος
σελ. 492
Ο «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις παραμένει το βιβλίο που είχε προφητέψει ο Τ. Σ. Ελιοτ στις αρχές του 20ού αιώνα: «Το βιβλίο στο οποίο όλοι χρωστάμε και από το οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει». Με γνώση και διεισδυτικότητα το «Ulysses. Οδηγός ανάγνωσης» του Αρη Μαραγκόπουλου καθοδηγεί τον αναγνώστη σε ένα από τα πιο ανορθόδοξα βιβλία στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. «Το δοκίμιο», αναφέρει ο γραμματέας του Διεθνούς Ιδρύματος Τζέιμς Τζόις Morris Beja, «περιέχει όγκο πληροφοριών και υλικού και διαθέτει μεγάλη φαντασία. Προδίδει πολύπλευρη οικειότητα με τον Ομηρο, η οποία διαφαίνεται μέσα από διαφορετικές και πολύ σημαντικές προσεγγίσεις. Το πιο εντυπωσιακό όμως κατόρθωμα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας προσαρμόζει τη μέθοδο του πρωτοτύπου στη δική του γραφή».

ΝΟΜΙΚΟ
Δημήτρης Ν. Τζουγανάτος
Οι συμφωνίες αποκλειστικής και επιλεκτικής διανομής στο δίκαιο του ανταγωνισμού
Νομική Βιβλιοθήκη
σελ. 252
Αν είναι αληθές ότι τα περίπλοκα θέματα έχουν γοητεία, αναφέρει προλογικά ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Δ. Τζουγανάτος, τότε η αντιμετώπιση των λεγομένων «καθέτων περιορισμών» στο δίκαιο του ελεύθερου και του αθέμιτου ανταγωνισμού είναι μια ιδιαίτερα γοητευτική ενασχόληση. Πόσο μάλλον που στο θέμα αυτό η στάση της θεωρίας, της νομοθεσίας και της νομολογίας ύστερα από μακρά περίοδο αβεβαιότητας φαίνεται να αναθεωρείται. Στο κοινοτικό μάλιστα δίκαιο η αναθεώρηση της στάσης έναντι των κάθετων περιορισμών εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο μιας πιο ριζικής αλλαγής στο περιεχόμενο και τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού, η οποία, όταν ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει νέους ρόλους όχι μόνο για τα κοινοτικά όργανα, αλλά και για τις εθνικές αρχές προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού και τα εθνικά δικαστήρια. Το έργο λαμβάνει υπόψη του το νέο κοινοτικό καθεστώς για τους κάθετους περιορισμούς με τον Κανονισμό 2790/99.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Γιώργος Παπαδημητρίου
Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων
εκδ. Παπαζήση
σελ. 110
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νίκαια τον Δεκέμβριο 2000 εγκρίθηκε ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η πρωτοβουλία για την εκπόνησή του εκδηλώθηκε τη στιγμή που άρχισε να τίθεται επί τάπητος το θεσμικό και πολιτικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την επικείμενη διεύρυνσή της, τη διαγραφόμενη ομοσπονδιακή προοπτική της, καθώς και τη συζήτηση για τη θέσπιση ευρωπαϊκού Συντάγματος. Μέσα σε αυτήν τη συγκυρία, ο Χάρτης λειτουργεί ως μοχλός που επενεργεί ως πρόκριμα για τη νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε. Φέρνει τον πολίτη στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος και δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν να επωμιστεί την ευθύνη για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Sir Richard Livingstone
Η αποστολή της Ελλάδας
μετ. Χρύσα Τσαλικίδου
Θύραθεν εκδόσεις
σελ. 421
Το έργο του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ Sir Richard Livingstone πρωτοεκδόθηκε το 1928 με σκοπό να αποκαταστήσει την «παρεξηγημένη», όπως τη θεωρεί ο συγγραφέας, εποχή της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας που για πολλούς υπήρξε «περίοδος παρακμής». Συνέπεια της παρεξήγησης τούτης υπήρξε η υποτίμηση των ελληνιστικών ηθικών φιλοσοφιών και η παραγνώριση του γεγονότος ότι οι φιλοσοφίες αυτές άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, διότι συμφιλίωσαν τη φιλοσοφία με την καθημερινή ζωή. Ο συγγραφέας δίνει τον πρώτο λόγο στους ίδιους τους αρχαίους, οι οποίοι εξέφρασαν το πνεύμα της εποχής τους αφήνοντας περιθώρια στον αναγνώστη να διαμορφώσει ανεπηρέαστος τις δικές του απόψεις.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ
K. Κάντζος
Αγγλοελληνικό-Ελληνοαγγλικό
Λεξικό Λογιστικής
εκδ. Αθ. Σταμούλης
σελ. 570, 10.000 δρχ.
Με όρους φορολογικούς, κοστολόγησης, ελεγκτικής και χρηματοοικονομικής, το διπλό Αγγλοελληνικό – Ελληνοαγγλικό Λεξικό της Λογιστικής προσφέρει όχι μόνο μια πηγή μετάφρασης των πιο συχνά απαντωμένων λέξεων, αλλά και πολλών σπάνιων όρων και ιδιωμάτων σε όλο το φάσμα της λογιστικής ορολογίας.
Επιμέλεια: Ζ.Π.Χ.

Στο βιβλίο του «Η Αρχιτεκτονική και η Κριτική», ο Αντρέας Γιακουμακάτος, διδάκτωρ Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συγκέντρωση 61 κειμένων επιχειρεί να αφηγηθεί αφενός την ιστορική οπτική της τελευταίας εικοσαετίας και αφετέρου να δώσει μία ανορθόδοξη ιστορία της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. Η συγκρότηση του τόμου (με την πολυπρισματική εικονογράφηση) συνδέει κείμενα γραμμένα από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα και δημοσιευμένα σε εφημερίδες και ειδικά περιοδικά, με τη φιλοδοξία η ορθολογικά δομημένη συγκατοίκησή τους να συμβάλει σε ένα σύνθετο αποτέλεσμα, να «γεννήσει» δηλαδή ένα νέο σύνολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή